Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия "вероломно" ни изненада, въпреки съгласието ни за "Южен поток" и местене на АЕЦ "Белене" в "Козлодуй"

Плевнелиев: Истинските приятели не се изнудват взаимно

417 коментара
Борисов присъства на връчване на американско дарение за циклотронен център в столичния кв. "Младост", сн. БГНЕС

"Абсолютно вероломно ни изненадаха с този иск!", заяви премиерът Бойко Борисов по повод съдебните претенции от 1 млрд. евро на Русия към България за спрения проект АЕЦ "Белене", при положение, че България вече е дала де факто съгласието си за проекта "Южен поток" и за монтирането на руския реактор за "Белене" в АЕЦ "Козлодуй". В публична демонстрация на възмущение и гняв Борисов заяви в четвъртък, че се надява искът да е заведен без знанието на президента Владимир Путин, в противен случай срещата им през ноември в София нямало да е "никак приятна".

"Аз истински се надявам, че президентът Путин не знае за това им действие, защото ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за "Южен поток", заяви Борисов пред журналисти. По думите му руската компания си е позволила, въпреки проведените преговори по темата, да заведе дело срещу страната ни, без изобщо да ни информира.

"Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа”, обясни той.

"Росатом": И до днес не са спрени поръчките за АЕЦ "Белене"

Зам.-шефът на "Росатом" Кирил Комаров определи в четвъртък като странни изявленията на българската страна, че няма вариант, при който да плати предявения от руската "Атомстройекспорт" иск за 1 млрд. евро заради спряната АЕЦ "Белене". Той също така заяви, че и до днес българската страна не е поискала спиране на поръчките по АЕЦ "Белене" и разтрогване на подписаните контракти.

Ден по-рано министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обясни, че държавата ни има един резервен и един таен план за решаване на проблеми с иска срещу "Националната електрическа компания", но нито един от тях не включва плащане на пари.
Още

Часове по-късно прессекретарят на Путин заяви, че в графика на руския президент няма посещение в България. От Министерския съвет отказаха коментар планирана ли е такава визита и потвърдена ли е, след като Борисов толкова уверено съобщава за нея.

Преди това зам.-шефът "Росатом" – държавната корпорация, собственик на "Атомстройекспорт", която в понеделник увеличи съдебния иск към НЕК до 1 млрд. евро – коментира като странно нежеланието на България да не плаща за "Белене", още повече, че страната и до днес не е поискала спиране на поръчките по проекта и разтрогване на подписаните контракти.

Все още не е ясно дали са предприети стъпки за обявяване на договора за АЕЦ "Белене" за нищожен и по какъв начин предстоящите с години наред съдебни процедури ще трогнат Путин, при положение, че както се разбра от думите на Борисов, България вече де факто е дала пълно съгласие по най-важния и актуален за него проект - "Южен поток". А като допълнение –  че изработеният от руснаците реактор за АЕЦ "Белене" ще бъде инсталиран като Седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Няма нужда от натиск за "Южен поток", всичко вече е подписано

"Страната ни стриктно е изпълнила всички поети ангажименти по договора за "Южен поток". Този проект за мен е приключен и започва да се строи", заяви Борисов. Той добави, че не вижда причина АСЕ да завежда иск за АЕЦ "Белене" сега като форма на натиск за проекта "Южен поток", защото българското правителство е подписало преди две седмици всички клаузи по "Южен поток" и няма нищо, което повече да се обсъжда.

Борисов обяви, че на 9 ноември ще има подписване на споразумение. Крайното инвестиционно решение на България за газопровода по график трябваше да бъде взето до 15 ноември и изявлението на Борисов оставя подозрение, че страната ни е очаквала със съгласието си за "Южен поток" да се размине от съдебна битка за АЕЦ "Белене".

АЕЦ "Белене" се мести в "Козлодуй" – руснаците прекрасно знаели това

По отношение на АЕЦ "Белене" водехме и продължаваме да водим преговори и те прекрасно знаят, че Седми реактор в АЕЦ "Козлодуй"ще бъде този, който е изработен от тях за АЕЦ "Белене", съобщи още Борисов.

Това разкритие на практика поставя под въпрос всички клетви за прозрачна и напълно пазарна процедура, с която да се реши евентуалният бъдещ проект за Седми блок в АЕЦ "Козлодуй".

Веднага след като реши в края на март да прекрати строежа на "Белене", правителството заяви, че изработеният от руснаците реактор може и да се използва за АЕЦ "Козлодуй", но именно за да се вземе най- обосновано и изгодно решение, бе проведен конкурс за избор на консултант, който да каже дали е възможно това.

Американската компания "Уестингхаус" бе избрана да направи анализа, който трябва да бъде готов до март 2013 г. срещу близо 2 млн.лева възнаграждение.

