Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Русия шамароса България два дни преди подписването на "Южен поток"

"Газпром": Повече отстъпки за газа няма да има, преговорите по новите договори за доставка и подписа за газпоровода не са обвързани

270 коментара
Алексей Милер

Без да отдава значение на твърденията на България, че условията по новото газово споразумение все още не са договорени, а от тях зависи съгласието на страната по ключовия за Русия проект "Южен поток", "Газпром" обяви във вторник точна дата, на която ще започне строителството в морския участък от трасето – 7 декември. Тази първа копка не би могла са се състои, ако на 15 ноември българското правителство не подпише окончателното инвестиционно решение за "Южен поток". Очевидно руснаците са сигурни в този подпис, независимо от твърденията на София, че преговорите по цените газа и други условия на новия дългосрочен договор, по който страната ни ще получава синьо гориво от 2013 г., продължават и че се надява на по-големи отстъпки от 11-те процента, направени за последните 9 месеца на тази година.

"Газпром" даде да се разбере, че повече намаления няма да има. Ръководителят на компанията Алексей Милер коментира пред журналисти в Москва: "Що се отнася до промяната на цената, всички необходими изменения в договора тази година вече бяха направени".

Милер се изказа във вторник, след като Русия и Словения подписаха инвестиционното решение за словенския участък от "Южен поток". България е последната страна, от която Русия чака одобрение, за да даде ход на строителството.

На въпрос на кореспондент на БНТ дали "Газпром" се е договорил с България, която обвързва инвестиционното решение за "Южен поток" с въпросите за цената на газа, Милер заяви, че "двата въпроса не са свързани един с друг".

Милер пристига у нас в сряда, а в четвъртък се очаква да бъде подписано инвестиционното решение за българския участък от "Южен поток". България трябва да сключи и нов договор с "Газпром" за доставки на газ от 2013 г. Сега страната ни купува 1 000 куб. м. газ за 472 долара. Миналата седмица високопоставени представители на "Газпром" коментираха, че цената в новия договор ще бъде добра и от нея ще са доволни всички.

Добрев: Преговорите продължават

Независимо от твърденията на Милер, министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев заяви, че преговорите с "Газпром" продължават и през следващите два дни, когато трябва да бъдат подписани договорът за доставка синьо гориво и окончателното инвестиционно решение за "Южен поток".

"Преговорите продължават и ще продължават до последния възможен момент, защото тази цена е изключително важна за нас. Това, което е сигурно е, че е най-малкото ще продължим да ползваме отстъпката от 11 процента, която е в сила до 31 декември, но ние преговаряме за доста по-добри условия, но най-важното число не е нанесено – цената", заяви Добрев във вторник.

Премиерът: От преговорите за газа зависят следващите ни стъпки

Преди това премиерът Бойко Борисов, който е на посещение в Словакия, отказа да коментира дали ще участва в церемонията по първата копка на "Южен поток" в Русия.

От преговорите, които ще се проведат за цената на руския газ от 2013 г., ще зависят много от следващите ни стъпки, заяви премиерът. Дали ще отида на такава церемония зависи от хода на предстоящото в четвъртък подписване на новия договор между "Булгаргаз" и "Газпром", продължи той.

Строителството на "Южен поток” ще започне от черноморското крайбрежие на Краснодарски край, в района на Анапа. Маршрутът на газопровода ще премине през акваторията на Черно море до Варна. След това руският газ ще преминава през територията на България, Сърбия, Унгария, Словения и Италия.

Във вторник окончателното си инвестиционно решение за тръбата взе и Словения и съответният документ бе подписан в рамките на среща между руския и словенския премиера Дмитрий Медведев и Янез Янша. Инвестициите в словенския участък се изчисляват на над 1 млрд. евро. Дължината на този участък от трасето ще е 266 км. На територията на Словения ще се доставят 24 млрд. куб. м годишно по "Южен поток", а за Италия ще продължават 22 млрд. куб. м, съобщава ИТАР-ТАСС.

Така след като с Унгария бе подписано инвестиционно решение на 31 октомвро, а два дни по-рано същото решение бе взето и от Сърбия, по сухопътния участък остана приемането на окончателно инвестиционно решение само от България.


