Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия измисли алтернатива на "Бургас-Александруполис"

26 коментара

Руската компания "Транснефт" не изключва строежът на петролопровод до Гърция през територията на Турция да замени проекта "Бургас-Александруполис", от който през декември излезе България. Това е заявил вицепрезидентът на компанията Михаил Барков, цитиран от РИА Новости. Крайният пункт на тръбопровода ще бъде както преди пристанището в Александруполис, което се намира близо както до българската, така и до турската граница.

Изданието информира също, че на 13 март ще има заседание на наблюдателния съвет на международната компания "Трансболкан Пайплайн", но което ще се разгледа въпросът с оставащите около 1.6 млн. евро задължения на България за участието ѝ с проекта, както и предявяването на допълнителни финансови претенции за излизането на страната от проекта.

В международната компания участват руски консорциум между компаниите "Транснефт", "Роснефт" и "Газпром нефт", който държи 51 на сто, а останалият дял се разпределя поравно между България и Гърция. София дължеше над 6 млн. евро за дейността на дружеството, по-голямата част от които изплати по време на посещение в Москва на финансовия и икономическия министри Симеон Дянков и Трайчо Трайков. Остават неплатени обаче около 1.6 млн. евро.

На предстоящото заседание на представители на международната компания ще се обсъди и предявяването на допълнителни финансови претенции пред България за оттеглянето ѝ от проекта заради нанесени материални и морални щети, вредящи на репутацията на останалите компании.

Формално "Транснефт" не е отказва от проекта, той ще бъде замразен, но офисът на "Трансболкан Пайплайн" в Амстердам ще бъде запазен. По думите на Барков неговата компания може да построи петролопровода за няколко месеца.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    Тоя май ни взима за канарчета. Много ниско равнище.

  2. Анонимен
    #25

    Руската компания не изключва да мине само през турска територия. Т.е. вероятността е 1-2%, но това не трябва да се изключва. Макар че наистина 30 млн.транзитни такси за нас са нищо, а на турците им трябва лупа за да ги видят.

  3. Анонимен
    #24

    И къде точно има турско пристанище между Босфора и Резово? Или ще разтоварват в открито море с шланг? А турците ще се полакомят за някакви 30 млн$, дето за тях са толкова смешна сума. Това е несериозно. Болен московски мозък го е измислил.

  4. Анонимен
    #23

    Нали целта бе заобикаляне на Турция?

  5. Анонимен
    #22

    а за анонимния червен терорист от *позитано*,пишещ като*20*,остава за лично ползване личния ч... на г-н Костов!

  6. Анонимен
    #21

    много простотия в тази държава на демократичната мизерия!

  7. Анонимен
    #20

    Др.Костов си получи сребърниците, а за неговите поклонници остана големият член.

  8. Анонимен
    #19

    И как смятат да убедят турците да си направят сами конкурeнция на техните петролопроводи и проекти до Средиземно море?

  9. Анонимен
    #18

    Не е лошо когато се пускат подобни новини да се уточнява къде точно се търси "алтернативата". Едва ли става дума за тръба Черно - Егейско море. Защото - това за сведение на коментиращите и журналистите от "Медиапул" - Турция проучи вариант за нефтопровод само на нейна територия, правещ "байпас" на проливите през Източна Тракия. И се отказа от идеята по съображения, свързани на първо място с екологията, а на второ - с простичките финансови сметки. Това стана още преди нашичкият Гоце да приеме един голям член от руснаците. Или шлем беше?

  10. Анонимен
    #17

    Медиапул се излага.Какво ни интересува нас българите Русия какви алтернативи търси за нейните петролопроводи?Важното е,че се отървахме от този заробващ и изключително вреден за България проект.Сега трябва да се потърси наказателна отговорност на Станишев, Първанов и Р.Овч. за консумираното от тях престъпление национално предателство и да бъдат осъдени подобно на Тимошенко в Украйна за сключването на неизгодни за България договори.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам