Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сарафов: Намираме се в катарзис, "отстрелват ни с микрофон, с перо"

Тонева би търсила отговорност от обвинители за осъдителни решения по ЗОДОВ

59 коментара
Снимка: БГНЕС

При засилен интерес от страна на българската общественост и най-вече на Европейската комисия, Висшият съдебен съвет (ВСС) избра в четвъртък новия главен прокурор. Заседанието започна с изслушване на кандидатите и отговорите им на постъпили към тях въпроси. Първи се изказаха ръководителят на Апелативната спецпрокуратура Борислав Сарафов и зам.-главният прокурор Галина Тонева. След 16.00 ч. започна изслушването на третия кандидат Сотир Цацаров, шеф на Окръжен съд-Пловдив, чиято кандидатура обаче бе е първа при гласуването, според приетите от ВСС правила. Впоследствие Ццаров бе избран за нов главен прокурор с внушително мнозинство.

За пръв път гласуването стана чрез електронната система на ВСС, а не с бюлетина. Освен това кандидатите бяха гласувани по реда на постъпилите предложения.

Eвропейската комисия предупреди, че ще следи в детайли избора на главен прокурор. Говорителят на комисията Марк Грей, цитиран преди ден от БНР, определи два ключови въпроса - спазването на най-високите стандарти за професионализъм и почтеност и тайната на вота.

И тримата кандидати спазват кодекса за етично поведение на магистратите и притежават необходимите качества за поста, каза председателят на етичната комисия към ВСС Ясен Тодоров в началото на заседанието, предавано на живо по БНТ. (Подробности за кандидатите може да прочетете тук)

Сарафов: "Прокуратурата се намира в катарзис"

"Прокуратурата се намира в период на катарзис... Всеки се е въоръжил или с микрофон, или с перо и ни отстрелват, взели са ни на мушката, което не е добре за спокойствието в системата. Но това може да подейства и добре точно заради периода, в който се намира съдебна система - периодът на катарзис. Може би е хубаво всичко да излезе сега", заяви пред кадровиците на Темида Борислав Сарафов.

Преди да започне да отговаря на въпроси, Сарафов бе представен накратко от председателя на Върховния административен съд Георги Колев като най-подходящия кандидат за главен прокурор.

"Прокуратурата не трябва да е генератор на скандали, а трябва да е място, където всеки може да намери утеха, ако на човек дъщеря му е изнасилена или негов близък е убит", заяви Сарафов, критикувайки медийната политика на своя предшественик Борис Велчев.

Сарафов се обяви против "кабинетния подход" на работата на прокуратурата. Отчете сравнително добри резултати по организираната престъпност, но провал в делата за корупция. Сарафов обеща анализ на четирите процента оправдателни присъди, основно по "знаковите дела" срещу корупцията. Той се похвали с работата си срещу лица с прякори и обясни именно с това сигналите, които включително и в последния момент са постъпили срещу него.

Няма нищо нередно магистрати да членуват в масонски ложи

Според шефа на специализираното обвинение не трябва толкова много да се говори по шумни дела, а да се работи повече, тъй като много от тези дела след това тихо се провалят. Помолен да изрази мнение за тенденцията магистрати да се женят помежду си, създавайки съмнения за конфликт на интереси, Сарафов заяви, че според него в това няма нищо нередно.

"Много от тях са се запознали като студенти. В други държави има цели кланове, като например Кенеди в САЩ. Там не се счита за нещо укоримо. Ако някой е магистрат, това не означава, че неговият партньор трябва да кара боклукчийски камион", добави кандидатът за главен прокурор.

Обясни също, че не вижда нищо нередно и в участието на магистрати в масонските ложи, тъй като се занимавали с "някакви благородни цели". "Това, подозирам, че не са някакви терористични организации", добави Сарафов, уточнявайки, че той лично не участвал в такива организации.

По отношение на подаден срещу него сигнал от ромския бос Христо Върбанов - Ицо Папата, че през 1998 г. при очна ставка със свидетел бил ударен с пистолет, Сарафов обясни, че тези сигнали само вдигат авторитета му пред ВСС, защото идват от разработвани лица.

Правозащитникът Михаил Екимджиев изпрати въпроси дали като шеф на държавното обвинение би разпоредил образуването на дела срещу зам.-градския обвинител Роман Василев за гафа с "абсолютния престъпник", за смъртта на взривения при акция на МВР преди години Тодор Тодоров – Чакъра и за полицейското насилие над оправдания за убийството на Андрей Луканов - Юри Ленев. Сарафов отговори, че Василев си е изтърпял наказанието и въпросът е затворен. Отговори също, че е имало дело за Чакъра и този случай също е приключен. За Ленев обясни, че трябва да се запознае с фактите преди да изрази становище.

