Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Първа осъдителна присъда срещу Йордан Лечков - три години условно

11 коментара
Йордан Лечков

Старозагорският окръжен съд даде тригодишна условна присъда с пет години изпитателен срок за бившия кмет на Сливен Йордан Лечков. Той няма да може да заема ръководни длъжности в администрацията за следващите три години. Лечков бе признат за виновен за превишаване на правомощията си и ощетяване на държавата с 14 642 лева.

На 19 февруари 2010 година Лечков е разпоредил да се почистят дерета около село Тополчане и още 2 села, но в същата заповед наредил на фирмата изпълнител "Екоседимент" от София да изнесе инертните материали за своя сметка.

Съдът смята, че заповедта на Лечков е нанесла и щети на фирма "Напоителни системи" в размер на 3882 лева. Магистратите смятат, че вината на кмета се състои в това, че инертните материали са изнесени без проект и без контрол. Прокуратурата обаче не успя да докаже, че Лечков е нарушил Закона за бедствията и авариите.

Бившият кмет ще обжалва присъдата си пред Пловдивския апелативен съд.

След произнасянето на магистратите, Лечков заяви, че основната цел е да му се забрани да заема държавни и административни постове.

Срещу Лечков се водят три дела, а по едно вече беше оправдан на първа инстанция. Всички дела се водят извън Сливен, защото съдиите от местния окръжен съд отказаха да гледат неговите казуси.

Присъдата на Старозагорския съд е първата осъдителна присъда срещу него.

В средата на март Бургаският апелативен съд отмени присъдата по най-заплетения казус около Лечков. Преди това Окръжният съд в Ямбол му даде тригодишно условно наказание с петгодишен изпитателен срок по обвинение в длъжностно престъпление.

През септември 2011 г. магистратите приеха, че Лечков е виновен, че от август 2008 до февруари 2010 г. е нарушил задълженията си, като е дал общински имот за ползване от 4 фирми без публичен търг или конкурс. Така общината е била ощетена с над 900 000 лева, пледира прокуратурата.

Според апелативните съдии обаче колегите им от първата инстанция са постановили присъда, без да изложат мотиви по основни въпроси в процеса, а делото бе върнато за ново разглеждане в Ямбол.

През октомври 2011 г. Йордан Лечков загуби изборите за кмет на Сливен на балотаж. За него гласуваха 23 420 души - 43.28%, и кмет стана кандидатът на БСП - генералът от резерва Кольо Милев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    Г-н Генерал , Кольо Милев!Тези условни обвинения с/у Великия Българин ЙОРДАН ЛЕЧКОВ са израз на безсрамие у всички,които се опитвате да го криминализирате.Може да е допускал грешки по време на мандата си,но той в крайна сметка е работел за град Сливен . Край Героя от Америка вие сте един нахален,дребен службогонец.Не Той, а вие пречите на град Сливен !

  2. Анонимен
    #10

    тоя водениченски простак е за под гарата. там има измамени( неполучили пари) роми. те ще въздадат.

  3. Анонимен
    #9

    Боже, какви глупости! 14-хиляди шестстотин четирийсет, че и ДВА лева! Откъде я ровят тази простотия? Бил разпоредил чистене на дерета и села... Всички знаят на какъв хал са общинските бюджети. И всички ревем, че това и онова не е оправено или направено! Ми то така всеки кмет е престъпник! Всеки, който предприеме нещо на практика. Нали това му е работата - не да хленчи, че няма пари, а по всякакви начини да решава проблемите?!

  4. Анонимен
    #8

    Ами ония другите от "Аутопсията" - при тях какво?

  5. emma
    #7

    Активът на ГЕРБ!Браво!Налал да са ви!

  6. Анонимен
    #6

    Лечков си има трески за дялане, но корумпираната съдебна система да го хване за тях, а не смехотворно да го осъжда за неща, които дори са правилни. Съдебната ни система е тотално корумпирана и безконтролна, на което е време да сложим край.

  7. Анонимен
    #5

    Така е! Там, където понятието "демокрация" е далеч от реалността, не може да се разчита на справедлив съд!

  8. Анонимен
    #4

    Лечков не е цвете за мирисане. Но присъдата е абсолютно кокошкарска. Бил почистил корито на река и изнесъл почистеното а не го оставил отстрани? Нанесъл щети за 3800 лв. - ауу колко много.Да беше оставил реките непочистени - по-добре щеше да е дори да стане наводнение. Досега кмет за наводнение не е бил съден - дори ако има жертви.

  9. Анонимен
    #3

    ГЕРБ-ова наглост: Нашата парламентарна група не си е позволила такава наглост, никъде нашата партия не купува гласове, няма да организира подобно нещо – не ни е хрумнало дори. Всеки един от нас, избраниците на българския народ, сме тук, за да представяме и защитаваме правата, интересите на българските граждани, и държавните интереси; да бъдем пример за това всеки един да покаже изключителни морални качества, когато води и участва в един дебат, да спазваме феърплей, да спазва тези правила. Не допускайте никога да влезете в подобно нещо. То е срамно за всеки един от нас, за българския парламент, за българската държава, за целия български народ”, заключи Искра Фидосова.

  10. Анонимен
    #2

    Това някак между другото, а иначе агент Бор продължава да кукурига в новия си вестник.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.