"Като говорих с президента Путин, се разбрахме да се чуем допълнително - кога той ще дойде в България и съответно дали пък аз няма да искам да отида на тази първа копка, но от тогава не сме се чували. Като се разбера с него каква ще бъде политиката до края на годината, ще ви кажа. Така че сега само се говори, но никой освен мен не знае", заяви Борисов.

"Касае ни цената на газа и дългосрочните договори – колко ще са краткосрочни. И колкото са по-кратки, толкова по-добре. Защото аз съм убеден, че в следващите три – четири години в Черно море ще има много газ. Трябва да се пазим от договори, по-големи от шестгодишни. Горе-долу тогава се очаква да започнем да добиваме газ и това е задачата, която съм дал на колегите", допълни още Борисов.

Той отказа да коментира колко по-ниска цена на руския природен газ се очаква да получи страната ни и обясни, че това ще стане ясно в четвъртък.

Вече дни наред Москва опровергава твърденията на София за постигнато съгласие по новите газови договори, като едновременно с това игнорира поставеното от правителството ни условие, че подпис за "Южен поток" ще има само при изгодни за България доставки на газ.

Междувременно сайтът EurActiv пише във вторник, позовавайки се на свои източници от Еврокомисията, че обвързването на цените на природния газ за България със съгласието на страната за "Южен поток", е част от антимонополното разследване срещу "Газпром", стартирано от ЕК през септември.

ЕК: Не може да се говори за окончателно инвестиционно решение

Марлене Холцнер, говорителка на еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, заяви, че няма окончателно инвестиционно решение за "Южен поток", допълва изданието. Окончателно инвестиционно решение предполага, че редица елементи са определени, включително установяването на окончателно трасе, осигуряването на финансиране и необходимите договори. Трябва да бъдат направени и оценки на екологичните и социалните последици. "Комисията не знае някой от тези елементи да е определен, още по-малко да е изпълнен. Според информация на ЕК, потвърдена от министър Добрев, южният коридор остава приоритет за България. Но той не се разглежда като приоритет от Европейската комисия", допълни говорителката.

"Извиване на ръцете"

Има "извиване на ръце" - или България да подпише за "Южен поток", или няма да има договор за газ. Залогът е да има само един доставчик на газ, заяви лидерът на "България за гражданите" Меглена Кунева на пресконференция във вторник. Цената за това, че няма да има конкуренция на пазара, ще я платим ние - потребителите, и най-вероятно България ще бъде осъдена (от Европейската комисия в хода на започнала наказателна процедура срещу страната ни за недопускане на трети страни до газопроводите – бел. ред.), защото не допуска либерализация на пазара на газ, прогнозира бившият еврокомисар Кунева.

Според нея българската индустрия може да остане без газ от 1 януари 2013 г., защото нямаме подписан договор. Затова газът няма да поевтинее - нямаме договор, нямаме и запаси, коментира Кунева и призова министърът на икономиката и енергетиката Делян Добрев да каже пълно ли е хранилището с 90-дневните запаси.

Добрев незабавно отрече България да е заплашена от газова криза.

Христо Казанджиев: "Южен поток" не отговаря на българските интереси

Междувременно Христо Казанджиев от Дружеството за енергийна независимост коментира пред БНР, че проектът "Южен поток" не е изгоден за България.

"Нормална корпоративна практика е един проект да няма нищо общо с друг. От това, което излезе в медиите разбираме, че ангажиментът за "Южен поток е свързан с намаляване на цената на природния газ. Намаляването за тази година вече е реализирано и няма да има повече. Ако България не подпише за Южен поток, ще трябва да връща 70 милиона евро", заяви той.

