Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Светият синод признава титлата "архонт", но ще въведе "строг регламент"

Клириците отмениха решението си отпреди 5 години, с което обявиха архонството за нецърковно

30 коментара
Светият синод признава титлата "архонт", но ще въведе "строг регламент"

Светият синод на Българската православна църква (БПЦ) отмени решението си от 2007 г., с което бе обявил за нецърковно награждаването с титла архонт на църковни дарители. В съобщението, публикувано на сайта на синода в четвъртък, се посочва, че предстои въвеждане на "строг регламент" за получаване на титлата, а дотогава на митрополитите се забранява да раздават отличието.

Решението е в отговор на писмо на депутата от Синята коалиция Йордан Бакалов, председател на Комисията по правата на човека и вероизповеданията в НС, по повод провъзгласяването на най-новия архонт – бизнесмена Петър Манджуков.

За повече пет години - от края на 2006 г., когато за архонт бе провъзгласен сегашният евродепутат и бизнесмен със спорно минало Слави Бинев, в България се появиха още архонти, а синодът се правеше, че не забелязва това, въпреки, че по повод на провъзгласяването на Бинев, на 24 януари 2007 г. обяви: "В наградния фонд на БПЦ и нейните поделения не съществува званието архонт, то не може да бъде давано от нейно име и не се признава за българско църковно отличие."

В новото решение от 14 юни т.г. се казва: “За да не се създава съблазън и смущение в обществото, да преразгледа решението си от 24.01.2007 г., и в светлината на Светата православна традиция, в която съществува молитва за ктиторите, дарителите и благоукрасителите на свети храмове и манастири, отменя решението си“.

На следващо заседание Светият синод ще разгледа и приеме строг регламент и правилник за даване в бъдеще на отличието “архонт“. Дотогава никой да не бъде отличаван с отличие “архонт“ от страна на епархийските митрополити.

Слави Бинев бе провъзгласен за архонт от Старозагорския митрополит Галактион, който отиде на крака в Брюксел за церемонията. Преди няколко дни друга известна публична личност - оръжейният бизнесмен, дълго време издател на левия вестник "Дума", спонсор на БСП и дарител на МВР Петър Манджуков също бе провъзгласен за архонт. Това направи Пловдивският митрополит Николай, който примири атеистично-ченгесарската битност на Манджуков с щедростта му на дарител и вероятно ревностен мирянин от днешния ден в титлата, нищо че БПЦ не я признава официално.

Като се позова на решението на синода от 2007 г., депутатът Йордан Бакалов попита доколко даването на тази титла отговаря на практиката на БПЦ.

Бакалов напомни, че на церемонията освен митрополитът са присъствали и петима архиреи.

В последните години архотството се оказа доста модно, макар и засега не толкова повсеместно като тамплиерството, масонството и другите "посвещения" на днешния елит. Носител на титлата архонт е зам.-министърът на еренгетиката в правителството на НДСВ Илко Йоцев. Руският бизнесмен, живеещ от десет години в България, Ованес Мелик-Пашаев също стана архонт, въпреки силните съмнения как е натрупал първия си милион. Архонт е и петричкият бизнесмен Иван Кочев - Чомбе, за когото медиите са посветили през годините безчислени писания.

Философът и изследовател на християнството проф. Калин Янакиев коментира преди ден темата за архонството във в. "Дневник" така:

Ще изразя голямото си разочарование от това, че и митрополит Николай се включи в компанията на онези наши архиереи, които раздават несанкционирано, отречено, несъществуващо в църковната ни практика звание. Разбира се, възмутително е и че това звание се дава на един бизнесмен с много съмнителна слава.

Чувам, буквално чувам възражението на епископа: "Този човек е дарил пари за църква, той е дарител." Затова трябва да кажа: В практиката на православието дарителите биват възнаграждавани освен с молитвената благодарност на църквата и с включване в ктиторските, т.е. дарителските списъци на църквата, а в по-стари времена са били изобразявани в притвора на храмове. Но да получават квазиблагороднически титли, това е нещо съвършено чуждо на православието.

Старите ктитори, независимо че може да не са били безупречни като лично поведение, най-малкото са били с безспорно отношение към църквата, докато съвременните архонти начело с последния, те най-вероятно нямат никакво отношение.

Отношение към църквата не означава някой просто да даде пари, той трябва най-малкото да участва в живота ѝ, да е кръстен, да се изповядва и да се причестява като православен християнин. Ако не го прави, той просто не е нейн член. Поради тая причина да бъде удостояван с църковно звание - защото претендират, че архонт е църковно звание - срещу дадени суми, на църковен език се нарича симония, т.е. купуване на духовни дарове с пари. Нещо, което е заклеймено още в първоизточниците на християнството, в Новия завет.

