Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Прокуратурата ще иска допълнителна експертиза по казуса "Горна Оряховица"

0 коментара
Прокуратурата ще иска допълнителна експертиза по казуса "Горна Оряховица"

Прокуратурата ще се забави над законовия срок от 2 месеца при разследването на смъртта на недоносеното бебе в Горна Оряховица, тъй като е решила да изиска допълнителна експертиза. Това съобщи във вторник пред Mediapool говорителят на Окръжната прокуратура във Велико Търново Румяна Ирманова, която каза, че в момента се изготвят допълнителни въпроси, които да бъдат зададени на екипа от експерти.

Скандалът избухна в началото на декември, когато лекари от болницата в Горна Оряховица бяха арестувани, но после пуснати по подозрения за умишлено умъртвяване на бебето на ученичка от Лясковец. За да оправдае действията на подчинените си, вътрешният министър Цветан Цветанов чете в парламента стенограми от разсекретени СРС-та на шокиращи разговори между лекарите, от които се създаде впечатление, че те умишлено са умъртвили бебето. Назначената петорна медицинска експертиза обаче опроверга вина на лекарите, тъй като доказа, че недоносеното бебе е било мъртвородено.

Случаят предизвика сериозен обществен и политически скандал, който затихна около празниците.

В края на декември прокурор Ирманова заяви пред Mediapool, че поради високия обществен интерес ще направят всичко възможно да приключат разследването най-много до месец.

Сега тя каза, че това "никак не е лесно" и поради сложната материя, тя и нейният колега от прокуратурата, които се занимават с този казус, в момента четат медицинска литература, за да зададат точните въпроси на експертите.

Прокурор Ирманова заяви, че сегашната експертиза, с която разполага прокуратурата, не отговаря на много въпроси. Тя обаче не уточни на кои точно и заяви единствено, че са от медицинско естество.

След като получиха петорната експертиза, от прокуратурата във Велико Търново казаха, че в нея има намеци за лекарска небрежност, но все още не бяха си изяснили въпроса кое е водещото при събраните доказателства – лекарската небрежност или фактът, че бебето е мъртвородено и няма престъпление. Според официалното изявление на Окръжната прокуратура във Велико Търново от 22 декември, експертизата не е отговорила на категорично на въпроса дали плодът е извършвал сам дихателни движение след раждането му. Неяснотата е породена от факта, че веднага след раждането плодът е подложен на реанимационни действия, включващи аспирация и обдишване с уред (Амбу), уточниха обвинителите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.