Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Разследването за убийството на Яна Кръстева върви в тотално грешна посока

Подозрението, че Пламен Трифонов е извършителят, "е разколебано до степен на пълната му липса"

31 коментара
Пламен Трифонов бе незабавно освободен след заседанието. Снимка БГНЕС

Разследването за жестокото убийство на 28-годишната Яна Кръстева не е отбелязало никакъв напредък от юли насам и на практика върви в тотално грешна посока, игнорирайки доста от безспорните доказателства, събрани досега.

Това стана ясно от определението на Софийския апелативен съд (САС), с което в четвъртък окончателно бе освободен от ареста единственият обвиняем по делото Пламен Трифонов. Мярката му за неотклонение бе променена в най-леката – "подписка".

Като основна причина за решението си съдиите Мария Митева, Валя Рушанова и Алексей Трифонов посочиха факта, че обоснованото предположение за вината на Трифонов "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса".

Аргументите в тази посока са заключенията в аутопсията на Кръстева, според които тя е починала между 00.00 и 4.00 часа между 8 и 9 юли, когато свидетелят Николай Русинов-Чеци твърди, че е правил секс с нея в Борисовата градина. В същото време справка от мобилния телефон на Трифонов показва, че той изобщо не е бил в парка.

Това се подкрепя и от думите на Таня Иванова, която е единствената свидетелка, свързваща обвиняемия с местопрестъплението, тъй като често го е виждала да събира бутилки там. Във въпросната нощ обаче тя не е била в парка. Съдията-докладчик Валя Рушанова подчерта, че в комбинация тези факти създават алиби на обвиняемия за времето, в което е извършено убийството.

Иззетите косми свързват Трифонов с местопрестъплението, но не и с престъплението

По отношение на космите, иззети от тялото на Кръстева, които имат морфологични сходства с тези на Трифонов, САС прие, че те свързват обвиняемия с местопрестъплението, но не и със самото извършване на престъплението, тъй като такава връзка не се обосновава от нито едно от доказателствата по делото.

Безспорно е установено, че иззетите биологични следи, включително и салфетки със семенна течност, са на Русинов, от когото прокуратурата необяснимо свали всички подозрения още в началото на разследването, след като той обясни, че към 5.00-6.00 часа сутринта се събудил до Яна, която спяла спокойно, станал и си тръгнал. Присъствието му бе потвърдено и от данни за използван по същото време GPRS от мобилния му телефон.

Рушанова отбеляза още, че "за да се оправдае едно продължително задържане обоснованото предположение трябва да се укрепва и доизгражда" от събираните в хода на делото доказателства. В този случай обаче се случва точно обратното – колкото повече данни се появяват, толкова по-ясно личи, че разследващите са тръгнали в грешна посока.

 

Въпреки явните доказателства, сочещи към Русинов, той остава извън обсега на разследването и очевидно хипотезата, че той е евентуалният убиец по неясни причини не ангажира вниманието на полицията и прокуратурата. САС дори включи директни указания към разследващите в определението си, че "да съберат всички доказателства за всички биологични следи от местопрестъплението".

 

"Ако има съвпадение на ДНК-профила, то касае свидетеля Николай Русинов, а не обвиняемия Пламен Трифонов", подчерта съдът, с което още веднъж очерта неадекватното поведение на прокуратурата.

 

Магистратите не се съобразиха и с довода на държавното обвинение, че предстои събирането на важни доказателства – изготвянето на ДНК експертиза в Инсбрук, Австрия. Трифонов трябвало да изчака заключението в ареста, тъй като чуждите експерти ще изследват космите, които според разследващите свързват него, а не Русинов с убийството.

 

Магистратите обаче отбелязаха, че единствената евентуално нова за делото информация, която би могла да се разкрие от експертизата е, че космите нямат връзка Яна или с обвиняемия. Освен това по предварителна информация ДНК анализът ще отнеме минимум 3 месеца, в което време Трифонов не може да бъде зад решетките при толкова разколебани доказателства срещу него.

 

СГП: Очаквахме това определение, ще се фокусираме върху други хипотези

 

Говорителят на Софийската градска прокуратура (СГП) Маргарита Немска коментира пред Mediapool решението на съда като очаквано. Тя отрече в разследването да има пропуски, с уточнението, че предстоящата експертиза в Инсбрук ще внесе допълнителна яснота за обстоятелствата около убийството.

 

Изследването обаче все още не е назначено, тъй като се урежда въпросът със заплащането на вещите лица от Австрия. Разследващите трябва да преведат 16 000 евро на чуждата лаборатория. Парите трябва да се отпуснат от Висшия съдебен съвет, но от СГП засега нямат уверение, че това ще се случи.

 

По повод констатацията на САС, че събраните доказателства свързват много повече свидетеля Русинов с убийството, отколкото единствения обвиняем, Немска обясни, че колегите ѝ работят и "по други хипотези" освен по основната, че Трифонов е извършителят. По думите ѝ, след определението на съда, прокуратурата ще се фокусира върху тях. Дали това все пак ще доведе до повдигане на обвинение срещу Чеци, все още не е ясно.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #31

    Много станаха такива случаи!Има ли някой читав да работи в прокуратурите или всички са назначени по роднински принцип!Съсипаха не е дин живот тези некадърници!

  2. Анонимен
    #30

    Адвокатите трябва да са тъпи като Цецо глупецо и ченгетата, иначе няма равнопоставеност в процеса !

  3. Анонимен
    #29

    И кога ще задържат този алкохолизиран и наркотизиран нерез, дето е изнасилил и убил момичето?

  4. Анонимен
    #28

    Tolkova mogat tolkova praviat - nisto! Po prosto i nekadarno upravlenie Balgaria ne e imala nikoga vistoriata si, no ne sa vinovni te, osnovnata vina imat tezi koito im pozvoliha da se dokopaiat do vlasta.

  5. Анонимен
    #27

    От Боко тиквата - толкова!

  6. Анонимен
    #26

    Инсбрук означава "Моста на /река/ Ин".

  7. Анонимен
    #25

    От Рапона и от Цецо милиционеро толкоз. Който е очаквал повече, незабавно да се лекува.

  8. Анонимен
    #24

    Drugar, v stranata, v koiato jiveete, choveshkiat jivot e nishto. Tova vie sami ste go postignali

  9. Анонимен
    #23

    11 и 12 - видни ГЕРБ-ери със задача да отвличат вниманието от некадърността на милицията

  10. Анонимен
    #22

    Пак се оплеска до ушите некадърната народна милиция, пак мунчовците от МВР не успяха да заловят един престъпник като хората, а гепиха първия уж напълно безпомощен и беззащитен, според тях, човечец и го натикаха в дрънголника като виновен. Сега е време този младеж да ги осъди добре в Страсбург, че да платят ченгетата за "разследването" си... Четете определението на съда: - обоснованото предположение за вината на Трифонов "до такава степен е разколебано, че се приравнява до пълна липса".

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.