Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата спешно нареди на МВР да пази бившия аграрен министър

62 коментара
Градският прокурор Николай Кокинов с говорителя си Румяна Арнаудова. Сн.: БГНЕС

"Свидетелят Мирослав Найденов потвърди изнесените обстоятелства пред телевизията, но и добави нови обстоятелства, които на този етап не можем да съобщим."

 

Това обяви в четвъртък говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Румяна Арнаудова, след като часове наред съдебни репортери от десетки медии безуспешно се опитваха да разговарят с представител на държавното обвинение.

 

Това се оказа и единственият официален коментар от прокуратурата няколко часа, след като бившият земеделски министър Мирослав Найденов потвърди пред бТВ, че всички негови колеги от кабинета "Борисов" са били подслушвани по нареждане на ексшефа на МВР Цветан Цветанов.

 

От думите на Арнаудова стана ясно още, че по желание на Найденов е било разпоредено на главния секретар на МВР Калин Георгиев да му назначи физическа охрана, тъй като е придобил статут на защитен свидетел.

 

Така ексаграрният министър се оказа едновременно в позицията на разследван за длъжностно престъпление, корупция и принуда (по разследване на СГП, водено над 3 г. срещу неизвестен извършител, по което Найденов получи обвинения чак след оставката на правителството на ГЕРБ – бел.ред.) и на особено важен застрашен свидетел на прокуратурата.

 

Веднага след сензационното си телевизионно интервю Найденов бе привикан на разпит в държавното обвинение без да се уточнява с какво личните му впечатления и страхове биха могли да помогнат на разследването за използването на нерегламентирани СРС-та в силовото ведомство.

 

Даването на показания  бе съпроводено с контролираното спускане на неофициална информация от СГП, че Найденов е извикан в сградата на спецпрокуратурата на столичната ул. "Черковна", където преди него предишните дни бяха разпитани Цветанов и лидерът на БСП Сергей Станишев, предал в края на март на главния прокурор Сотир Цацаров анонимен сигнал за незаконните СРС-та.

 

Докато медиите търпеливо изчакваха появата на Найденов в двора на спецпрокуратурата, на сайта на държавното обвинение изненадващо се появи съобщение, че разпитът му вече е приключил: "Мирослав Найденов (бивш министър на земеделието и храните), беше разпитан като свидетел по наказателното производство водено срещу Цветан Иванов, Камен Костов, Сергей Кацаров и Радко Димитров, за престъпления по чл. 387, чл. 311 и чл. 287а НК. Съгласно желанието на свидетеля Найденов са взети мерки за неговата защита – лична физическа охрана. Постановлението за защита е изпратено за изпълнение на главния секретар на МВР, г-н Калин Георгиев."

 

Час по-късно Найденов обаче бе забелязан да влиза в коридора на СГП в Съдебната палата, въпреки че според официалната информация от пресцентъра на държавното обвинение, разпитът му отдавна бе приключил.

 

"Докато се организираше охраната, Найденов остана в сградата на Съдебната палата", лаконично обясни това разминаване прокурор Румяна Арнаудова без да уточнява по какъв начин колегите ѝ са установили, че ексминистърът действително е застрашен и е наложително МВР (което по думите му през последните 4 години е създавало "политическо мракобесие" – бел.ред.) да го охранява.

 

Междувременно главният прокурор Сотир Цацаров, който в четвъртък присъстваше на редовното заседание на Висшия съдебен съвет (ВСС), неофициално даде заявка, че ще направи изявление по темата пред журналистите, без да отговаря на въпроси. Това обаче така и не се случи, а самият Цацаров тихомълком напусна ВСС през заден вход.

 

Скандалът за незаконно подслушване по нареждане на Цветанов, добил популярност като "българския Уотъргейт", лавинообразно се разрасна през последните две седмици, след като лично Цацаров обяви на 15 април, че сигналът на Станишев е бил "потвърден на 2/3" при прокурорската проверка, водена от градския обвинител Николай Кокинов и заместника му Роман Василев.

 

Именно констатациите на проверяващите МВР обвинители станаха причина за образуване на разследвания срещу четирима отговорни служители на Специализираната дирекция "Оперативно-технически операции" (СДОТО), занимаваща се с подслушването в МВР.

 

Въпреки официалната позиция на цялото ръководство на прокуратурата, че в МВР са създадени условия за служебни злоупотреби и незаконно подслушване заради липса на контрол и ясни регламенти, нито Цветанов, нито главният секретар Калин Георгиев, признаха, че някой в министерството би трябвало да носи отговорност.

 

Георгиев дори даде интервюта, в които директно опроверга констатациите на държавното обвинение, уточнявайки, че Радко Димитров не се опитвал да саботира прокурорската проверка, а да поправи специализираната апаратура. Освен това каза, че нямало изтрити записи, а всичко било архивирано.

