Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Свързана с ПИБ фирма купи ОЦК-Кърджали

13 коментара
Свързана с ПИБ фирма купи ОЦК-Кърджали

Фирмата "Хармони 2012", учредена на 12 юни тази година, изкупи активите на Оловно-цинковия комплекс (ОЦК) в Кърджали на проведения в петък публичен търг. Компанията, зад която стои един от най-големите кредитори на предприятието – Първа инвестиционна банка (ПИБ), предложи цена от 8.6 милиона лева за почти целия завод, спомагателни цехове и половината от терена на завода. Първоначално обявената тръжна цена бе 8 307 593 лева.

Освен "Хармони 2012", в публичното наддаване участваха още "Файненс енд Кансалтинг" и самата ПИБ, която има право да участва в наддаването като заинтересовано лице, без да подава оферта. Те предложиха съответно 8.4 млн. и 8.5 млн. лева.

 

Ако "Хармони 2012" не внесе до седмица предложената от нея сума, за купувач се обявява следващият, дал най-висока цена - тоест ПИБ.

 

От Търговският регистър става ясно, че "Хармони 2012" е учредена на 12 юни тази година, а едноличен собственик на капитала е регистрираната на Вирджинските острови "Хармони Холдингс Лимитед". Неин директор е Ления Пападопулу, чието име се появи и при сделката за "Кремиковци".

 

Комбинатът край София бе купен миналата година срещу 316 млн. лева от прясно учредената "Елтрейд къмпани", собственост на офшорна компания, управлявана отново от Ления Пападопулу. Сделката бе финансирана от ПИБ, а "Елтрейд къмпани" се оказа с еднакъв адрес с този на дружеството за търговия със скрап и метали "Надин – Н". Преди сделката "Кремиковци" също се управляваше от Валентин Захариев, който бе собственик на ОЦК-Кърджали.

 

Адресът на "Хармони 2012" пък е ул. "Любен Каравелов" 4 в София, където е седалището на Инвестиционно дружество "Надежда". Сред собствениците на фонда са Цеко Минев и Ивайло Мутафчиев – основни акционери в ПИБ. Капиталът на новия собственик на ОЦК – Кърджали е 5 хиляди лева и е внесен по сметка в Първа инвестиционна банка.

 

За управител на "Хармони 2012" е назначен 32-годишния Илиян Божидаров Цанов. Той отказа контакти с медиите и не съобщи какви са плановете за бъдещето на предприятието.

 

При задълженията на "ОЦК Кърджали" от над 350 милиона лева, сумата 8.6 млн. лева за производството на комбината, е 35 пъти по-ниска. Срещу тази цена "Хармони 2012" придобива само сгради и земи, защото машините, които са били обезпечение по друга сделка, вече имат нов собственик.

 

ОЦК е построен през 1955 г. край Кърджали и е сред структуро-определящите предприятия в региона. Съоръженията му са от времето на Втората световна война, а амбициозните инвестиционни проекти на досегашния собственик Валентин Захариев така и не се осъществиха. Закупените преди години свръхмодерни мощности отлежават в складове край Ботунец. Комбинатът никога досега не е изпадал в такава криза.

 

Според частния съдебен изпълнител Росен Сираков, провел търга за продажбата на активите на предприятието, интерес към ОЦК са проявили американски инвеститори, от Лондонската борса, дори индийци. Може би са се надявали на втори търг и да падне цената, коментира Сираков.

 

Разпродажбата на ОЦК-Кърджали беше обявена на 13 август с едномесечен срок. До търга се стигна, след като собственикът Валентин Захариев спря да обслужва банковите си заеми и Първа инвестиционна банка спечели дело срещу него и получи изпълнителен лист.

 

Служителите на комбината не са получавали заплати повече от половин година, а в началото на 2012 протестите им продължиха два месеца. В следствие това правителството пое личен ангажимент да търси инвеститор. Трите банки кредитори дълго преговаряха с кандидат-инвеститори, но до сделка не се стигна.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

13 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #13

    "Срещу тази цена "Хармони 2012" придобива само сгради и земи, защото машините, които са били обезпечение по друга сделка, вече имат нов собственик." - какво възстановяване на производство какви 5 лева? Кой ще инвестира в закупуване на съоръжения и машини????

  2. Анонимен
    #12

    Собственоастта а България се преразпределя в едни и същи ръце-комунисти,олигарси,мутри.Ако не Цеко Минев,ще е Миню Цеков,ако не е свинярат Гергов,ще е говедарят Чергов и т.н.щоЧужди инвеститори-няма.Те,ако са читави,няма да дойдат тук.Видели ли сте една немска фирма тук.Имаше една-две,но българските олигарси,парвенюта и мутри ги изгониха.

  3. Анонимен
    #11

    ОЦК може и ще стане едно много добро работещо предприятие, особено ако започнат да развиват цинковото производство, което е екологично чисто и Кърджали вече няма да се трови от тази мърсотия.

  4. Анонимен
    #10

    Керванът лае...кучето си върви...мъка

  5. Анонимен
    #9

    haide nazdrave gospojice karagjozova i gospodin borisov.sega veche i gospodin kostov moje da vi zavidi.

  6. Анонимен
    #8

    Дь го режат на скрап.Стига 55 години е бълвал отрови и само жителите на Кърджали си знаят какво им носи завода-болести и скоропостижно прощаване с живота.Дано никога вече не запуши комин на завода.

  7. Анонимен
    #7

    Всичко е само да има за какаво д асе пише в тези сайтове , нищо ,че не име вярна "информацията" за ПИБ.

  8. Анонимен
    #6

    Oхххх, абе какви са тези конспирации дето търсите пак бе хораааааааааааааа! Къде са ви доказателствата, че ПИБ има намеса?!

  9. Анонимен
    #5

    Още един промишлен гигант за скраб.Тъпа държава.

  10. Анонимен
    #4

    Свързване. Не знаеш ли Медиапул и Капитал много обичат да свързват фирми и организации по някакви съвпадения в адреси на минали фирми и т.н. Абе и медиите си имат интерес...

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.