Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата спря разследването по скандала "Мишо Бирата"

36 коментара
Снимка: БГНЕС

Софийската градска прокуратура спря разследването по скандала с изтеклите записи на телефонните разговори на директора на митниците Ваньо Танов. Пред Mediapool градският прокурор на София Николай Кокинов обясни, че делото е спряно, защото не може да бъде открит извършителят.

Изтеклите записи на СРС бяха на разговорите на Танов с бившия му заместник Антоний Странджев, с министъра на финансите Симеон Дянков и с премиера Бойко Борисов.

В тези записи са и прословутите думи на премиера Бойко Борисов към Ваньо Танов, от които стана ясно, че министър-председателят е обещал "да не го закачам тоя Мишо Бирата" (бизнесмена Михаил Михов – един от собствениците на пивоварна "Леденика" – проверявана от митниците за укрит акциз – бел. ред.)

Кокинов отказа да коментира в подробности назначената експертиза по случая. Той добави, че разследването във всеки един момент може да бъде възобновено, ако има заподозрян.

От прокуратурата все още не са оповестили резултатите от експертизата на изтеклите записи, която бе поверена на БАН. Нейната цел е да се установи дали диалогът, в който премиерът  произнася репликата за ангажимента си да не закача Мишо Бирата е автентичен или е сглобен, както самият Борисов твърдеше.

Основните заподозряни за изтичането на записите бяха двама – служител на службата за подслушване и следене в МВР (СДОТО) и служител в ДАНС. Неофициално бе разпространена информацията, че служителят на МВР е направил самопризнания, че е презаписал СРС-тата на мобилния си телефон, но после се оказало, че ги е изтрил.

Така опитите на разследващите да възстановят файловете от паметта на апарата останали безуспешни. При това положение самопризнанията на служителя не са достатъчни за повдигане на обвинение.

В обществото останаха да витаят множество съмнения, че разследващите не са положили всички усилия за разплитането на историята. Преди седмица дори американският посланик Джеймс Уорлик призова МВР и прокуратурата да направят "пълно разследване" на случая и да се приемат промени в Закона за СРС.

Записите бяха разпространени от вестник "Галерия", а след това редакционният екип на вестника ги изпрати за изследване във френска лаборатория, която доказа тяхната автентичност.

Единственият висшестоящ кадър от службите за сигурност, който принудително пое отговорност за целия скандал, добил популярност като "Тановгейт" – бе тогавашният председател на ДАНС Цветлин Йовчев. Няколко месеца след като подаде остава, той бе очаквано реабилитиран от премиера Борисов и назначен за негов личен съветник на "Дондуков" 1. От този понеделник Йовчев се премести на "Дондуков" 2, за да работи като началник на кабинета на новия президент Росен Плевнелиев.

МВР-шефът Цветанов, чието министерство бе посочено като отговорно за скандала в официален доклад на парламентарната подкомисия за контрол на СРС-тата, така и не призна, че липсата на достатъчно контрол във ведомството е причината за изтичането на телефонните записи.

Никой освен напусналият митниците Странджев не призна автентичността на разговорите.

Самият бизнесмен Михаил Михов почина няколко месеца след скандала с подслушването от инфаркт. За него  се говореше, че е близък до президента Първанов, на когото се оплакал, че митниците ровят в пивоварната му, а оттам оплакването стигнало до Борисов. Всички замесени в тази история високопоставени лица категорично отрекоха да има нещо вярно в интригата. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #36

    са съжаление, човека който е дал записите не е можел да изкара самият компютър от стаята на ГДБОП записите за да са "автентични", но затова ги е записал на носител. Все пак техниката за подслушване е скъпа. 100 мл от данъците на мат'ряла дето чака да им се раздадат парите на богатите, но ще си останат само с чакането, фирмите на бат БОКО и МВР като ги изпапкат. Може да сте гладни но поне ще знаете че има и по-зле от вас. Все едно да покажат видео на Бат Боко как убива хора ( в началото) или нарежда да бъдат убите но записите не са от оригиналната камера ами са записани. Сигурно пак ще са манипулирани понеже е няма оригиналанта камера правила записите???

  2. Анонимен
    #35

    ще спрат къде ще ходят

  3. Анонимен
    #34

    ЗНАЧИ ЗА 5 КУТИЙ ЦИГАРИ БЕЗ БАНДЕРОЛ СА НАБЛЮДАВАЛИ КОНТ- РАБАНДИТСКОТО СЕМЕИСТВО И АРЕСТУВАТ БАЩАТА И НИКОИ НЕ КА- ЗВА ЧЕ НЕ Е ИЗВЕСТЕН ИЗВЪРШИТЕЛЯ-ДОСТАВЧИКА-ПРОИЗВОДИТЕЛЯ А ЗА ДОКАЗАТЕЛСТВА СЪС СТО ПРОЦЕНТОВА ГАРАЦИЯ ЧЕ РАЗГОВО- РИТЕ СА АВТЕНТИЧНИ И УЛИЧАВАШТИ В КОРУПЦИЯ, СЕ КАЗВА НА МАТРИАЛА ЧЕ НЕ СМЕ ОТКРИЛИ КОЙ НАГЪЛ СЛУЖИТЕЕЛ ОТ ДАНС СИ Е ПОЗВОЛИЛ ДА РАЗПРОСТРАНИ ДЪРЖАВНА СЕКРЕТНА ИНФОРМАЦИЯ

  4. Анонимен
    #33

    intrigite na banditite mafioti mutrite na bg.i vsitschko se prekasva bliskite na parvano i borisov ot kakvo e polutschil mihov infart

  5. Анонимен
    #32

    Поръчителя търсете.

  6. Анонимен
    #31

    Прокурорът е благ човек.Престъпникът е бойко.Престъплението-злоупотреба с власт.

  7. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #30
  8. Анонимен
    #29

    Не може да бъде открит извършителят на какво?На записа или на реалното деяние,за което говорят записите?Ами ако е за второто,Бойко сам си ПРИЗНА,че е истина.И това е важното и същественото.Какво има повече да се търси?

  9. Анонимен
    #28

    kvo ne6to e-blagodarnostta za posta gradsi pro...or-pak da pitam -g-n Kokinov ima li edno izklaseno dokraja delce s osuditelna prisuda prez cialata si kariera?

  10. Анонимен
    #27

    Правилно! Трябва да се разследват Начкови от Мировяне!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.