 

Впоследствие той спешно бе привикан на разпит в прокуратурата, но показанията му не успяха да повлияят на хода на разследването и бившите шефове на СДОТО Цветан Иванов и Камен Костов, наследникът им Сергей Кацаров и подчиненият му Радко Димитров получиха общо 4 обвинения.

 

Първите трима бяха подведени под отговорност за длъжностни престъпления, като Кацаров бе обвинен и за документ с невярно съдържание (заради негово писмо до прокуратурата, че апаратурата за мобилно подслушване и следене в МВР не можела да прави гласови записи – бел.ред.). Димитров пък ще отговаря за престъпление срещу правосъдието, след като бе обявено, че е изтрил записи от оборудвана ведомствена кола и дори е разглобил с отвертка част от техниката.

 

Въпреки развоя на случая, прокуратурата продължава да търпи критики, че работи избирателно, подминавайки факта, че по Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС) лично вътрешният министър и главният секретар на МВР имат преки задължения по организацията на използването на СРС-та и съответно носят отговорност, ако такава липсва, както твърди държавното обвинение.

 

В опит да разсее тези съмнения преди ден зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обяви, че за разследващите няма "свещени крави". Междувременно Цветанов заподозря, че прокуратурата е започнала да работи под влияние на "тайни общества", намесвайки се в предизборната кампания. Дори изрази мнение, че с образуването на разследване за подкуп срещу близкия му отстранен шеф на ГДБОП Станимир Флоров, е извършила "национално предателство". Случайно или не, 3 дни по-късно той бе разпитван близо 8 часа като свидетел по делата срещу Флоров и за незаконните СРС-та в МВР.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

62 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #62

    Егати прокуратурата. Един подсъдим да да е с охрана, защото им трябва на комунистите. Никакъв ефект от дебелия. Само анти Белене и руския ботуш.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #61
  3. Анонимен
    #60

    29. Какво "завръщане". Та те изобщо не са си ходили комунягите. Бъди рахат и се радвай. Пак ще дойде Виденовото време. По време на бума в Европа и ние бахме може би малко по-добре.Просто нямаше такава безработица. Заплатите ли ни бяха по-големи, пенсиите ли.Сега виждаш какво става в Европата.Ние просто сме свикнали на мизерия още от Тато.Винаги сме били най-бедната държава.Само Албания беше след нас.

  4. Анонимен
    #59

    Десните разбират много добре 57, но вземат позиции в полза на БСП.Като се надяват и те да "намажат" от ситуацията. А вие не разбрахте ли, че всички политици без изключение се борят за кокала.И тези новите от гражданските движения - те пък станаха за смях. Защо мислите има повече от 7000 кандидати за депутати при 200 места. Не вярвах,че имаме толкова много патриоти.Те станаха като "борците против фашизма"

  5. Анонимен
    #58

    До 56. Понеже съм пенсионер гледам телевизия, не съм любител на съпунки, а гледам американските сериали на юридически теми - те са много. От там научих, че е прието прокуратурата да сключва сделки с престъпници, като им предлага по-ниски наказания или условно, за да свидетелстват срещу други. Струва ми се, че това е проблемът с Найденов, който преди да го обвинят в престъпления, подскачаше около ББ и ЦЦ, гледаше ги с благи очички, а сега плю изключително качествено.Може от БСП да са му предложили това поведение. Та повечето от съдиите и прокурорите са от преди.

  6. Анонимен
    #57

    След аферата с Белене напълно одобрявам подслушването, защото руската мечка не спи и е особено активизирана. Как т.н. десни не го раязбират?

  7. Анонимен
    #56

    Тази прокуратура направи от един обвиняем, защитен свидетел. И това ако е прокуратура! Но след всички фишеци от последно време, какво да очакваме. Дори комунистът Корнезов похвали гл.прокурор, какво да кажем? Не съм чул и Костов да го хвали, какво друго им остава на тях с Кунева, Местан и глутница.

  8. Анонимен
    #55

    Тъй като всички властващи разполагат с чужди ресурси, те трябва да се разглеждат като потенциални престъпници и към тях трябва да важи презумпцията за виновност (за разлика от всички останали граждани). Така че всички министри трябва НЕ САМО ДА БЪДАТ ПОДСЛУШВАНИ, НО И НАБЛЮДАВАНИ И СЛЕДЕНИ ПОСТОЯНННО - трябва да се знае с кого се срещат, защо, какво обсъждат, какво се договарят, какво обещават, какво одобряват и какво отхвърлят и т.н.

  9. Анонимен
    #54

    Абе хора, кой се страхува от подслушването. Нас повече от 70 г. са ни подслушвали. За нас това е начин на живот. Не сме дорасли дотам че да мислим за граждански права, защото те бяха прогребани от бащите на тези които ни управляваха и които сега най-много реват.Хората се гордеят,че няма какво да крият от което се страхуват управляващите.Сега не пращат за вицове и икономислие в лагерите на смъртта както баща Станишев.

  10. Анонимен
    #53

    29,пкакво "завръщане", те СА тоталитаризъм? Има ли още тъпанари да не са проумяли?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.