Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата разследва "неизвестния" Дянков

55 коментара
Прокуратурата разследва "неизвестния" Дянков

Прокуратурата е образувала досъдебно производство срещу "неизвестен" министър от кабинета "Борисов". Разследването е за изнасяне класифицирана информация. Всъщност става въпрос за дело срещу вицепремиера и финансов министър Симеон Дянков. Срещу него бе подаде сигнал от председателя на Българската асоциация за бизнес Слетлозар Николов и от депутата от Коалиция за България Атанас Мерджанов.

Градският прокурор на София Николай Кокинов потвърди в четвъртък, че делото е именно по този сигнал, подаден в края на миналата година. В него е посочено, че Дянков е огласил документ, подписан между БНБ и предишното правителство.

От финансовото министерство съобщиха, че Дянков няма да коментира, докато не приключат процесуално-следствените действия.

Практика на прокуратурата е да образува подобни дела първоначално срещу неизвестен извършител. По думите на Кокинов в хода на разследването ще се изяснява, кой е членът на Министерския съвет, който е изнесъл класифицираната информация.

"Цялото дело е с гриф за сигурност, едното постановление за образуването е с гриф за сигурност, тъй като в него са посочени секретни материали, секретна информация, която е поводът за това разследване”, заяви прокурорът.

Делото се води по чл. 359, ал. 1 от НК, която предвижда до 2 години лишаване от свобода или пробация за този, който по непредпазливост стане причина да бъде разкрита информация, представляваща държавна тайна.

През ноември м.г. министър Дянков огласи наличието на тайно споразумение между финансовия министър на тройната коалиция Пламен Орешарски и управителя на БНБ Иван Искров, което позволява 1 млрд. лева от фискалния резерв да бъдат депозирани в търговски банки. Това бе обявено в парламента, в отговор на питане, поставено от настоящия депутат от БСП Орешарски.

Според обясненията на бившия финансов министър споразумението е от октомври 2008 г. , когато заради световната финансова криза дори водещи банки са имали нужда от стабилизиране с публични средства. Той потвърди, че споразумението е било ползвано. В хода на разразилия се скандал Дянков репликира, че тайното споразумение е сключено не през октомври, а през май 2008 г., когато е нямало сигнали за навлизане на кризата в България.

Любопитна подробност е, че въпросното споразумение бе дадено на прокуратурата още преди осем месеца от самия Данков, който каза, че открил "тревожни документи". С обяснението, че документът е в прокуратурата, министърът не спази обещанието си да го огласи пред медиите и обществеността, независимо, че всички банкери и медии знаят коя е банката, за която е сключено споразумението.

БСП отдавна настояват министърът да бъде разследван за огласяване на класифицирана информация. Бившият премиер Сергей Станишев, който е с повдигнато обвинение за изчезването на седем тайни доклада от секретното деловодство на Министерския съвет, наскоро се оплака, че прокуратурата работи избирателно и под натиск срещу него, а повече от половин година не прави нищо по сигнала срещу Дянков.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

55 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Българин
    #57

    КРАДЕЦА -БСП вика дръжте крадеца. Една партия която в нормална страна отдавна трябваше да бъде на подсъдимата скамейка.

  2. Петър
    #56

    Самият факт че информацията е ЗАСЕКРЕТЕНА е интересен. В Европа и САЩ като даваха парите на банките НИКЪДЕ НЕ СА ЗАСЕКРЕТИЛИ КОЛКО И НА КОЯ БАНКА ДАВАТ ПАРИТЕ НА ДАНЪКОПЛАТЦИТЕ! Тука защо е била засекретена тази информация????

  3. Глух плъх
    #55

    мухи не влизат". Казвал съм ви я тази сицилианска поговорка. Нейният смисъл не е да не зяпаш, а да си мълчиш. Сицилианците влагат и много по-зловещ контекст, но той не съответства на темата. България, разбира се, не е Сицилия. Тук, ако не си траеш, могат и да те поразследват. На тези, които си траят и действат на тихия банков фронт им дават ордени. Белгийски. Аз пък пак имам питане. Кака Цветелинче да не е сърдита нещо на Дянков, а?

  4. Петър
    #54

    То хубаво разследват Дянков за разгласяването, обаче защо прокуратурата не разследва как така един пари са дадени САМО НА ЕДНА БАНКА! Българската държава получила ли е съответната лихва или не? И ако не е получила лихва КЪДЕ СА ПАРИТЕ? Колок са загубите и т.н. И как е избарана въпросната банка? Защо само една? Кой я е избрал? В щатите заради кризата даваха НА ВСИЧКИ БАНКИ А НЕ НА ИЗБРАНИ!

  5. X
    #53

    си напусне БГ ще е още по-добре.

  6. атака
    #52

    Ако съм на мястото на Дянков , веднага ще излеза в неплатен отпуск до приключване на следствието и решението на прокуратурата дали ще го внесе в съда . Щом ще е гарга да е рошава . Нека правителството да се оправя без Дянков . След като ББ допуска този маскарад , как ще очаква някой от държамната администрация да работи ? Дянков трябва да излезе в опуск до решението на прокуратурата , ако трябва и една година , нали така ?

  7. X
    #51

    ПИБ, СИБАНК са сред 4-те банки, които са получили парици за да не изпуснат въздух.

  8. Kosta
    #50

    защо е дала държавни пари на 4астна банкаИ то не им е нито за първи нито за втори нито за последен път

  9. Partiata
    #49

    Vsichko koeto e v interes na KOYNISTITE e zasakreteno,daze i ybiistvata,da ne govorim za podkypite.

  10. атака
    #48

    За него безпорно ще е по-добре !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.