Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сблъсък между фармацевтични лобита и проверка на ЕК доведе до две уволнения

Борисов: Лекарствената политика е непрозрачна, обществото пита за цените и никой не отговаря

134 коментара
Сблъсък между фармацевтични лобита и проверка на ЕК доведе до две уволнения

Две години и половина след като пое властта премиерът Бойко Борисов обяви лекарствената политика за непрозрачна и уволни заместник -министъра на здравеопазването Гергана Павлова, която отговаря за този ресор и е смятана за човек на "Софарма". Новината дойде във вторник, на фона ескалиращия конфликт между големите играчи на българския фармацевтичен пазар, който през последните дни достигна истерични размери в контролираните от тях медии.

Последната “капка“, довела до двете уволнения, вероятно е писмо на Европейската комисия (ЕК) до Министерството на финансите, от което става ясно, че ЕК е отправила въпроси за незаконна държавна помощ към "Софарма" и "Софарма Трейдинг", които са собственост на Огнян Донев. От надзора на касата твърдят, че е имало запитване за монополно положение на фирмата и през 2010 г., когато Донев беше негов член. Малко след това Донев се оттегли от надзорния съвет на НЗОК.

Здравният министър Стефан Константинов заяви, че заради късото време няма как да отговори веднага на писмото.

Покрай същия скандал си отива и шефката на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) Нели Нешева, която е член на ГЕРБ и негов съосновател. В петък тя бе принудена да подаде оставка заради раздадени бонуси, но впоследствие бе изкарана жертва на целенасочена кампания от "Софарма", тъй като се опитвала да договори по-ниски цени на лекарствата.

Така за два дни общият брой на уволнените заради процедури, предприети от Брюксел, стават трима. В понеделник от поста си изхвърча директорката на Агенцията по вписвания Виолета Николова – както се разбра, не само заради взети бонуси, но и заради стартиралата наказателна процедура на ЕК срещу ведомството.

Нешева с бъдеще в "управлението на държавата и структурите“.

Във вторник парламентарната група на ГЕРБ одобри формално раздялата с Нешева, след като политическото решение за това бе оповестено няколко часа по-рано от вицепремиера и зам.-председател на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Шефът на ПГ на ГЕРБ Красимир Велчев обаче обяви, че Нешева “има своето място в бъдещото управление на държавата и структурите“.

Борисов: Защо ценообразуването на лекарствата не е прозрачно?

Малко след като от МС съобщиха, че решението на премиера за уволнението на зам.-министър Гергана Павлова е по негово "собствено усмотрение“, самият той разясни, че я маха заради липса на прозрачност в лекарствената политика.

"Много хора се занимават с лекарствената политика и в случая не може един човек да я определя или да я насочва“, заяви Борисов. “Въпросът е защо не са направили така, че да не възникне сега такъв проблем? Защо всичко това, което касае лекарствата, цените, ценообразуването, не е в интернет, не е прозрачно и не е ясно? Тя, а не аз трябва да отговаря за това. Виждам, че има проблем. Хората се тревожат, дават примери и никой не ги опровергава“, каза премиерът.

"Ясно и точно съм се разпоредил, когато министър или заместник-министър има даден ресор, след като има обществено питане, проблем, дискусия, излизаш и обясняваш това, което те питат. Три дни дочувам, че обществото пита – защо едни лекарства са по-евтини в Сърбия, а в България - не са. Кой да го обясни – аз ли да го обясня?“, възмути се Борисов.

Здравният министър Стефан Константинов пък увери, че започва “сериозен одит на ценообразуването“ и покани Министерството на финансите и граждански организации да участват в него. По повод поисканата му от СДС оставка заради скандала с бонусите, Константинов заяви: “Те казват, че аз съм излъгал и съм прикрил нещо. Изобщо не съм излъгал, защото много ясно казах, че 90 % от парите не са дадени за администрация на Министерството на здравеопазването и това е абсолютно така“.

Ако не бъде овладян хаосът в системата на здравеопазването, ще си отиде и здравният министър, закани се премиерът. Той подчерта, че в бюджета за здраве тази година са дадени рекордните 3 млрд. лева и ако в системата има проблеми, те вероятно се дължат на лошо управление.

За връзките на Павлова със "Софарма" се знае от самото начало

"Относно освобождаването на зам.-министъра на здравеопазването Гергана Павлова снощи разговаряхме с премиера на тази тема и действително смятам, че това е правилно решение“, заяви Цветанов, без да обяснява защо.

Въпреки, че за връзките на Павлова със "Софарма" се знае откакто е назначена за зам.-министър, тъй като преди това е работила в Софарма", досега тя или друг представител на управляващите не е дал обяснения за тях, каквато е повелята на премиера. Павлова остана на поста непоклатима, независимо от масираните кампании за махането ѝ в медиите на Делян Пеевски, които са в конфликт с пресгрупата на собственика на "Софарма" Огнян Донев.

Едно от основните обвинения по неин адрес е, че е прокарала лобистка промяна в закона, с която е облагодетелствала фармацевтичната компания. Става въпрос за прехвърлянето на търговете за лекарства за онкоболни от здравното министерство към болниците.

Така от март миналата година вместо един централен търг, при който се купуват големи количества на ниски цени, всяка болница трябваше да купува по-малки количества за своите нужди на по-високи цени. Още в началото на 2011 година от Центъра за защита правата в здравеопазването първи се усъмниха, че зад прехвърлянето на търговете за лекарства към болниците прозират дистрибуторски интереси. Тъй като дистрибуторската компания “Софарма трейдинг“ е основен доставчик на лекарства за болниците, а много от тях са задлъжнели към фирмата, от центъра предупредиха, че лечебните заведения се поставят в зависимост. Въпреки, че тези опасения бяха широко дискутирани, а поради хаос в преходния период болни периодично оставаха без лекарства, последствия нямаше. Съмнения имаше и за нагласен в полза на “Софарма“ конкурс за циклотрон в Александровска болница, който в крайна сметка беше спрян.