"Това, което е обявено, че ще се подписва не отговаря на интересите на страната", коментира още Казанджиев. Проектът е икономически неефективен. Той ще се откупува 25 години, това е абсурден срок. Освен това се взема инвестиционно решение без да са изяснени основополагащи данни, например трябва ли да предоставим достъп на трета страна, допълни той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

270 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #270

    До всички т.н. десноцентрисчета – креатури на шефа-циганин Костов и на т.н. партийка на Кунева – новата разработка на ЦРУ и САЩ - покрив за всички оцелели гербери, десеебари и сдс-сари.
    Не само, че Южен поток ще го има, а до 2020 г. т.н. жалък Европейски съюз на глупака Бурузу и на рапона Рампой и на онази беззъбата англичанка – всички те ще си топлят дъртите си мършави крака с руски газ. Това е самата истина и тя се сбъдва, а някакъв си шистов газ и други шарлатанства и измами, идващи от Wall

  2. Анонимен
    #269

    Как могат руснаците да строят без да имат надлежните документи и лицензи? Това е абсурд!

  3. Анонимен
    #268

    "Поне знаем какво ни предлагат! " Това, което ни предлагат е РУСКО РОБСТВО II - и вас това ви радва - браво! За такива като вас трябва да се възстанови концлагера в Белене! Московски еничари!

  4. Анонимен
    #267

    Дословен запис от заседанието на българското правителство на 7 ноември показва, че България ще плати тежка глоба на „Газпром”, ако не подпише окончателно инвестиционно решение за строежа на газопровода „Южен поток” на територията си на 15 ноември.България иска също така дългосрочният й договор за внос на газ с „Газпром” да бъде договорен преди подписването за „Южен поток”, посочва сайтът.Българският министър на енергетиката Делян Добрев, цитиран в записа от заседанието, казва, че въз основа на споразумение,

  5. Анонимен
    #266

    Euroactiv: Разследват "Газпром" заради споразумението с България за "Южен поток" 14.11.2012 / 12:41 от: ГЛАСОВЕ "Обвързването на цената на газа с ангажимента на България към „Южен поток”, както е посочено в стенограма от заседанието на правителството, е злоупотреба на „Газпром” с доминираща позиция", коментира днес Euroactiv. Говорителят на еврокомисаря по конкурентоспособността Хоакин Алмуния Антоан Коломбани съобщи, че Комисията е започнала антитръстово разследване срещу „Газпром” през септември, но отказа да коментира дали конкретни факти са част от разследването. Източници на Euroactiv обаче потвърдиха, че обвързването е част от антитръстовото разследване на Комисията срещу „Газпром”.

  6. Анонимен
    #265

    Euroactiv: Разследват "Газпром" заради споразумението с България за "Южен поток" !!!

  7. Анонимен
    #264

    261 и другите "патриоти" тук - говорите си пълни глупости! Га че ли не знаете, че вече всичко е съгласувано, т.е. уредено! И затова г-н Милер е прав - всичко вече е сугласувано и повече отстъпки за България няма да има! Защото отстъпките вече са направени! За лелеяните по-ниски цени иде реч...... Нооо... г-н Добрев все още не го съобщава това, а ще направи геройски пиар за договаряне и "пробив" в последния момент! На г-н Милер му е все едно дали един-двама ще си правят пиар - той идва тука да подпише

  8. Анонимен
    #263

    Неновините са водещи новини в България.
    Не е новина например, че една институция, като обсерваторията на връх Рожен, е закъсала финансово поради липса на пари в бюджета. Пред, след и в процес на закриване е какво ли не наоколо.Не е новина също и решението на звездобройците, заплашени от безработица, да се обърнат за съдействие лично към премиера Борисов. Това е стандартна процедура у нас, както знае всяка баба ( изразът „ и баба знае” получи актуализация напоследък).Не е новина, че Борисов е обещал

  9. Анонимен
    #262

    Жалки и продажни червени гербери.

  10. Анонимен
    #261

    260, рушняците вече продадоха част от Сибир на Китай - в момента текът преговори за втора част, и като имаме предвид че те така постъпиха и с Аляска, можем да заключим, че Родина като категория за руснаците не съществува, което ги причислява към безродниците - кой продава Родината на парче? Ние като тях ли трябва да станем - да продадем част от Родината и то неизгодно? Не е ли по-патриотично да се засее тази земя, и да се напълнат с българи тези села, които руснаците чрез свойте червени слуги обезлюдиха?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.