Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия не е искала от ЕК отстъпки за достъпа на трети страни до "Южен поток"

0 коментара

Русия не е внасяла в Европейската комисия искане за газопровода "Южен поток" да се на прави изключение от правилото за гарантиран достъп на трети страни до газопроводи и петролопроводи, преминаващи през територията на Европейския съюз. Това съобщи говорителят по въпросите на енергетиката Марлене Холцнер по повод коментарите, че Русия иска сама да регулира достъпа до "Южен поток", което е в противоречие с действащото вече европейско законодателство, предаде БНР в понеделник.

Холцнер припомни, че в миналото Еврокомисията е правила подобни изключения, например за част от минаващия от Русия по дъното на Балтийско море до Германия газопровод "Северен поток", който се реализира с мажоритарното участие на "Газпром".

Целта на подобни компромиси е да се стимулират инвестициите в нова енергийна инфраструктура, попадаща в категорията трансевропейска мрежа. Конкурентите на "Южен поток" – Трансадриатическият газопровод и "Набуко" – вече получиха право да не предоставят достъп на трети страни.

Ако "Газпром" иска да остане извън регулациите на третия енергиен пакет на ЕС, му е необходимо разрешения за изключение от нормите на европейското енергийно законодателство. Според тях транснационалният тръбопровод трябва да бъде използван и от трети страни, а бизнес дейностите, свързани с транспортирането и продажбата на газ от него, трябва да бъдат разделени.

Според руските медии
за "Газпром" остава още един шанс за заобикаляне на Третия енергиен пакет на ЕС – да се договори поотделно с всяка страна, през чиято територия преминава "Южен поток", да признае особен статут на тръбата. Но дори и енергийното министерство на всяка транзитна страна (сред които и България) да посочи "Южен поток" като елемент от трансевропейската мрежа, окончателното решение ще е на Европейската комисия.

Русия вече заяви, че планира да ускори и да започне още през декември тази година същинското строителство на тръбата, която от Русия по дъното на Черно море ще мине през България, откъдето се разделя на два лъча – през Гърция до Италия и през Сърбия до Австрия. България от своя страна се съгласи да ускори работата на своя територия в замяна на което получи сваляне на цената на газа с 11 на сто.

"След като Германия и канцлерът Меркел нямат проблем да пуснат "Северен поток", за мен няма проблем да пусна "Южен поток" и да доставям газ", каза премиерът Бойко Борисов пред Дарик по повод коментарите, че Русия бърза с проекта, за да изпревари влизането в сила на новото енергийно евозаконодателство.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.