Писмено сме се ангажирали да си платим за Седми реактор

"Писмено сме заявили пред руската компания, че ще си платим оборудването за Седми реактор, но за Осми реактор трябва да изпратим документи кога искаме да го правим. За това има договори, макар и те да не са направени както трябва - с цени и срокове", допълни премиерът. "Щом искат съд - ще се съдим, наели сме най-добрата адвокатска кантора", каза още той.

"Ние сме имали 80 процента изградена атомна централа. За нея се пуска търг, вследствие на което естествено идват само тези, които са изградили тези 80 процента. Прави се огромна далавера да зачеркнат тези 80 процента и да кажат – ама ще правим нови реактори", обясни Борисов своята версия какво е направено с проекта АЕЦ "Белене".

При обявяването на конкурса за избор на технология, построяване и пускане в експлоатация през 2005 г., на площадката на АЕЦ "Белене" има изградено само едно реакторно отделение и е доставен реактор старо поколение ВВЕР-1000. Предложението на чешката "Шкода Алианс" бе да се използва наличното оборудване, но офертата им надхвърля 4 млрд. евро, а "Атомстройекспорт" предлага цена от 3.997 млрд. евро за два съвсем нови реактора и изкупуване на наличните съоръжения. Предпочетена бе руската оферта, реакторното отделение бе разрушено, а реакторът купен от "Атомстройекспорт" и инсталиран в Русия, като по тази сделка България заведе дело в Женева.

Борисов обясни в четвъртък, че енергийна независимост е да се обяви конкурс, "да има конкурс да дойдат всички, които произвеждат реактори, да кандидатстват".

"Изведнъж ми искат 1 млрд. евро", но с Русия ще сме приятели завинаги

"От 80 процента готова централа, първо се договарят за 200 милиона евро да откупят тази готова централа. Впоследствие, обаче, решават, че всичко е за българска сметка. Естествено, българският народ е богат, той може да подпомага всички народи по света. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро", каза още премиерът, сякаш трябва да извади от джоба си парите, ако съдът уважи иска на руснаците.

Заканите, че за Путин срещата в София нямало да е приятна, ако искът на АСЕ бил заведен с негово съгласие, бяха допълнително смекчени с уверенията на Борисов, че "Русия като държава, руският народ и България са приятели от векове и ще бъдат приятели завинаги".

Но щом компанията "Атомстройекспорт" е завела иск за 1 млрд. евро, ще се съдим с нея, заяви премиерът и подчерта, че не бива да се поставят под въпрос добрите ни отношения с Русия. Ние сме православни, християнски народи, историята ни е такава - когато сме имали нужда са ни помагали.

Преди ден вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков буквално се закани да "пляскаме руснаците" в съда."Исканията на АСЕ са смешни, за това сигурно са ги посъветвали техните юристи. Ние тях ги познаваме, те са губили доста дела в Европа, ще загубят още едно, ако тръгнат да се борят с нас", закани се Дянков.

Министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев пък добави, че имаме един таен и един резервен план за противодействие на заведения иск. По думите му резервният план включва завеждането на контраиск срещу АСЕ. Добрев обаче не изясни точно какви претенции страната ни би могла да предяви към руснаците.

Плевнелиев: Истинските приятели не се изнудват взаимно

"България иска да е добър приятел на Русия", увери на свой ред президентът Росен Плевнелиев в четвъртък.

"За да сме добри приятели, дефинираме ясно нашите интереси и искаме да имаме договори. Тези, които в миналото наливаха милиарди без договори – виждате докъде докараха нещата... Много често казваме – не по братски, а по равно. Ние искаме по равно. България иска да е добър партньор, България дефинира много ясно своите цели и иска те да бъдат облечени с конкретни и ясни договори", добави държавният глава.

"Истинските приятели не се изнудват взаимно, истинските приятели слагат процесите, проектите и проблемите на масата и ги решават. Истинските приятели не си увеличават двайсеткратно исковете чрез медиите и чрез Брюксел", заяви Плевнелиев.

Той обясни, че не бива да се подценява позицията на България, която е много честна и точна - да се сложат цифрите на масата и за АЕЦ "Белене" и за "Южен поток".

"Опитват се да ни накажат за това, че искаме да бъдем независими и че искаме да имаме различни източници на доставки на газ и ток", каза още президентът. Според него, в интерес на България и на Русия е колкото може по-скоро проблемите и проектите да се сложат на масата и да се вземе решение.

Вероятно незапознат с изявленията на премиера, че България вече е взела решения, президентът каза, че предстоят тежки преговори с руската страна - и за "Южен поток", за АЕЦ "Белене", за интерконектори, за "Набуко" и други големи проекти.