По отношение на трите апартамента, които са му дарени от родителите му, Сарафов каза, че това са стари панелни жилища в столичния кв. "Люлин". Разказа също, че покойният му баща работил в Испания, а майка му е отговаряла за басейните в крайния софийски квартал и така събрали пари за жилищата, които му оставили след развода си. Уточни, че били закупени в края на миналия век за по 7-8 хиляди евро.

Гугушева пътувала с градския транспорт и не демонстрирала богатство

Запитан какви проверки е правил на прокурор Галя Гугушева (чиято кандидатура за член на Конституционния съд пропадна след огласени данни за имотни и финансови сделки) преди да я назначи за свой заместник, Сарафов каза, че тя не е демонстрирала някакви особени финансови възможности, идвала на работа с градски транспорт, а и била първа по успех на конкурса за Апелативната спецпрокуратура. "Аз внесох предложение за освобождаването ѝ. Останаха съмнения и висящи въпроси. Искам да имам заместник, който не е обременен с такива проблеми", добави кандидатът за главен прокурор.

"Мерзко и пошло е да се правят куклени шоута, да се прави политика на гърба на съдебната власт", коментира Сарафов демонстрацията на симпатизанти на партия "България на гражданите", които в четвъртък разиграха иронично куклено представление пред ВСС с името "Магистратър" и главни сценаристи - премиерът Бойко Борисов и вътрешният министър Цветан Цветанов.

Тонева настоя за по-ефективно разследване на полицейското насилие

Вторият изслушан кандидат бе заместник-главният прокурор Галина Тонева. Тя отговаря първо на въпроси, свързани с имотното ѝ състояние, а после темата очаквано се измести към делото "САПАРД" и осъдителните присъди към прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ).

По същество заместник-главният прокурор говори за проблемите на полицейското насилие, което е разкрито като системен проблем в редица решения на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Тя заяви, че този вид дела трябва да се разследват много по-ефективно. Каза също, че ще настоява за намаляване на срока за разследванията, за да се ускорят като цяло наказателните процеси. Също като Сарафов, тя декларира, че ще се направи проверка на погасените по давност дела и ще настоява за налагане на наказания, ако има виновни магистрати.

Също като своя колега спецпрокурор, Тонева заяви, че няма основание за завеждане на дело срещу Роман Василев за казуса с "абсолютния престъпник". Тя обясни, че ако прокурорът е извършил престъпление, то то ще е от частен характер и Николай Цонев би могъл да си потърси правата. Тонева гарантира, че прокуратурата ще направи проверка на казусите с Чакъра и Юрий Ленев. При Ленев тя заяви, че ще се наложи ново наказателно производство, защото българските власти не са разследвали изтезание, което констатира ЕСПЧ, а единствено полицейско насилие при задържането му.

Тонева каза още, че възможно най-бързо ще направи анализ на осъдителните присъди срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, по които прокуратурата е осъдена. "Ако се установи виновно поведение на прокурор, което е допринесло до такъв резултат, ще бъдат предприети и конкретни мерки, вероятно дисциплинарни", смята зам.-главният прокурор.

Подобно на Сарафов, но с по-обран изказ, Тонева обеща да намали раздутата администрацията във Върховната прокуратура. Това ще става чрез въвеждане на съвременни информационни технологии. Тонева призова всеки прокурор, който се почувства жертва на външен натиск, да се оплаче веднага на главния прокурор, ако тя бъде избрана за такъв.

Свободата на прокурора да действа по вътрешно убеждение спира дотам, докъдето му позволява законът

"Свободата на действията по вътрешно убеждение е болен въпрос, очевидно в контекста на случая "САПАРД". Свободата на прокурора да действа по вътрешно убеждение спира дотам, докъдето му позволява законът. Прокурорът изразява политиката на институцията, той е представител на тази институция", заяви зам.-главният прокурор.

"Не съм човек, който би ограничавал правото на вътрешно убеждение. Прокуратурата може да бъде напълно независима. Това е въпрос на личен морал и разбирания на всеки прокурор. Не съществуват форми на натиск, които да не могат да бъдат преодолени. Всеки път, когато има виновно поведение на магистрат, той ще бъде санкциониран", увери Тонева.

Тя разкритикува сегашна вътрешна контролна дейност в институцията като "незадоволителна" и обеща активизиране на ролята на инспектората в държавното обвинение.

