Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Регулаторът глоби с над 3 млн. лв. ЕРП-ата, те ще обжалват

4 коментара
Регулаторът глоби с над 3 млн. лв. ЕРП-ата, те ще обжалват

Обща глоба от 3.01 млн. лв. е наложила Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) на мажоритарните собственици на електроразпределителните предприятия (ЕРП) ЧЕЗ, ЕВН и Е.ОН заради констатираните нарушения в регулаторния одит, извършен в трите компании по нареждане на премиера Бойко Борисов през април и приключили в края на юни преди определянето на цените на тока.

Най-голяма е санкцията за чешката ЧЕЗ, която снабдява Западна България – 1.34 млн. лв. за девет акта за нарушения. Германската Е.ОН, обслужваща Североизточна България, е глобена с 920 хил. лв. по осем наказателни постановления, а австрийската ЕВН, работеща в Югоизточна България – със 750 хил. лв. за шест нарушения.

И трите компании ще обжалват решенията на ДКЕВР, съобщиха от дружествата в четвъртък. Според тях в голямата си част те са неоснователни и формални, не оказват никакво влиянеие върху клиентите им и дори за едно и също нарушение се глобяват два пъти различните дружества, работещи у нас.

Председателят на управителния съвет на Е.ОН Гюнтер Шубурт коментира, че за тях е било ясно още от април, че ще бъдат глобени, независимо от резултата на проверките. Според него всички предприети действия от компанията са били в интерес на потребителите ѝ.

"Е.ОН България нееднократно е предупреждавала, че са необходими взаимни усилия на регулаторната комисия и всички компании по веригата производство-пренос-разпределение, за да се преодолеят проблемите в енергийния сектор и намира за странно, че вместо да се направи това, т.нар. нарушения на електроразпределителните дружества се използват, за да се отклони общественото внимание в друга посока. Всички наши опити да влезем в контакт с правителството, за да дискутираме тези действително належащи теми, досега завършват с неуспех", се посочва в изявление на дружеството.

Германската компания смята, че ДКЕВР не може да обоснове твърдението си, че с изнасянето на част от лицензионните дейности към други фирми “има потенциална възможност за деформиране на печалбата“. Дружеството определя като абсурдна глобата на регулатора заради това, че липсват писмени договори с членове на управителния съвет и като намеса в трудовите отношения. Комисията счита, че липсва сертифицирана система за управление на качеството на дейностите по лицензията, а от Е.ОН посочват, че такава нямат почти всички фирми, занимаващи се с такъв вид услуги.

Компанията оспорва също така твърдението на ДКЕВР, че няма звено за работа с потребителите, като се аргументира, че има на разположение кол-център, чрез който абонатите им денонощно могат да получават всякаква информация.

Същото обвинение е отправил регулаторът и към ЕВН, която също посочва, че има изградена постоянна телефонна връзка с потребителите си.  Според австрийското дружество в актовете има констатации, основани на неточно тълкуване. Заключенията на ДКЕВР поставят и въпроси по отношение на тълкуването на Европейското законодателство, заявиха от компанията. Нейното становище също е, че констатациите на регулатора нямат отношение към качеството на услугите, за което досега са вложили 700 млн. лв., и не засягат интересите на клиентите

От ЕРП-ата коментираха, че връчените им наказателни актове нямат нищо общо с изнесения от комисията доклад, в който се коментираха много по-сериозни нарушения, включително изнасяне на печалба чрез договори с дъщерни дружества.

По закон ДКЕВР има право да наложи санкция между 20 хил. лв. и 1 млн. лв. На дружествата за нарушения в лицензионната им дейност. Преди време председателят на комисията Ангел Семерджиев коментира, че е възможно общата санкция за компаниите да достигне 23 млн. лв., но ясно органът се е въздържал.

В същото време ДКЕВР отказа да санкционира държавната НЕК за аварията през лятото, която остави без електроснабдяване почти за два дни черноморските ни курорти и причини масовото недоволство на български и чуждестранни туристи и нанесе преки щети на хотелиерите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

4 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. И.Иванов, Швеция
    #5

    "... регулаторния одит, извършен в трите компании по нареждане на премиера Бойко Борисов ..." ... и съвсем Чавес."Председателят на управителния съвет на Е.ОН Гюнтер Шубурт коментира, че за тях е било ясно още от април, че ще бъдат глобени, независимо от резултата на проверките ...", ... продиктуван от Бойко Чавес. "И трите компании ще обжалват решенията на ДКЕВР, съобщиха от дружествата в четвъртък."По които обжалвания последна инстанция не е български съд, а Съдът на ЕС в Люксембург, неподвластен на Бойко Чавес.

  2. ало ало
    #4

    с надписване на сметки и така индиректно пак го духа народа, нали Дянков и Борисов????

  3. 07
    #2

    с това на защитавам Боко Чавес..Който ме следи знае че моя е репликата - Боко тиквата

  4. Simo
    #1

    Merkel ne naprazo bi pat do tuk.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.