Така че ревностният митрополит Николай - пазителят на чистота на каноните и на православието, се провинява изключително тежко, извършва изключително тежка простъпка срещу православието.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

30 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #30

    Проф. Калин Янакиев е много прав ! Подкрепям всяка негова дума от горенаписаното.

  2. Анонимен
    #29

    Много съм доволен, че църквата се мутризира. От това църква вече не става. Самият аз съм кръщаван, но отдавна скъсах кръщелното си свидетелство, синовете ми не са кръщавани и внуците също. Българската църква изживява последните си двадесет години. Бог да я прости. А Бог има какво да прощава на църквата.

  3. Анонимен
    #28

    Няма да отида в българска черква, докато в Светия синод на БПЦ има доносници на ДС и докато Николай е митрополит. Вярващ християнин съм и точно за това за мен е неприемливо такива грешници да ми бъдат духовни пастири. Човек може да спазва християнския морал и Десетте Божи заповеди и без да целува ръка на Слугите на Дявола!

  4. Анонимен
    #27

    sled ekzarh josif/1916gpdina/ Svetiat sinod,voglave s dmonstrativnia mason ekzarh stefah e samo sinods. sled 1949 veche e sbor ot chisti SATANISTI i taka do dnes!!arhont--tova e suvremenna INDULGENCIA !sram, pozor i prokljatie za celia komunistichesko -masonski sinod!!!citatat ot OTKROVENIETO na SVETI Apostol i Evangelist Joan Bogoslov e mnogo umesten.

  5. Анонимен
    #26

    Не трябва да се занимаваме с червените боклуци един по един - трябва да ги изчистим вкупом чрез закон за пълна лустрация на червените и тяхното ДС, както направиха румънците! Гласуването на този закон е задължително, защото у нас жив фашист не е влизал /фашистите са италианска организация/, а сме на първо место по брой "антифашисти" на глава от население; както разбрахме /http://frognews. bg/news_43209/Vapreki_BKP/BSP_sotsializam_nikoga_ne_e_sashtestvuval// социализъм и комунизъм у нас никога не

  6. Анонимен
    #25

    18, напълно сте прав, но не само оскверниха, а и избиха! Извършеният от комунистите Геноцид и Холокост над българската нация (1944-1989 г.) - http://prosvetise.com/?p=8784 - Престъпленията срещу човечеството нямат давност!

  7. Анонимен
    #24

    Ама защо така се учудвате на станалото - всичко си е много логично и закономерно! След като не последва никакво извинение или опит за покаяние от страна на агентите на комунизма в расо, които само се снишиха за няколко месеца докато бурята отмине, сега те отново си подхванаха далаверите с църковни имоти и пране на пари чрез църковни схеми. Патриархът е в болница и сега новият фактор в Синода показва, че може да си прокара и наложи всякакви решения, които регулират и узаконяват сношенията с червения

  8. Анонимен
    #23

    М.Н.
    Преди години имаше един полски филм с много подходящо за дискутираната ситуация заглавие:"Всичко за продан". Това е най-краткото охарактеризиране на ситуацията. Православната църква, която се ръководи от компрометирани хора, го удря през просото и гледа да гушне червените парички предлагани й щедро от такива, които до вчера повтаряха, че "религията е опиум за народите" и не влизаха в черква. Същите, които правеха заграждения с милиция, за да не позволят на желаещите да отидат на черква на голям

  9. Анонимен
    #22

    Не трябва да се занимаваме с червените боклуци един по един - трябва да ги изчистим вкупом чрез закон за пълна лустрация на червените и тяхното ДС, както направиха румънците! Гласуването на този закон е задължително, защото у нас жив фашист не е влизал /фашистите са италианска организация/, а сме на първо место по брой "антифашисти" на глава от население; както разбрахме /http://frognews. bg/news_43209/Vapreki_BKP/BSP_sotsializam_nikoga_ne_e_sashtestvuval// социализъм и комунизъм у нас никога не

  10. Анонимен
    #21

    Проблемът е в робската орисия на народът ни. От там и несбъднатите желания по- имотните да бъдат и по-благородни.Църквата ни също се променя. След като освободителят ни Русия отказва тази възможност и ни назначава цар без права, редно е църквата да поправи тази неправда. Средната класа трябва да се роди от нещо. Не се случи това да са партийните кадри на БКП и внуците им. Те си остават и ще бъдат белязани като бандитите на прехода. Всички които крещят са подвластни на статуквото. Църквата ни се променя.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.