Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Семеен преврат порази ядрото на "Атака" - Сидеров "предаден" от доведения си син

Бойко Борисов отрича да е разбил атакаджиите: Винаги съм ги защитавал в Европа

63 коментара
Сн. БГНЕС

Окончателният разпад на "Атака" вече е факт, след като раздорът между лидера Волен Сидеров и доведения му син Димитър Стоянов порази "ядрото" на партията – здравият семеен тандем между Сидеров, съпругата му Капка и синът ѝ Димитър, който ги представлява в Европейския парламент. Сидеров обяви, че е предаден отвътре, но вината била на ГЕРБ, Бойко Борисов и "милиционерския" им план за разбиване на "Атака".

В отговор премиерът тръгна да обяснява как защитавал атакаджиите дори в Европа.

Димитър Стоянов потвърди официално в петък, че е поискал оставката на Сидеров заради "трагичните резултати, които получи "Атака" на президентските и местните избори." Това се е случило преди два дни, на закрито заседание на парламентарната група, когато още един депутат я напусна и стана независим.

"Нормална европейска практика в такива случаи е председателят на партията да подаде оставка", каза Стоянов пред БТА и припомни, че през 2009 г., когато БСП е загубила изборите, макар и не така катастрофално, самият Волен Сидеров е заявил, че Сергей Станишев трябва да подаде оставка.

"Не ме притеснява абсолютно нищо, само че въпросът с оставката се решава на конгрес - Националния сбор, който ще се състои тази година”, каза пред журналисти Сидеров.

Димитър Стоянов каза, че по устав партийният конгрес трябва да се проведе задължително до края на годината. "Ако това не стане, според новото изборно законодателство партията няма да има право да се явява повече на избори, тоест въпросът е на оцеляване", каза той.

Стоянов изтъкна още един мотив да поиска оставката на Сидеров - това, че "Атака" заедно с БСП и особено с ДПС е внесла искане до Конституционния съд за касиране на президентските избори, които доведеният му баща губи за втори път. "Така, според мен се легитимира антиконституционната партия ДПС, което не мога да приема", коментира доведеният син на лидера.

Сидеров не скри огорчението си от поведението на Димитър. "Той израсна и стана това, което е сега, изцяло благодарение на мен. Аз видях доста предателства през тези шест години. Нагледах се на всичко, така че го приемам като част от мръсната страна на политиката".

Шарже ла фам?

Насочвайки към политическите причини за настъпилия разрив, лидерът на "Атака" с половин уста се опита да опровергае тиражираните версии, включително от негови бивши съпартийци, че двамата с Димитър Стоянов да се скарали заради жена и че се е разделил със съпругата си Капка Сидерова.

Запитан дали личният му живот не е довел до сегашните проблеми, Сидеров се обърна към журналиста, задал му въпроса, с думите: "Всеки има личен живот, вие също имате личен живот, обяснете ми за отношенията си. Как сте с либидото". След което продължи: "Ако има промяна, тя ще се разбере. Публична личност съм, няма как да се скрие".

Капка Сидерова напоследък избягва всякакви публични изяви. На последните избори тя бе избрана за общински съветник в София – първата ѝ избираема длъжност, откакто е дясна ръка на съпруга си в партията. Тази позиция на практика ѝ дава възможност за самостоятелна политическа кариера.

"Милиционерският" план на ГЕРБ

"В момента се осъществява план за разбиване на парламентарната група на "Атака" и зад него седят хората на ГЕРБ с милиционерски средства", каза Волен Сидеров и допълни, че досега подкрепата на "Атака" към ГЕРБ е била принципна през годините. А идеята е била, че ГЕРБ е дошла на власт, за да защитава интересите на хората, а това се оказало тъкмо обратното.

"Това е една част от офанзивата, която ГЕРБ и лично лидерът на ГЕРБ водят срещу партията. Както разбрахте, той (Бойко Борисов – бел. ред.) през 2006 г. е обещал на тогавашния американски посланик да унищожи "Атака" с обработка на мои депутати, привличане, купуване, включително и сплашване. Явно този план върви и по отношение на Димитър Стоянов. Това нещо Борисов може да го направи".

Стоянов обаче заяви, че позицията му е принципна и не трябва да се търсят конспиративни сценарии.

"В предишния парламент също имаше планове за унищожаване на партията, но това не се случи, защото очевидно "Атака" е водила тогава политика, която да печели обществено доверие. Проблемът в случая е, че "Атака" загуби до голяма степен общественото доверие", допълни той.

Борисов води задкулисни игри

Малко след кулоарните откровения от парламентарната трибуна Сидеров обвини премиера Бойко Борисов, че води задкулисни игри, за да разруши “Атака”.

