Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Руската технология за АЕЦ “Белене” получи зелена светлина от ЕС

27 коментара
Руската технология за АЕЦ “Белене” получи зелена светлина от ЕС

Проектът за изграждане на АЕЦ “Белене” направи стъпка напред, след като във вторник избраният изпълнител на строежа – контролираната от “Газпром” руска компания “Атомстройекспорт” получи от европейските експлоатиращи организации (EUR) сертификат за съответствие с изискванията за ядрена безопасност на предлаганата технология за реактор ВВЕР-1000  трето поколение. Церемонията по връчването бе в Москва, докато в София приключваше 11-ото заседание на междуправителствената българо-руска комисия.

След заседанието българският министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров отбеляза, че приоритет на отношенията между двете страни е АЕЦ “Белене”. Не бива да се допуска никакво закъснение на проекта, отбеляза той и уточни, че засега такова няма.

Представители на “Атомстройекспорт” допълниха, че от предвиденото по графика за структурирането на основния договор по проекта, все още не е приключила оценката на наличното оборудване на площадката на АЕЦ “Белене”. За него компанията пое ангажимент да го изкупи от НЕК и до средата на април трябваше да предложи оферта с цената, но това още не станало. Според неофициална информация причина за това е, че руснаците определили по-ниска цена за оборудването от оценката в размер на 300 млн. лв., направена от  НЕК.

Пресаташето на “Атомстройекспорт” Ирина Есипова обаче заяви, че цена не е определяна, защото все още не са правени подробни анализи на част от оборудването на терена за атомната централа. Според нея това ще стане в близко време и ако има някакви разногласия, те не се очаква да попречат на сключването на основния договор за изпълнение на строежа това лято.

При подписването на рамковия договор между НЕК и “Атомстройекспорт” през октомври 2006 г. президентът на руската компания Сергей Шматко заяви, че основният контракт ще се подпише през юли 2007 г. Тогава той се обвърза и с ангажимента на НЕК да бъде връчен сертификатът от EUR, гарантиращ, че проектът АЕЦ-92 отговаря на всички технически евроизисквания към АЕЦ с леководни реактори от ново поколение.

Това се очаква да стане в най-скоро време, като освен документа ще бъдат предоставени и анализите на EUR.

Досега една от критиките на противниците на строителството на втората българска атомна централа по руска технология и руски изпълнител сочеха липсата на одобрение на технологията ВВЕР трето поколение от европейския орган.

До края на седмицата трябва да бъдат обявени резултатите от първия конкурс за мостово финансиране на строежа на АЕЦ “Белене”, съобщи още Овчаров след българо-руската комисия. В процедурата участваха 11 финансови институции, готови да кредитират началната фаза от проекта с 250 млн. евро.

Вървели и преговорите с Евратом по исканите от държавата 300 млн. евро, допълни министърът. Той каза, че пак до края на тази седмица трябва да бъдат обявени и условията за набирането на чуждестранните инвеститори, които да  придобият 49 на сто от компанията инвеститор в проекта.

НЕК беше обявила още преди повече от половин година, че се готвят финансовите меморандуми за разпределянето на капитала и оттогава поне два пъти изпълнителният директор на компанията Любомир Велков обясняваше, че до месец ще бъдат пуснати до инвеститорите, проявили интерес. Сред тях са чешката CEZ, италианската “Енел”, немскаата E.ON, испанската “Ибердрола”, белгийската “Трактабел”, руската РАО и др.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

27 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Попов
    #29

    ...не се покаят публично, а за конкретните виновни - конфискация на имущество и затвор

  2. sisi
    #28

    За сега - лъжливото Овчарче -http://kafene.net/news.html?fb_990998_anch=2359979 . Много често започнаха да им лъсват лъжите - вж Литвиненко- Научният подвиг на Скотланд Ярд от вчера

  3. Васко
    #27

    защото друга линия не можете да измислите.Закон за това приехте и миналата година пак искахте закон за същото..На свяко ново правителство по 1 закон за осъждане на комунизма ли ще искате?Не че нещо, но омръзвате.

  4. esme
    #26

    Ма тоя много рано се е изфукал - официална информация от Европарламента днес казва, че въпросната сертифицираща организация EUR e сдружение на компании-оператори на ядрени централи, и институционално няма нищо общо с ЕС.

  5. Неутрон
    #25

    Я да ме светнеш откъм жълтата партия не мирише ли на развалени яйца? Да не говорим за червената партия, техния певец азиз и енергийния лъч Руми Овчата_мисъл?!?

  6. STEFAN D-R D TCHOLAKOV-SV
    #24

    1918 - Американские войска в Мурманске 24.04.1918 - Американские войска высадились в Мурманске --- http://www.rossija.info/events/1599/ --- 1918 год – Еще в августе военное министерство США отдаёт приказ об интервенции в Россию и отправки во Владивосток 27-го и 31-го пехотных полков, а также 5 тысяч солдат дивизии самого Грэвса в Мурманск. -- -- ПАМЯТЬ - ИНФОРМ БЮРО --- http://www.stefan-tcholakov.com/index.php?p=links&year=3 --- СТЕФАН Д-Р Д ЧОЛАКОВ ШВEЦИЯ

  7. Друг дядо
    #23

    Запомнете едно и от мен: щом нещо намирисва на Костов и на костовизъм - рано или късно ще се разсмърди!

  8. Неутрон
    #22

    Щели сме да бъдем зависими от Русия?Иначе трябваше да бъдем зависими от САЩ или Канада. Не, БЛАГОДАРЯ!

  9. Неутрон
    #21

    Цитат: "Според неофициална информация причина за това е, че руснаците определили по-ниска цена за оборудването от оценката в размер на 300 млн. лв., направена от НЕК."А колко пари очакват НЕК да получат за оборудване на по-вече от 15 години, което е било закупено за 150 млн. щ. д.? Въпреки че е консервирано и преконсервирано много добре, все пак тази железария е морално остаряла ;)

  10. Дядо Петър
    #20

    запомнете едно от мен: щом нещо намирисва на Русия и на комунизъм - рано или късно ще се разсмърди!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.