Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Протест в защита на Витоша пред парламента в сряда

24 коментара

Протест пред парламента в защита на Витоша ще се проведе в сряда, 11 януари от 11.30 до 13 ч.. Това съобщиха от Коалицията от неправителствени организации и граждански групи “За да остане природа в България”. В протеста ще се включат скиори, сноубордисти и туристи.  

Акцията е срещу промените в Закона за горите, които заплашват да унищожат като цяло зеленото богатство на България, казват от екокоалицията.

Редица граждани и организации вече изпратиха до парламентаристите анализ на готвените промени в Закона за горите. Протестът пред парламента в първия работен ден на депутатите е продиктуван от желанието за диалог, за да са наясно те с опасностите, които се крият в новите текстове.

Сегашното законодателство позволява замяната на старите ски съоръжения на Витоша с нови при определени условия и участниците в протеста повече от 4 години очакваха инвеститорът “Витоша ски” АД да направи това. Явно обаче плановете на фирмата включват много повече. Това става ясно от изготвения от нея план за застрояване с нови писти и съоръжения от Драгалевци и Симеоново през Алеко до Черни връх и Торфения резерват на Платото, въпреки че законът не позволява това.

Фарсът да не бъдат пускани съществуващите ски съоръжения на Витоша през този сезон беше организиран, за да се упражни натиск върху държавата да позволи по-голямата ски зона. Дори и да се приемат исканите промени, няма да има време да стартира ски сезонът преди април 2012 г., припомнят от коалицията “За да остане природа”.

В последните дни на 2011 г. Министерски съвет скоростно одобри промените в Закона за горите, които улесняват изсичането на горите за ски съоръжения, като същевременно спестяват милиони левове на инвеститорите в ски курорти в държавните гори, припомнят организаторите.

Остава впечатлението, че промените се правят под натиска на заинтересованата офшорна фирма – “Витоша ски” АД, която след приватизацията е собственик на почти всички ски съоръжения в Природен парк "Витоша", изградени в територии от държавния горски фонд.

Същевременно е обявен и конкурс за нов директор на Природен парк "Витоша", тъй като явно сегашният – Тома Белев, следва законовите изисквания и не позволява застрояването на защитената територия и трябва да бъде премахнат, посочват природозащитниците.

Според тях безнаказани остават и действията на собственика на ски съоръженията в парка, който с тежка строителна техника преди 3 години унищожи 18 дка каменни реки и защитени територии без никакво съгласуване и разрешение, подчертават природозащитниците.

Участниците в протеста ще внесат писмо с искания да не се променя Закона за горите, да се обнародва и преразгледа приватизационния договор на “Витоша ски” АД, да не се премахва директорът на Природен парк Витоша.

Вече стартира и онлайн петиция в подкрепа на опазването от застрояване и изсичане на Природен парк Витоша.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    11 януари е петък, а не сряда

  2. Анонимен
    #23

    Сигурна съм, че управниците ще прегледат исканията и ще вземат правилно решение в ситуацията!

  3. Анонимен
    #22

    Хем искаме модерни ски писти, хем ако може нито едно дърво да не се отсече...

  4. Анонимен
    #21

    Безумие е някой да си мисли, че заради облаги от “Витоша ски” АД се променя закона.

  5. Анонимен
    #20

    За 5 г. откакто Гърбавите владеят общината успяха да унищожат зимния туризъм на Витоша.Хижите, където обикновен човек можеше да се стопли и нахрани превърнаха в скъпи ресторанти.Няма ги приветливите хижари, а отвратителни дебели мутри.

  6. Анонимен
    #19

    Има една поговорка: ДОБРОТО ДЕЛО МОЖЕ ДА Е ГРЕШКА НА ЛОШ ЧОВЕК. Не ми харесва WWF, не им вярвам, може би те са лоши хора, но в момента са против застрояването на Витоша, каквито и да са им мотивите. И аз съм против. Трябва ли да не подкрепя призива, само защото го подкрепят може би лоши хора?

  7. Анонимен
    #18

    Аман! Шуробаджанащината няма край в нашата родна татковина! Единият - шеф на парк Витоша, жена му - в някаква природозащитна.орг, през която вероятно преминават европейски субсидии! После се правят митинги - ама не се знае, заради парк Витоша ли или заради потоците от европейски средства...?! И идеалистично настроени хора викат по площадите, без да знаят, че защитават еко-финансови интереси!

  8. Анонимен
    #17

    Дали е случаино, че съпругата на Тома Белев, Весела Кавръкова, е представляваща WWF - организаторите на митинга? Изглежда просто е защита на семейния бизнес. Белев е 14 години директор на парка, и сега май има вероятност да загуби поста си....

  9. Анонимен
    #16

    Ами сегашния собственик на съоръженията като не иска да се съобразява с обществения интерес и да поддържа и експлоатира съоръженията на Витоша, да си ходи и да дойде такъв, който ще уважава закона и хората....

  10. Анонимен
    #15

    "Аз гарантирам" допусна да бъде назначен за директор на югозападното горско предприятие един престъпник, който със или без конкурси отстранява всички действащи директори и назначава хора от своята черга. С пълното съдействие на етрополския мутродупетат Емо Поправката, и безгръбначното ръководство на ИАГ, разбира се.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.