Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първанов поиска да оглави БСП, за да се бори с Борисов

Станишев се усъмни в опозиционния му патос към ГЕРБ

102 коментара
Първанов поиска да оглави БСП, за да се бори с Борисов

Георги Първанов най-сетне потвърди публично в прав текст, че ще се кандидатира за лидер на БСП. Това се случи в понеделник на среща с партийния актив на социалистическата партия в Бургас, месец и половина след като изтече и вторият му президентски мандат.

"Да, аз ще се кандидатирам за председател на партията и дотогава ви обещавам, че непрекъснато ще идвам в Бургаска област и ще се срещам с актива дори и в най-малките общини, но няма да се включвам във вътрешни битки за председателското място вътре в самата партия. Моята битка е с Бойко Борисов,с управляващите и го показвам с всяка своя реплика и позиция, която изразявам“, заяви Първанов.

Той беше председател на БСП до есента на 2001 г., когато бе избран за президент и по време на двата си президентски мандата твърдеше, че няма намерение да се връща към партията и дори нещо повече – опита да се реализира собствен политически проект под фасадата на гражданско движение АБВ, което трябваше да погълне БСП, но напълно се провали. Така няколко месеца преди да напусне президентския пост, Първанов започна да подготвя публиката за връщането си в БСП, като досега така и не уточни дали ще се кандидатира отново за неин председател.


Първанов за завръщането си в БСП:

Георги Първанов, 23.11. 2009 г. в "Шоуто на Слави": "Няма да се върна в БСП, защото съм го обещал преди 8 години. Аз няма да се върна и заради нещо друго, което е важно: Има ново поколение лидери в БСП, които не са на първа линия..."

На 11.11. 2011 г., след като новият президент Росен Плевнелиев бе избран и до приключването на президентския му мандат оставаха два месеца, Георги Първанов обяви: "Дали ще се връщам в БСП? Това вече съм казал достатъчно отчетливо: Да, връщам се."

Обявявайки кандидатурата си за лидер на най-голямата опозиционна партия, Първанов обяви пред съпартийците си: “Аз съм тук, защото чувствам, че мога и има какво да дам на БСП с опита ми на успешен председател. Нека да си припомним къде беше БСП през 1997 година и къде я оставих 2001 година”.

“Мога да помогна и с опита си на държавник и президент два мандата. Това е един опит, който би могъл да подпомогне БСП в амбициите ѝ отново да стане водеща сила. Нито една от партиите в момента не е в кондиция. Има траен негативизъм по отношение на българските партии. За съжаление, има траен негативизъм по отношение на българските партии и по отношение на политиката изобщо”, каза Първанов.

Той отправи критики към ГЕРБ и Бойко Борисов: "Загубена е битката за една активна и социална политика, която да изведе България от кризата и затова сега изглеждаме толкова зле, затова нашият бизнес е смачкан, затова нашето производство е в такова състояние, инвестициите клонят към нула и безработицата нараства с всеки изминал месец. Освен този провал имаме провал с европейската политика на ГЕРБ."

"ГЕРБ, не само че не подобри образа на България, но този образ се нагнетява с все по-мрачни краски и аз се опасявам, че ще има много сериозни поражение и за в бъдеще, когато ще се обсъжда бюджетната финансова рамка в европейски план. ГЕРБ загуби битката на територията на морала. ГЕРБ, които дойдоха да бъдат морален колектив, нравствен съдник на българското общество и политика - последния случай с бонусите. Това показва, че ГЕРБ прави политика в добре позната поговорка "Не ме гледай какво правя, а ме слушай какво приказвам”, заяви още Първанов.

Той е в “работна обиколка” из страната, която започна от неделя в Сливен, премина през Бургас и ще продължи по цялото Черноморие.

Станишев: Първанов дължи отговори за отношението си към ГЕРБ

Ден след като Първанов посети Сливен, там се появи и настоящия лидер на БСП Сергей Станишев.

Преди да дава наставления и указания към партията, Георги Първанов трябва да отговори на редица въпроси, каза Станишев минути преди Първанов да обяви намеренията си да му оспори лидерския пост в БСП.

“Георги Първанов трябва да обясни и отношението си към ГЕРБ, и към Бойко Борисов лично. До преди една година за него Борисов беше най-решителният премиер, а сега се оказа най-слабият. Затова говоря за достоверност и последователност в позицията”, заяви Станишев.

Георги Първанов трябва да отговори на редица въпроси, свързани с миналото, в това число и за мандата му като президент, както и за политическата си линия, заяви лидерът на БСП и бивш премиер.

Той припомни и настояването на Първанов да се вкара мажоритарният елемент в изборния процес в страната през 2009 г., когато на власт беше оглавяваната от Станишев тройна коалиция.

"Това изискване беше условие на Първанов, дори и към БСП. Друг въпрос, на който трябва да се даде отговор, е АБВ, защото за никого не е тайна, че това беше замислено като политически проект. На тези въпроси е хубаво да се отговори преди да се тръгне в другата посока”, каза още Станишев.

Той увери, че не се притеснява от състезанието на идеи и личности и заяви желанието си да чуе конкретните идеи, които ще предложи Георги Първанов.

