Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

"Росатом": И до днес не са спрени поръчките за АЕЦ "Белене"

31 коментара
Кирил Комаров

Зам.-шефът на "Росатом" Кирил Комаров определи в четвъртък като странни изявленията на българската страна, че няма вариант, при който да плати предявения от руската "Атомстройекспорт" иск за 1 млрд. евро заради спряната АЕЦ "Белене". Той също така заяви, че и до днес България не е поискала спиране на поръчките по АЕЦ "Белене" и разтрогване на подписаните контракти.

Ден по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че държавата ни има един резервен и един таен план за решаване на проблеми с иска срещу "Националната електрическа компания", но нито един от тях не включва плащане на пари.

"Аз се отнасям с голямо уважение към нашите възложители и ситуацията, когато на нас не ни плащат за това, което сме свършили и всичко това е записано в документи, е странна. Странно ми е да слушам коментарите на някои представители на българската държава, че имат план, според който няма да платим", посочи Комаров пред журналисти по време на конференция на Световната ядрена асоциация (WNA).

Комаров напомни, че проектът за АЕЦ "Белене" е от 2006 г., всички основни договори по проекта са подписани през 2008 г. и сред тях са и документите, съгласно които е започнало производството на оборудването за бъдещата централа.

"Ние и досега не сме получили от българската страна никакви уведомления и предложения как да се развалят договорите", каза Комаров, цитиран от РИА Новости.

Така той потвърди информацията на Mediapool от началото на май, че спирането на АЕЦ "Белене", което бе решено в края на март, е само на хартия, а от руската страна не е поискано да спре поръчките за централата. Те вървяха и когато правителството на ГЕРБ обяви в края на 2009 г., че замразява проекта.

"Затова и всички заводи и до ден днешен продължават процеса за изработване на оборудването. За три години от 2009 г. по-голямата част от оборудването е произведена и приета от възложителя. Заводите (производители) не са предназначени да съхраняват толкова много оборудване. Българският възложител може да вземе каквото си иска решение – да строи или не АЕЦ, но ние искаме това оборудване да бъде платено и веднага можем да го изпратим на възложителя. А после негово е правото да реши – дали иска да прави от него музей или да го използва в строежа на блок в АЕЦ "Козлодуй", посочи зам.-шефът на "Росатом", която е собственик на "Атомстройекспорт".

Руското издание припомня, че българската страна се закани да заведе контраиск срещу "Атомстройекспорт", но без да уточнява какви би могло да са неговите мотиви.

 

Премиерът Бойко Борисов пък заяви в четвъртък, че страната ни ще направи всички възможно, за да обяви за нищожен договорът за централата. От НЕК отказаха да коментират пред Mediapool всякакви предстоящи стъпки по арбитражните дела с руснаците, докато наетата от тях кантора "Уайт енд Кейс" подготвя българската защита.

 

Възможно е презумпцията за нищожност на поръчките за оборудването за АЕЦ "Белене" да се основава на това, че на практика между НЕК и "Атомстройекспорт" липсва първичният договор за изработка, доставка и внедряване на технологиите на ядрената централа, а договорите за изработка са възлагани в условия на преговори по основния контракт, които обаче така и не бяха приключени. Проверка на Агенцията за държавен финансов контрол пък установи, че за подписването на част от допълнителните споразумения бившите директори на НЕК не са имали разрешение от борда си, а за други поръчки, възложени на руснаците, не са проведени обществени поръчки, въпреки че това се изисква от българското законодателство, когато се надхвърля определена сума.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

31 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #31

    Поръчките за АЕЦ "Белене" не са спрени,защото не са поръчани.Няма лиценз за строеж,за какви поръчки става въпрос?Договорките на Станишев с "Атомстрой"са невалидни.

  2. Анонимен
    #30

    Независима и силна България не влиза в плановете на имперска Русия още след освобождението ни от турско робство и заменено от руско присъствие.

  3. Анонимен
    #29

    28, какво излиза - доказателството, че (да го наречем) Кукловодът съществува е липсата на доказателства че той съществува? Никой не е излязъл да каже - това е доказателство? Вярата ви си е ваш проблем, както вярата на хората с Бог (който и да е той) или в богове, в призраци, в 4-те конника на апокалипсиса, в дядо Коледа. Тема за размисъл - "няма доказателства, но аз така твърдя, значи трябва да и повярвате"?