Индиректна критика към спецпрокурорите и Сарафов

В отговор на въпрос за спецпрокуратурите, Тонева индиректно разкритикува и работата на своя конкурент Борислав Сарафов. Тя заяви, че би започнала проверка на спецпрокуратурите, защото има образувани твърде много дела срещу неизвестен извършител, което тя не счита за нормално. "Трябва да се направи анализ, за да се види дали проблемът е в прокуратурите или проблемът е системен", добави Тонева.

Тя разкритикува и практиката на МВР и някои прокурори да се вади информация по дела без да се пита наблюдаващият прокурор.

Галина Тонева обяви, че не членува и няма общо с никакви масонски организации, но доколкото знае, те се занимават с благотворителност.

Пространни обяснения за панелка в Балчик и евтини парцели край Божурец

Тя отговаря за подаден срещу нея сигнал за закупен от семейството ѝ апартамент в Балчик за 2800 лева и за два парцела под един декар край село Божурец. Тонева заяви, че апартаментът в Балчик е в крайния район "Квартала", далеч от морето и центъра на града. Става дума за панелно жилище, купено преди повече от 10 години, когато се закриват военните поделения в града и напускащите Балчик военни разпродават масово имуществото си, поясни Тонева. Добави, че към онзи момент това е била реалната цена на имота, защото е имало свръхпредлагане на панелни апартаменти в "Квартала", а и самото жилище е било негодно за обитаване.

По отношение на двата парцела край Божурец, купени на цени от 1 лев на квадратен метър, Тонева заяви, че тази цена е постигната след проведен търг от общинската администрация. Парцелите са извън регулация и на ронлив скат край селото. Те са далеч от морето. "Тогава никой нямаше и идея, че наблизо ще се строят голф игрища", обясни Тонева.

В отговор на въпрос за нейния съпруг, който е наказателен адвокат, Тонева заяви, че той никога не се е явявал по нейни дела и винаги се е подлагал на професионални ограничения, за да не подлага под съмнение нейната репутация.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

59 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #59

    Галина Тонева: Ще си подам оставката, ако президента подпише указа, Цацаров ще прецени дали да я приеме. Сигурен съм че ПРЕЗИДЕНТА няма да подпише указа. Той е избран от народа а не от ГЕРБ! ВОВ Ами ако Цецко му се обади и му напомни че функцията на президента е само представителна и никой не го е еня какво мисли? Viva La Triumfirat: ЦЕЦКО, БОЦКО, ЦАЦКО!!! VENSEREMOS!!!

  2. Анонимен
    #58

    Като видях на Сарафов подстрижката- и веднага зная априори коя Академия е завършил... Да- тази е подстрижката на Боко(ама той понеже олисява), Цецо Къщовника, Калинчо Манекена и другите дето се стрижат като така- за да угодят на Винету....

  3. Анонимен
    #57

    Кво се радвате долуписалите, че щели да отсвирят Цацаров, щото е номинация на ГЕРБ. Сарафов също е и резерва -номинация на ГЕРб, него кой го номинира?!А и нали се е спазарил, да е номинация за цвят-хем да има конкуренция, хем да стане зам на някой от другите. Парлама.Толкоз. Пфу.

  4. Анонимен
    #56

    Кво ли говори тази за "чисто новият начин"-нов бардак, със стари ли ще правим...Номинациите са абсурдни, особено Сарафов.Другите поне са образовани професионалисти и са си минали по кариерната стълбица.

  5. Анонимен
    #55

    Тонева бе добре, Сарафов-смешен, но то и номинацията му доказва, че живеем в държава на абсурдите.

  6. Анонимен
    #54

    Това е единствената много смущаваща кандидатура-и като биография, и като репутация, и като кариерно израстване, и като възгледи.Не било нередно да се участва в масонски ложи, в лобито на вицепрезидента, не било нередно да се прескачат степени в кариерното израстване.Срамно и недопустимо.

  7. Анонимен
    #53

    niama nuzda da im chetesh biografiite - sami snimkite stigat ... ama Beronov im bil star i ne bil fotogenichen ... mai naistina svarshiha inteligentnite hora

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #52
  9. Анонимен
    #51

    Радвайте се ,че не са ви отстреляли още с пушка,полуавтоматична американска.

  10. Анонимен
    #50

    Цаца, Каца или Маца - отвратителен театър за имитация на честност и откритост. Цялата тая система трябва да се закрие и да се назначат нови хора, проверени за принадлежност към ДС, мафия, масони, илюминати, и каквото и да е там тайни общества . Другото е само театър за хората неполучавали с месеци заплати и гладуващи, докато лентореза ни поучава от екрана

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.