Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата разследва ръководството на ТЕЦ "Марица Изток-2"

0 коментара

Прокуратура разследва дейността на административното ръководство на второто по големина енергийно дружество в България ТЕЦ "Марица Изток-2". Образувано е досъдебно производство, което засега се води срещу неизвестен извършител. Това заяви говорителят на Окръжната прокуратура в Пловдив Галин Гаврилов пред БНТ в неделя.

Предмет на разследването са безстопанственост и сключване на неизгодни сделки. По думите на Гаврилов става въпрос за милиони евро. Досъдебното производство е образувано на 23 юни тази година. Прокурорите ще трябва да установят дали има разпиляване на имущество и дали от управленските решения на ръководството на ТЕЦ "Марица Изток-2" дружеството е било финансово ощетено.

Според БНТ обхват на разследването е договорът с японската фирма "Мицуи", която трябваше да извърши рехабилитацията на 4 блока в централата. Заради забавяне в работата на японската фирма обаче предишното ръководство на централата удържа неустойка в размер на близо 8 млн. евро.

Същата бе върната след подписването на меморандум за разбирателство през октомври миналата година от сегашния изпълнителен директор Георги Христозов. Посредник в преговорите за подписването на меморандума бе консултантът Стефан Гамизов чрез фирмата си "Ес Джи Инженеринг" ООД, за която услуга е получил близо 300 000 лв възнаграждение, добавя БНТ.

Прокуратурата разследва дали има конфликт на интереси, тъй като Гамизов е бил консултант и на "Мицуи". Назначената е и счетоводно-техническа експертиза, която трябва да установи дали подписването на меморандума е изгоден или не за ТЕЦ "Марица Изток-2", както и законосъобразно ли са подписани редица анекси , които са променили основния предмет на договора с японската фирма.

В разследването си прокуратурата ще установява дали подписаните договори, анекси и сделки от изпълнителния директор на енергийното дружество Георги Христозов са ставали със знанието на управителния съвет на Българския енергиен холдинг, част от който е и ТЕЦ "Марица Изток-2". Ще се проверява и дали министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков, който е принципал на дружеството, е бил уведомяван за подписаните документи.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.