Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия може да увеличи иска си за АЕЦ "Белене" до 130 млн. евро

И ние имаме какво да добавим, заявиха от НЕК

19 коментара
Русия може да увеличи иска си за  АЕЦ "Белене" до 130 млн. евро

Руската компания "Атомстройекспорт" може да увеличи повече от два пъти, до 130 млн. евро, размера на иска си срещу "Националната електрическа компания" (НЕК). Това съобщи президентът ѝ Александър Глухов пред български журналисти в сряда.

През юли "Атомстройекспорт" (АСЕ) заведе съдебно дело в Париж срещу НЕК за близо 58 млн. евро с претенцията, че българската компания не си е платила поръчано и произведено от руските подизпълнители оборудване за АЕЦ "Белене". На свой ред НЕК внесе иск за 63 млн. евро срещу АСЕ в Женева за това, че компанията по договор е трябвало да изкупи старото оборудване от площадката в Белене, но тя не е сторила това в пълния му обем.

Макар и двете страни да декларираха, че заведените дела не пречат на затегналите се преговори за АЕЦ "Белене", руски медии писаха, че това е част от натиска на Москва върху българското правителство да вземе окончателно положително решение за изграждане на централата.

Увеличаването на размера на руския иск, по думите на Глухов, се обмисля, защото са изтекли нови отлагания за плащане на поръчано оборудване в размер на около 70 млн. евро. "Това обаче не са много пари и те не пречат на преговорния процес", допълни шефът на АСЕ.

"И ние имаме какво да добавим към нашия иск", заяви по-късно през деня пред БНР директорът на НЕК Михаил Андонов, но не конкретизира какво.

"Когато отсрочката за изплащане на поръчаното оборудване изтече, то трябва да се плати", коментира преди това Сергей Кириенко, президент на компанията майка на АСЕ – "Росатом". Според него е нормално когато две компании имат противоречия да се търси съдействието на съда. "Те може да имат своите претенции, но съдът е този, който ще реши спора, и ние се доверяваме на европейското законодателство", допълни той.

По думите му и руската, и българската страна са на общо мнение, че правителствата не бива да се месят в споровете между НЕК и АСЕ.

В отговор на въпрос на Mediapool готова ли е АСЕ на извънсъдебно споразумение с НЕК по споровете, за да продължи проектът, Глухов каза, че принципно такава възможност има, но руската компания има много силна позиция и аргументи в претенциите си срещу НЕК. "Има голяма вероятност да спечелим в съда и тогава НЕК ще трябва да плати не само предявената сума, но и разноските по воденото дело", посочи той.

Освен това подобни дела продължават дълго време и при решение на арбитража за изплащане на предявената сума, се начислява и лихва върху нея.

Кириенко заяви, че след като са изтекли сроковете за заплащане на поръчаното оборудване за АЕЦ "Белене" вариантите са то да се плати или да се анулира договорът за изработването му и да се продаде от АСЕ. От думите му стана ясно, че при това положение руската компания дори може да го продаде за по-висока цена, тъй като когато то е било поръчано цените са били по-ниски от сегашните за подобни съоръжения. А България ако иска ново оборудване, то ще се произведе на по-високи цени и при други срокове, допълни шефът на "Росатом".

Вицепрезидентът на АСЕ Генадий Тепкян пък съобщи, че очаква до Коледа проектът да има одобрението на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) . В периода 12-16 декември регулаторният орган заедно с експерти от Международната агенция по атомна енергия ще проведе стрес тест за сигурността на АЕЦ "Белене", независимо че за ядрените централи в проект Европейската комисия не иска да се проведат такива тестове както за съществуващите реактори. Той напомни, че проведено по тяхно искане подобно изследване на компанията "Уорли Парсънс" е показало, че бъдещата българска ядрена централа ще отговаря на новите еврокритерии за безопасност на блоковете.

При одобрение на проекта от АЯР и постигане на съгласие между НЕК и АСЕ по параметрите на основния договор, което се очаква да стане до края на март 2012 г., руската компания може да започне полагането на първия бетон на площадката, чиято стабилност трябва да е подсилена.

Само преди ден от "Росатом" изразиха готовност да кредитират изцяло изграждането на АЕЦ "Белене" и предупредиха, че ако българското правителство се бави, проектът ще стане нерентабилен.

Така новините за втората атомна централа бяха възобновени само два дни след първия тур на местните и президентските избори в България, в които темата за енергийната зависимост от Русия е силно застъпена.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #19

    Лайкането е за заблуда на българския народ. Въпросът за строителството на АЕЦ Белене отдавна е решен. Не случайно Б. Борисов ходи в Черна гсра и урежда прокарването на кабел по дъното на Адриатическо море за Италия. Всичките театрални постановки около АЕЦ, включително и експертизата на чуждата банка са прах в очите на хората.

  2. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #18
  3. Хем
    #17

    Абе няма ли най-после да се формира една обществена организациа(то държава нямаме)която да постави директно въпроса за дължимото от тази страна към България!Колко е заграбеното само от ВСВ насам.По-късно ще се върнем и по-назад в историята.От архивите до разплащането по клиринга от бившето СИВ.Толкова много е заграбаното,че ако трябва да го връщат веднага и с лихвите,дори голяма държава ще изпита трудности.Имат наглоста от НАС да искат!

  4. Анонимен
    #16

    Русия може да увеличи иска си за АЕЦ "Белене" до 130 млн. евро Ако Калфин стане президент, искът със сигурност ще бъде удовлетворен и обслужен.

  5. Анонимен
    #15

    Я ги отрежете болшевиките, да видим! Щели да финансират, ама да било до еди кога си, щото проекта щял да стане неизгоден, бла бла бла, ... аман!

  6. Анонимен
    #14

    No.6: Защо си мислиш, че една мутра може да се интересува какво ще пише в историята за нея след 20, 30, или 300 години? Мутренският манталитет се свежда до това да крадне, да хапне и да ебне на момента, а после да става каквото ще.

  7. Анонимен
    #13

    И ИНДИЙЦИТЕ НЕ ЖЕЛАЯТ АЕЦ!

    Ситуацията около строителството на АЕЦ "Куданкулам", чийто изпълнител е "Атомстройекспорт", е критична от края на миналата седмица. Тогава част от местните жители са обявили безсрочна гладна стачка заради въвеждането в експлоатация на първия блок в централата. "През последните дни хиляди работници са напуснали обекта заради протестите на местното население. Един от начините за прогонване на сезонните работници е развалянето на договорите им за наем на жилища", пише "Комерсант".

    И

  8. Анонимен
    #12

    Кат Русия нЕма втора...

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #11
  10. Анонимен
    #10

    Благодарим за мечешката услуга. Нека натискат още и да лъсват още повече между двата тура на изборите.... Да благодарим и на тези, които ги съветват за това...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.