Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия обяви, че е нелегитимно да се анулира споразумението “Бургас-Александруполис“

24 коментара

Народното събрание да денонсира споразумението между правителствата на България, Гърция и Русия за сътрудничество в строителството и експлоатацията на петролопровода “Бургас – Александруполис“ реши да предложи Министерският съвет на заседанието си в сряда. Русия от своя страна обяви това намеление за нелегитимно.

 

Искането за анулиране на междуправителственото споразумение, подписано в Атина през март 2007 г., става година и два месеца след като правителството реши България да се откаже от проекта с мотив, че подписаното с Атина и Москва споразумение за тръбата не може да се изпълни по договорения начин основно във финансовата си част. Тогава страната ни предложи на останалите участници в проекта прекратяване на действието на документа по взаимно съгласие.

 

Москва обаче обяви, че ще замрази проекта, а България през март 2012 г. погаси дълг от 1.8 млн. лв. към проектната компания за реализация на тръбата, в която държи 24.5 на сто, но години не бе плащала своя дял за финансирането на дейността на дружеството. Пред юли миналата година правителството отпусна други 150 хил. лв. за закриване на участието на България в проекта..

 

Създадената за участие в международната проектна компания “Трансболкан пайплайн“ българска “Проектна компания нефтопровод Бургас-Александруполис БГ” обаче продължава да съществува, сочи справка в Търговския регистър. Собственик на капитала на дружеството от 15.1 млн. лв. е Министерството на финансите.

 

Решението на българския парламент за възможното излизане на страната от проекта за газопровод Бургас-Александруполис при всички положения ще бъде нелегитимно. Това заяви по повод правителственото решение Игор Дьомин, говорител на руската компания “Транснефт“, която води консорциума, държащ 51 на сто от “Трансболкан Пайплайн“. Останалите 24.5 насто са на гръцки консорциум.

 

Излизането, на която и да е страна от проекта, се регламентира от два документа, коментира пред БИЗНЕС-ТАСС Дьомин. Договорът на консорциума за строителството на петролопровода предвижда, че напускането е възможно само след завършване на периода на развитие, т.е. след започването на експлоатацията. Другият документ, уреждащ отношенията между страните, е Виенската конвенция, но нейното действие влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, а такъв е договорът, посочва представителят на “Транснефт“.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

24 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #24

    Един от добрите ходове на настоящето правителство.След като на референдуми хората от крайморските градове отхвърлихме проекта правителството се вслуша в гласа на народа.

  2. Анонимен
    #23

    Така е, като се закачиш един път на ръждивата руска кука, отърване няма! Къде го сега оня с "Големия Шлем", да му сложим един голям Член задето ни набутаха в този руски батак!

  3. Анонимен
    #22

    Будиста го викна водещият го офицер от американското посолство и резултатът е налице.

  4. Анонимен
    #21

    другара Тодар Живков
    Нoвинaтa e, чe Нapoднoтo cъбpaниe нa Бългapия шa дeнoнcиpa лeгитимнo “Бypгac – Дeдeaгaч“, a нe, чe гoвopитeлят нa “Тpaнcнeфт“ Игop Дьoмин нe бил cъглaceн c Пapлaмeнтa ни. Нe e ли cмeшнo Игop Дьoмин дa ca тypгa нa eднa тeпcия c Пapлaмeнтa нa нeзaвиcимa дpъжaвa, тa чaк и цeлa дoпиcкa cътвopилe? Кaк тaкa Pycия шa oбяви зa нeлeгитимни дeйcтвиятa нa Пapлaмeнтa нa чyждa, пpи твa нeзaвиcимa oт нeй дpъжaвa? Игop Дьoмин „Pycия” ли e или caмo нeкaкъв гoвopитeл нa тpъгoвcкo дpyжecтвo и

  5. Анонимен
    #20

    19 - докато е в сила, трябва да го изпълнява. В случая договорът за консорциума почива върху междуправителственото споразумение. Когато то бъде денонсирано, отпада и правната рамка на консорциума по търговското споразумение. Същото е въобще за всички търговски договори - като се промени закона, който ги регулира, не се търси отговорност за неизпълнение на търговските договори, сключени въз основа на закона. Обикновено в търговските договори има клауза, която буквално гласи, че дадена страна не е

  6. Анонимен
    #19

    18, заради интереса - т.е. фирмата подписала договора, може да не го изпълнява?

  7. Анонимен
    #18

    16 - Договорът на консорциума е частен търговски документ сключен от фирми, а не междуправителствена спогодба. Става въпрос за денонсирането на междуправителствената спогодба, именно тя се урежда от Виенската конвенция и за нейното денонсиране гласува парламента.

  8. Анонимен
    #17

    15-и, благодаря за компетентното разяснение. Значи, Негово Благородие е решил да сплаши мужиците.

  9. Анонимен
    #16

    15, ". Договорът на консорциума за строителството на петролопровода предвижда, че напускането е възможно само след завършване на периода на развитие, т.е. след започването на експлоатацията. Другият документ, уреждащ отношенията между страните, е Виенската конвенция, но нейното действие влиза в сила, ако няма други регламентиращи документи, а такъв е договорът, посочва представителят на “Транснефт“."

  10. Анонимен
    #15

    Др. Дьомин да чете Виенската Конвенция за прилагането на международните договори от 1969 г., в сила от 1980 г., по-специално Глава 3, чл. 56 (денонсиране или оттегляне от договор, който не съдържа клауза за прекратяване, деноснсиране или оттегляне). Изисква се 12-месечно предизвестие, което България е дала. Който не го мързи, за търси Vienna Convention on the Law of Treaties, гугъла дава пряка връзка към сайта на Обединените Нации. И България, и Русия са страни по Конвенцията. Става въпрос именно за денонсиране на междуправителственото споразумение, а не на Договора за консорциума, който е предмет на частното търговско право и почива върху междуправителственото споразумение.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.