Не е ясно обаче какво страната ни има да преговаря по европейския проект за газопровода "Набуко" и за интерконекторните газови връзки с мрежите на съседните ни държави, които трябва да осигурят на България възможност за доставка на различен от руския природен газ.

И Борисов, и Плевнелиев изразиха задоволството си от това, че ще се създаде парламентарна комисия за разследване на действията по АЕЦ "Белене". "Все пак - те трябва да се произнесат след три години по рамката на това споразумение. Разбирам, че им трябват експертизи, разбирам, че им трябва още време. Но след три години поне могат да се произнесат за това - правилно ли е проведен конкурсът. И тук вече тази руска фирма, заедно с тогавашните управници, трябва да ни отговори", каза държавният глава.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

417 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #417

    Де да беше Путин вместо Плевнилиев България сега нямаше да бъде нищото в Европа.Не комунистите смачкаха Бъългария а Европейската система и българският продажен елит.Европа с Русия ще е нещо и обратното.

  2. Анонимен
    #416

    Кой досега направи нещо срещу руския монопол? Тройната коалиция? Царят? Костов? Докъдето поглед стига, само помагачи се виждат. Това е първият удар по масата.

  3. Анонимен
    #415

    От какво сте изненадани.Преди две години в Панорама премиера слънце защитаваше от нападките на Костов проекта Белене.Според царя слънце тогава Белене беше жизнено важно за Бългаската енергина независимост.След като Атомстрой ще решава за удалжаването живота на 5и6 блок на Козлодуй.Последно каква ще бъде поредна безмислица г-н Управляващи.

  4. Анонимен
    #414

    Добре би било Бойко Борисов да се запознае с опита на Наполеон след превземането на Москва от французите през 1812 г. Да понаучи колко време Бонапарт е очаквал писмо с предложение за мир от руския император Александър I... Преди да реши да изтегли армията си от Русия и да загуби 90% от личния и състав по обратния път. Без да е претърпял нито едно поражение на бойното поле... Тогава премиерът ни има шанса да проумее, че в отношенията с Русия няма място за лекомислени действия и необмислени демонстрации на пехливанлък.

  5. Анонимен
    #413

    До:412 и други русофили. Американците гледат да ни помогнат,45 години бяхме под болшевишкия ботуш.Може да не харесваме бат Бойко,но в случая е абсолютно прав.А също е смел и точен в преценката си.Ако и предишните управници бяха като него,нямаше сега да плащаме най-скъпия газ в Европа-550 долара.

  6. Анонимен
    #412

    Вероломна е американската намеса в българската ядрена енергетика.

  7. Анонимен
    #411

    410 Защо точно САЩ трябва да проверяват контактите между България и Русия.Или просто да заменим руската зависимост с американска,което значи пак да сме от е-баната страна.На България и трябват управници,които не се съобразяват нито с едните,нито с другите,а работят едновременно с всички на принципа на взаимната изгода.Пример за такава политика е Турция в този момент и резултатите там са очевидни.Комшиите никога няма да позволят един турско-руски проект да бъде саботиран от американските и обратно.В конкретния случай за проекта Белене имаме точно такава външна намеса.Българо-руски проект,спрян по заповед на САЩ,защото противоречи единствено на американските енергийни интереси в региона.

  8. Анонимен
    #410

    Евгений Дайнов: Русия сякаш удари управляващите ни с мокър парцал
    - A
    10:56  |  14 септември 2012 | Политика / Автор Днес.дир.бг / обновено преди 3 часа
    Виж 1 снимка
    Евгений Дайнов: Нашите управляващи не са готови да преговарят с Русия
    Сн.: БГНЕС
    Очевидно е, че нашите управляващи бяха като цапнати с мокър парцал от искането на Русия за 1 млрд. евро от България. Това каза по БНР анализаторът Евгений Дайнов.
    Това, което не успяха да разберат, е как се преговаря с Кремъл. Очевидно са хванати по бели

  9. Анонимен
    #409

    секи 4ти км

    Виждате ли какво става като се репчите на Могучая?

    Доброто наше ченге не ще да посети вашето лошо.

    А Почете чак на Восток далечниый Владивосток.
    Делтапланово води световни экономики и
    ята от жирафи, пардон, жерави.

    Добро: Владее Мира Кагебесен (с успех Космичен, нелесен)
    Над поднебесная (поднебесна империя Китай).

    Ценител на Западна попмузика, американски мотоциклети,
    рокери... Cool.

    А РъБъ? Малка спирка. Жалка.

    Авиотряд разнася насам-натам Бойко,
    филии с мас, дюнери и бистришки

  10. Анонимен
    #408

    И руската мечка играе според тоягата. Путин започна да става „добричък” откакто му дадоха да разбере, че авторитаризмът му няма да бъде търпян вечно и от всички руснаци.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.