Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разправиите около пенсионната възраст довели до лек отлив от армията

Аню Ангелов обяви, че военните няма да протестират и че той няма да става посланик, засега

11 коментара
Разправиите около пенсионната възраст довели до лек отлив от армията

Разнопосочните сигнали около повишаването на стажа и възрастта за пенсиониране са довели до лек отлив от армията. Военният министър Аню Ангелов съобщи в четвъртък, че напоследък рапортите за напускане са се увеличили с около 5 процента. Той обаче прогнозира, че ако някой успее да отнеме 20-те заплати, които се изплащат при пенсиониране, този процент ще скочи рязко.

 

Според министъра през следващата година процесът на напускане от армията ще влезе в нормалните си граници.

 

Аню Ангелов обяви още, че цивилните служители и военните няма да протестират, тъй като им е било обяснено достатъчно добре защо не са получили бонусите, които той им обеща преди изборите и какво налага повишаването на стажа за пенсия на военните.

 

Стажът за пенсиониране на военни и полицаи ще бъде вдигнат от 25 на 27 години наведнъж от следващата година, вместо това да става постепенно, както беше планирано в приетата миналата година пенсионна реформа.

 

Министърът не коментира дали в МО все пак ще бъдат раздадени бонуси преди новогодишните празници, както допусна наскоро.

 

"Вече не смея да кажа кога ще има бонуси", заяви Ангелов пред БНТ.

 

Аню Ангелов коментира още, че в системата на МО се възприемат нормално плановете на правителството държавните служители, включително и тези в силовите структури+, сами да поемат осигуровките си от средата на 2012 година, но само ако има съответен компенсаторен механизъм и бъдат увеличени заплатите

 

"На практика няма да има някакво значение за тях самите, от една страна. От друга страна, това е вече, така да се каже, предпоставка за следващите дълги години, когато те ще плащат своите осигуровки. Няма да се наложи и голямо увеличение на фонд "Работна заплата", тъй като на практика и сега от фонд "Работна заплата" на министерството се заплащат всички осигуровки, които трябва да правят съответно цивилните служители и военнослужещите. След като се получи увеличение на заплатите, съответно ще се увеличи Данък общ доход, който плащат тези държавни служители, макар че осигуровките им ще бъдат покрити. И всъщност, от друга страна пък, някои социални плащания зависят от средната заплата. Естествено, средната заплата ще се вдигне и те леко ще бъдат увеличени. Сега се правят разчети в Министерството на финансите, но смятам, че няма да има голямо отражение върху държавния бюджет и в частност върху бюджета на Министерството на отбраната", обясни Ангелов пред БНТ.

 

Той отхвърли слуховете, че иска да става посланик или съветник на новоизбрания президент Росен Плевнелиев.

 

"Ами, слухове много има. Всеки министър е на ветровито място. Естествено, всеки човек иска да се реализира по някакъв начин. Но тези слухове въобще нямат никакво основание. Засега оставам министър. . . докато реши премиерът и парламентът", заяви Ангелов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    №10 - аман от нещастници като тебе!

  2. Анонимен
    #10

    Шапкарите са най-големите хрантутници в държавата, които не са помирисвали барут поне от 67 години, а се ползват с най-големи привилегии.

  3. Анонимен
    #9

    Значи другите трябва да се пенсионират на 55 години в МО, а ти, навършил 69, тепърва чакаш още да се реализираш. Сигурно жена ти сутрин памперс ти слага да не се изпуснеш на заседание в МС, а като не си пиеш гинкото, се губиш из коридорите на властта. Евалла на НАГЛОСТТА ТИ.

  4. Анонимен
    #8

    до номер 3 3 ГОДИШНИ заплати са 36 МЕСЕЧНИ

  5. Анонимен
    #7

    Иван Иванов Иванов Ей,прост народ сме,не искаме ние да сме добре,а другите да са зле...Тия 20 заплати се харчат тук да не се изнасят зад граница, бе озлобени лумпени!

  6. Анонимен
    #6

    Какво лаете срещу 20-те заплати за военните и полицаите. Като сте ги искали да сте отишли да работите в МВР или МО, а не да се стискате за полите на жените си докато тези достойни хора са изпълнявали задълженията си по служба. Те са започвали работа при условия, които трябва да се спазват докрай. Защото с тях договор е подписала държавата, а не някой новозабогатял лумпен. Вие ще говорите за привилегии и ще ми пишете как било във Великобритания. Къде по света за тази категория хора няма бонуси? Та

  7. Анонимен
    #5

    Другарю Ангелов!За какъв отлив в МО говорите?Ами нали Вие и Вашите предшественици изпълнявате директива за унищожаване на армията!Така че,не се кахърете,хората сами ще избягат от армията като няма пари!Пазарна икономика!

  8. Анонимен
    #4

    Anioooooo,fond rabotna zaplata na "tvoeto"ministerstvo da ne bi da idva ot lunata,nali i to e zahapalo edna ot vechno puskashtite cici na budjeta. Kolkoto do nova dlajnost-savetnik na Prezidenta,shte sa si lika prilika-dvama maloumnici ochakvashti znak ot B.B.

  9. Анонимен
    #3

    Във Великобритания на пенсиониращ се военен му се дават ТРИ ГОДИЩНИ ЗАПЛАТИ.Големи комунисти.

  10. Анонимен
    #2

    А, бе Аньо, а, бе Ангелов! Само ти и Цветанов ли не разбрахте че живеем в криза! Високите заплати, осигуровките които изплаща държавата, а не служителите, 20-те заплати при пенсиониране - ТОВА НЕ СА ПРАВА АНЬО, ТОВА СА ПРИВИЛЕГИИ, ПРИВИЛЕГИИ ОСТАНАЛИ ОТ КОМУНИЗМА!!!Ама и на теб мозъка ти е там - в комунизма!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.