  4. Анонимен
    #28

    26,27 -службите наистина ги няма. Но хората, с техните зависимости, с техните лесни, подпомагани от невидима ръка кариери и постове, те са си тук. Защо никой от десетките хиляди от този нов, създаден елит, не излезе, не разказа за опита и преживяното? Защото се страхуват, защото никой още не ги е разпуснал. Защото принадлежността им към ДС не беше съществена. Нима вие си мислите, че някой сериозно ще поддържа десетки хиляди вербувани, ще ги води на отчет, ще се грижи за техните кариери и постове,

  5. Анонимен
    #27

    Какви ченгета, какви пет лева?
    В сегашния кабинет само ББ и ЦЦ са на възраст, когато като младежи биха могли да са част от службите. Лиляна Павлова е била 10-годишна, Дилян Добрев - още по-малко, Симеон Дянков е бил юноша бледен, Миро Мършата е активен участник в студентската стачка от 1990 г. Всички те не са помирисвали СССР или Русия.
    Кой ще е свързан с ДС и как то пречи?
    Кой тогава действа от името и под диктовката на ДС?
    В администрацията отдавна няма хора над 45 години. Там пълзят само калинки

  6. Анонимен
    #26

    И стига с тези приказки за ченгета и досиета. Допреди 23 години дрънкаха за фашистите и капиталистите - виновници за всичко. Бившите от ДС вече не могат и на онази си работа да заповядват, камо ли да управляват. И преди и сега България се е управлявала от политици, а ченгетата само са слушали и изпълнявали. Преди - Живков и Политбюро са вземали решенията, сега - премиерът и министрите. Ченгетата са били винаги маша на управляващите. Кога при Живков някой от ДС е вземал важните решения - когато цъфнат налъмите. Все едно днес шефът на някоя от службите да си разиграва коня, без да го е грижа за Борисов.

  7. Анонимен
    #25

    В най-добрия случай ни управляват добронамерени, но некомпетентни хора. Ако са верни приказките на руснака, тези хора, заедно с предшествениците си след Костов, са за затвора. Последният в списъка взел решение за спиране на проекта, обявил го по медиите - ОК, но не се сетил веднага да прекрати поръчките /ако са верни приказките на руснака/ и не решил какво да прави с произведеното оборудване. Това, че друг го е поръчвал - какво значение има - трябва да се плаща. Руснаците не искат пари от Сакскобургготски, Станишев или Борисов, а от България.

  8. Анонимен
    #24

    23 - пак "други са ни виновни".
    Излизали ченгета - а какво са правили и какво са защитавали, и основното - сега какво защитават?
    Сигурен съм, че стандартното ще кажете - "чуждите интереси". Кой ги управлява? ДС вече няма.
    Като са работили за ДС и какво? В кой отдел, с какво са се занимавали? Същите ДС са разследвали и заловили примерно днешните герои, които са взривявали влакове (а по един закон от времето на И. Костов, техните действия са оправдани и достойни за почит - цитат по памет).
    "Има и

  9. Анонимен
    #23

    20, реалността е такава, ченгетата и петата колона пречат на България, извънземните и космическите лъчи - не.
    Където и да копне тази закъсняла и не много ефективна комисия по досиета, излизат ченгета с добри позиции във властта, администрацията, обществения живот, медиите, съда. Ами тези ченгета и досега са уплашени и алчни, те слушат и се ослушват, тях ги управляват. Че има синхрон в тези подмолни действия е очевидно за всеки внимателен наблюдател.

    Има и много други, особено следвали и живяли

  10. Анонимен
    #22

    ..иде зима и Иванушка лекинко ще притвори кранчето на газопровода и Бойко както е курназ друга песен ще запее. разберето го - колкото и да не ви се иска Русия е близо а САЩ далече и това ще е от решаващо значение за нашата микроскопична държавичка поне още няколко века.. в тях е и ножа и хляба, а простака да не се дърви много да не настъпи мотиката.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.