Първанов категорично трябва да заяви, че ще се бори за председателското място в БСП, защото тези обиколки, които прави с не много ясни мотиви и теми, дефокусират нашите избиратели. БСП постигна особено на президентските избори един значим резултат, предвид начина, по който се правеха. За съжаление, от тогавашния президент Георги Първанов не чухме ясна оценка за нарушенията. Не чухме ясна оценка за фалшификациите, за купуването на гласове. Напротив. Още в изборната нощ Първанов поздрави победителя, колкото и спорен да беше тогава изборът, припомни Станишев.

"Нещата трябва да се казват ясно, защото, когато говорим за алтернатива на ГЕРБ, тя трябва да бъде достоверна като последователност на поведението, на когото и да било”, коментира още лидерът на БСП.

Как Първанов стигна до БСП, започвайки от АБВ

Информацията, че Първанов след края на мандата си ще се върне в БСП се появи в средата на март миналата година, четири месеца след скучноватата дискусия, дала старт на президентския проект АБВ. Тогава се оказа, че той няма намерение да регистрира гражданско сдружение, какъвто ангажимент бе поет от формалните инициатори на проекта. Официална причина тогава не бе посочена, а неофициалната разяснявана от приближени до президента бе “слабата разпознаваемост на проекта сред избирателите”.

За 4-месечното си съществуване, предшествано от много месеци на старателна подготовка и консултации, АБВ така и не успя "спонтанно" да привлече левите привърженици и да засенчи БСП. Затова от президент на всички българи, какъвто би трябвало да е по конституция, Първанов изведнъж се превърна в основен конкурент на собствения си наследник на председателския пост в БСП през 2001 година – Сергей Станишев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

102 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #102

    10 години след като излъга избирателите на БСП, Първанов й изневеряваше с кого ли не - ДПС, ГЕРБ, Алексей Петров, АБВ и пр., Набута президенството с фигури от СДС, нали такава беше договорката. А сега иска да я яха отново, сякаш е естрадна певица с влажни очи, жадна за ласки и ангажименти. Дори не е ясно като какъв Първанов обикаля страната и прави изявления. Дали като представител на първичната партийна организация от Ковачевица, където се записа след сдаването на поста, като номиниран от семейно-корпоративния

  2. Анонимен
    #101

    Защо не се коментира активността на Гоце за лидерския пост в деня на изборите в Русия и след тях. Путин и Гоце на премиерски постове е страшно опасно не само за България, но и за Европа.

  3. Анонимен
    #100

    Е много ненормани хора има в България. Как може да сравнявате Гоце със Костов, който изправи фалиралата от гоцевци държава на крака. Гоце е наместникът на Путин в България, който е протежето на ДС и КГБ. А ДС и КГБ толкова мразят Костов, че са готови да хвърлят страшни ресурси той да не управлява повече, защото тогава те няма да мога да източват отново държавата. Простотията и злобата ще унищожат България. С какво е известен Гоце - архари, певици, мафиоти около него, олигарси за него и все от този

  4. Анонимен
    #99

    Първанов е проблемът
    Няколко месеца преди да напусне президентския пост Георги Първанов шумно обяви, че ще връща в БСП и ще сяда на последния ред. Нещо като Иван Костов след загубата на изборите през 2001 г., когато заяви, че ще бъде нещо като мълчалив стълб в партията СДС, но после си създаде ДСБ. Тези двамата отдавна играят комбина и в редица отношения си приличат. Преди всичко като разрушители. А също и като безпринципни политици. Костов беше и си остава проблемът за СДС и въобще за синьото пространство.
    Първанов

  5. Анонимен
    #98

    да се бори с/у ББ !?!?.Първо,не сте една категория и ще те смачка ,др.П. .Второ, не се бори с ББ,защото той се бори за спасяването ти . Ех ,пусти кокал,дай и на други да го глозгат.

  6. Анонимен
    #97

    всичко е ясно - а Кремъл на какво мнение е?!

  7. Анонимен
    #96

    Няколко месеца преди да напусне президентския пост Георги Първанов шумно обяви, че ще връща в БСП и ще сяда на последния ред. Нещо като Иван Костов след загубата на изборите през 2001 г., когато заяви, че ще бъде нещо като мълчалив стълб в партията СДС, но после си създаде ДСБ. Тези двамата отдавна играят КОМБИНА и в редица отношения си приличат. Преди всичко като разрушители. А също и като безпринципни политици. Костов беше и си остава проблемът за СДС и въобще за синьото пространство.
    Първанов

  8. Анонимен
    #95

    От една страна е добре, ако Гоце овладее БСП - ще е ясно къде е локализирана покварата, подлостта, мракобесието. От друга страна има не малка вероятност агента от село Сирищник един ден да стане премиер - тогава цялата му камарила от крадци, бандити, мафиоти и олигарси ще ни стъпи на главите и ще ни разгони фамилията. Тогава България ще стане европейската клоака!

  9. Анонимен
    #94

    Първанов е вреден за БСП, ако тя иска да се развива като лява партия, както Костов беше за СДС. Единственото, което може да направи е, да я разпарчетоса и оттоку насетне благодарение на Първанов и Костов да си живеем под ръководството на партията-майка закрилница ГЕРБ.

  10. Анонимен
    #93

    До № 90. Как ги разпознавате след като ген. Атанас Семерджиев унищожи част от досиетата? Чели ли сте досие на олигарх? Може би в условията на конспирация нещата не са такива каквито изглеждат.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.