Натиск за оставките на Константинов и Павлова имаше от друга компания във фармацевтичния бранш, която държи и верига кардиологични болници – "Търговска лига". Недоволството на "Търговска лига" бе провокирано от намалението в цените на клиничните пътеки в инвазивната кардиология през миналата година, а ликовете на Константинов и Павлова бяха качени на билбордове с искания за оставки.

През април 2010 г. Павлова беше представена от премиера просто като "Гери“, която той искал да направи шеф на здравната каса. В крайна сметка обаче надделяло желанието на тогавашния министър Анна-Мария Борисова Гери да стане неин заместник. Павлова отговаряше за лекарствената политика и бе председател на Надзорния съвет на НЗОК.

Оставката на Нешева до последно бе под въпрос

Приемането на оставката на Нешева бе под въпрос, тъй като и според премиера, и според депутати от мнозинството тя е работила добре и е допринесла за стабилността на системата. В нейна подкрепа се обявиха болници, работодателски и пациентски организации, според които тя засилила прозрачността в НЗОК и намалила лобисткия натиск.

Формулировката "лобистки натиск", използвана много често напоследък във връзка с лекарствената политика и ценообразуването на НЗОК, се превърна в удобно обяснение за конфликтите в системата, без да е ясно какво прави през това време държавата.

Затова в момента има две уволнения, но не и гаранции, че нещата няма да продължат по старому и с новите началници.

Скандалът около бонуса на директора на НЗОК Нели Нешева беше приписан на мощни интереси от страна на фармацевтичната компания "Софарма", собственост на Огнян Донев (който контролира и вестниците "Труд", "24 часа" и пр.), тъй като Нешева искала да договори по- ниски цени на лекарствата.

Независимо от това политическото решение за отстраняването на Нешева изпревари заседанието на ПГ на ГЕРБ, която уж трябваше да го обсъди.

"След като беше депозирана оставката от Нели Нешева, това, което е взето като политическо решение, е тя да бъде гласувана в българския парламент“, заяви Цветанов няколко часа преди да се събере ПГ на ГЕРБ. Той поясни, че снощи с Борисов са решили и махането на Павлова.

На прощаване Нешева дари получения си от НЗОК бонус в размер на 12 156 лева. От НЗОК съобщиха, че тя е подписала договор за дарението с Мариана Писарска, представител на Сдружение "Деца и юноши“, в присъствието на двама юристи.

Миналата седмица, когато СДС извадиха документи за бонусите, Нешева защити себе си и колегите си, които са поличили допълнителни суми над заплатите, защото цени труда си и парите били справедливо раздадени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

134 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #134

    С формулировката "лобистки натиск" без нито едно доказателство, може да бъде отстранен всеки. Но нещата не са такива. Нешева си отиде заради неморално получените (съвсем законни) бонуси, докато Павлова се провали в комуникацията - просто трябваше да излезе и да обясни как става ценообразуването.

  2. Анонимен
    #133

    Уважаеми бат Бойко,отдавна се люшкаш от вятъра на медиите,духащ от всички посоки и уволняваш,плашиш,нареждаш на Народното събрание какво да одобрява и какво неи много още залитаници.СЪВЗЕМИ се вече,идват нови избори и не ми се ще да идеш да правиш компания на Симеончо!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  3. Анонимен
    #132

    Мръсни крадци,гадни лешояди,търгуващи със здравето и живота на хората!

  4. Анонимен
    #131

    той не може да бъде лицето на КРИБ в тази ситуация

  5. Анонимен
    #130

    вън Донев, вън и от КРИБ

  6. Анонимен
    #129

    Истината е, че може би само разследване от ЕК ще даде резултат от проверката на Донев - нашите май го пазят. А това вече си е срам - излага се цяла България, заради един монополист, който си пълни гушата. Във визитката му пише, че е член на много органи, сещам се за КРИБ, които са много голяма организация - махнете Огнян Донев от поста, за да не берете срам и в България, и в Европа!

  7. Анонимен
    #128

    Айде разритайте ги...и да има малко прозрачност в цялата работа!И внимавайте на тяхно място кой ще сложите!!!Да не стане по-зле

  8. Анонимен
    #127

    n.nescheva e sa satvora kakto i dr.jena nekadrnizi kradzi ne sa jetrvi kakto amerikanskoto tschovetsceh dankov kasva
    kakvi bonisi sa vseli kak moje a horata jivejat s 135 lv.pensii saplati miseria 350 i deza imat no ne utschat v tschasnite utschilischa na novobogataschite i te sa kradzi kak se vsimat 4000 eur.sa 1 g.sa utschenik i na kogo utschat dezat v tschasnite utschilischa na mutri bogataschi na tesi deto sa na varhovete v bg.na deputati i banditi
    tschetete v vesnik www.trud.bg kakvi bonusi

  9. Анонимен
    #126

    Какво толкова е сложното да се направи една борса за лекарства? Изобщо не е сложно, ама ще им спре далаверата с цените на лекарствата.

  10. Анонимен
    #125

    А тук е още по страшно. www.glasove.com/bivshiyat-glaven-schetovoditel-na-investbank-petur-marinov--petya-slavova-plashta-na-ministri--18995

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.