Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разговори с Катар за внос на втечнен газ

0 коментара

Перспективите за доставка на втечнен природен газ от Катар за България, както и други енергийни въпроси от взаимен интерес, е обсъдил министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков с вицепремиера и министър на енергетиката и промишлеността на Катар Абдула бин Хамад ал Атия. Това е станало в рамките на започнала в понеделник в Париж международна конференция за използването на ядрената енергия за мирни цели, съобщиха ден по-късно от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Трайков се е срещнал и с други енергийни министри и представители на енергийни компании, сред които и по предварителен план трябваше да са и “Електрисите дьо Франс“ и “Газ дьо Франс“.

В рамките на форума министър Трайков е участвал в кръгла маса, посветена на финансирането на ядрената енергетика. В изказването си той е посочил, че ядрената енергетика запазва значението си в енергийния микс на България. По думите му предстои АЕЦ “Белене“ да бъде преструктуриран като частен проект, а в АЕЦ “Козлодуй” е в ход предпроектно проучване за изграждане на един или два нови ядрени реактора. 

Теми на дискусиите на конференция са били ролята на ядрената енергия и енергийният микс като условия за устойчиво развитие, начините за финансиране на ядрените програми, нормите за отговорно използване на ядрената енергия, формата на сътрудничество с „новите” страни производителки на ядрена енергия и др., допълниха от икономическото ведомство.

Франция е важен външноикономически партньор на България. Париж заема шесто място в стокообмена на страната ни с държавите от ЕС. Към ноември 2009 г.е регистриран спад от над 15% в българския износ за Франция и също намаление от близо 30% във вноса у нас от Франция. Водещите стоки в българския износ за Франция са дрехи, месо, машинни части, санитарно обзавеждане и др., а във вноса ни от Франция – автомобили и транспортни средства, индустриални инсталации, медикаменти и др.

Франция заема 15 място сред водещите чуждестранни инвеститори в България. По предварителни данни на БНБ към септември 2009 г. френските инвестиции у нас са били около 179 млн. евро.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.