Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Роман Василев е разписвал разрешения за СРС-та вместо Цветан Цветанов

18 коментара
Роман Василев е разписвал разрешения за СРС-та вместо Цветан Цветанов
Разпореждане за прилагане на СРС е разписвано не от министъра на вътрешните работи Цветан Цветанов, както е по закон, а от заместник- градския прокурор на София Роман Василев. Това съобщи председателят на подкомисията за контрол на специалните разузнавателни средства (СРС) и зам-председател на ДПС Христо Бисеров пред Mediapool.

“Роман Василев подписва директно от свое име, на официална бланка на МВР, а под неговия подпис стои подписът на главния секретар на МВР Калин Георгиев. Разпореждането се изпълнява от СДОТО, прилагат се СРС, изготвят се ВДС (веществени доказателствени средства), въз основа на които се повдига обвинение. Делото, разбира се, е от “значителен обществен интерес”, но това СРС е незаконно и няма как да послужи като доказателство”, разказа още Бисеров.

И Цветанов, и Василев заявиха в неделя пред Mediapool, че твърденията на Бисеров нямат нищо общо с истината.

В същото време обаче адвокат Васил Василев, който е защитник на бившия министър на отбраната Николай Цонев, потвърди за такива разпореждания. Пред Mediapool той уточни, че те са две на брой и са по дело № 4048 от 2010 г. (делото срещу Николай Цонев и съдия Петър Сантиров).

“Две разпореждания за прилагането на СРС са подписани от зам.-градския прокурор Роман Василев, като на тях няма подпис на представител на МВР, но са заведени в съответната служба на министерството, която експлоатира СРС”, поясни той.

Министър Цветанов опроверга думите на Бисеров. "Законът много ясно разписва правната регламентация и процедурата, по която се правят тези разрешения. Разбира се, че това никога не се е случвало", бе лаконичният му коментар пред Mediapool.

Цветанов не пожела да коментира обстоятелството, че тези твърдения са направени съвсем официално от шефа на парламентарната подкомисия за контрол на СРС Христо Бисеров, нито факта, че депутатът от ДПС цитира данни от справки, изискани от службите.

Зам.- градският прокурор Василев също отхвърли пред Mediapool достоверността на думите на Бисеров и препоръча на депутата да се запознае по-внимателно със законодателството.

"Това, което е написано в интервюто на Бисеров, че съм разписвал СРС-та вместо министъра, не отговаря на истината и няма абсолютно нищо общо с истината. Такова нещо никога не се е случвало", заяви обвинителят.

Той уточни, че доказателство за това, че подобна практика не е възможна, е изискването в Закона за СРС всяко разрешение за 24-часово подслушване в условията на неотложност, в последствие да бъде одобрявано от съда, тъй като в противен случай записите не се признават от магистратите за доказателства.

Адвокат Василев обаче съобщи, че първоначално разрешенията са разписани по чл. 18 от Закона за специалните разузнавателни средства, който регламентира случаите на неотложност по смисъла, на които подслушването се разрешава само от министъра на вътрешните работи, без разрешение от съд за срок от 24 часа.

Те са поправени ръкописно, с подпис отново на зам.-градския прокурор Роман Василев по смисъла на член 17 от същия закон. Той гласи, че в неотложни случаи подслушването може да започне веднага след получаването на писмено разрешение от съда, за което "незабавно се уведомява министърът на вътрешните работи или писмено оправомощеният от него заместник-министър на вътрешните работи, съответно председателят на ДАНС или писмено оправомощеният от него заместник-председател".

В края на април, по време на едно от заседанията по делото срещу Цонев, Сантиров и Попов, стана ясно, че министър Цветан Цветанов е разпоредил подслушването на основния свидетел – следователя Петьо Петров, като в документите е било записано, че се очаква той да даде, а не да получи подкуп от подсъдимите. Това бе установено от писмо на Роман Василев, изпратено по искане на съда.

От него се се разбра, че на 16 март миналата година (две седмици преди арестите на тримата подсъдими – бел.ред.) заместник - градският прокурор се обадил на министър Цветанов, за да поиска санкцията му за прилагане на СРС през първите 24 часа от разследването. След това обаче неизвестен служител на МВР допуснал "техническата грешка" да мотивира подслушването на следователя Петров с "оперативните данни", че той възнамерява да корумпира Попов и Сантиров.

Тогава наблюдаващият прокурор по делото Божидар Джамбазов неглижира гафа, като обясни, че този проблем е бил отстранен само ден по-късно, когато Апелативният съд в Бургас одобрил използването на СРС. В санкцията на съда правилно било отбелязано, че основният свидетел ще получи подкуп и така доказателствата не били опорочени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. съсел
    #18
  2. васко
    #17
  3. N
    #16
  4. TUHLA
    #15
  5. Димитър
    #14
  6. бос
    #13
  7. прокурор-брокер
    #12
  8. Брюксел Софийски
    #11
  9. why
    #10
  10. 1
    #9

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.