"В момента се осъществява план за разбиване на групата на "Атака". Този план се провежда по подъл начин, задкулисно, със средства, които, да ги нарека милиционерски - с подмамване на депутати, с обработване на депутати, с предлагане на неща, които не мога аз да предложа, защото не съм нито изпълнителна власт, нито министерство, нито агенция. Това нещо Борисов може да го направи и го прави чрез своите подставени хора - шефове на щабове, заместници", коментира още лидерът на националистите.

“На тези избори се сблъскахме с една смазваща машина”, констатира Сидеров, обяснявайки, че резултатите от вота са фалшифицирани.

Лидерът на националистите попита Борисов вярно ли е, че през 2006 г. е обещал на американския посланик да унищожи лично “Атака”, каквато информация цитира Уикилийкс.

Борисов: Винаги съм защитавал вашите позиции

На патетичния въпрос теза от страна на Сидеров, Борисов реагира театрално оскърбено.

По думите на министър-председателя той никога не е поемал подобен ангажимент и по модел на американските дипломати няма да коментира публикации в скандалния сайт.

В името на джентълменството казвам - две години съм ви благодарил, че ни подкрепяте; как ще ви благодаря, че ме подкрепяте, и ще ви унищожавам, попита Борисов.

Той поясни още, че “когато става въпрос за финансова стабилност, всички, които ни подкрепят, ще ги приемем с благодарност”.

“За вас съм получавал само упреци, с ваши непремерени действия, особено на джамията в София, натискът и възмущението в Европа дойде при мен. Към вас винаги съм се отнасял с уважение, в личен план съм ви приемал като приятел”, продължи Борисов.

За да подчертае жертвоготовността си в името на България, премиерът заяви, че винаги е защитавал идеите на Сидеров. “Винаги съм защитавал вашите позиции. И съм обяснявал в Европа, че българският национализъм има своята почва”.

Доскоро "Атака" бе най-лоялният парламентарен съюзник на ГЕРБ, но разпадът на групата и минаването на Сидеров в опозиция няма да накърни мнозинството на управляващите. Първо, защото си набавиха достатъчно отцепници от РЗС, "Атака" и ДПС, които като независими депутати подкрепят ГЕРБ. И второ, съвсем наскоро Бойко Борисов се сдоби с нов съюзник - лидерът на РЗС Яне Янев, който само преди година остана без парламентарна група и обвини не друг, а Бойко Борисов, че му разбил групата.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

63 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #63

    Волен Сидеров -теолога,не оправда очакванията на БСП и ДС,които му разрешиха да прави партия.Всъщност той не оправда ничии очаквания,включително и на "политическия "си щаб,по една проста причина -липса на личностни качества.Добре е да престане да занимава хората в България,със "значимоста"си и "личноста" си, докато нещата не станат фатални, не само за "политическата му кариера",а и за "личноста му".

  2. Анонимен
    #62

    Тоя смотаняк Сидеров заеба партията заради една тъпа курва!

  3. Анонимен
    #61

    Няма баща няма майка! В името на България и Родината семейството остава на заден план!

  4. Анонимен
    #60

    №58 - няма да излезе с поука от ситуацията този шут, готов съм да се обзаложа. Той само влиза от скандал в скандал и за шутовските му изпълнения голяма вина имат политиците от прехода - кой ли не го използва - и Първанов, и Доган, и Кобурга, и дори пожарникаря от Банкя...Ако знаете пък какви ги е вършил с партийните пари, с "вноски" от депутати на партията!!!Просто още малко време, като дадат публичност на глупавите му ходове, ще забравите за харизмата му.

  5. Анонимен
    #59

    Защо ми се спрува, че великото възущение на Митко Стоянов странно съвпадна с окончателното излизане на Атака в опозиция, или по-точно след като партията вече не е нужна на ГЕРБ за парламентарно мнозинство. Дали не е време да си припомним приказката за мишките, които първи напускат потъващия кораб?

  6. Анонимен
    #58

    Сидеров е силна личност, която без съмнение има харизма и според мен без никакво съмнение ще излезе с поука от тази ситуация и ще продължи напред. Изказвам искренно собственото си мнение, като подчертавам, че не съм негов привърженик, но не мога да си изкривя душата в преценката си за него заради партийните ми пристрастия.

  7. Анонимен
    #57

    позор! неблагодарно копеле!

  8. Анонимен
    #56

    В една фамилна фирма, в каквато превърна Сидеров Атака, винаги могат да възникнат противоречия и борба за основните властови и финансови позиции. Достатъчно е "шефът" да се опита да "замени" жена си със секретарката и нещата тръгват...
    А Сидеров и Стоянов - ами какво, Митето явно добре е научило политическите уроци от Волен - да предаваш близките си, да прогонваш по-читавите хора, да правиш всичко необходимо за собствената си изгода, да прилагаш двоен морал и т.н. Атака беше мъртвороден политически

  9. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #55
  10. Анонимен
    #54

    Ей, много злодарство, бе, "коментатори"!
    Атака първа каза, че не признава изборите. Има си хас, при ония сцени в "Универсиада". Не Атака подкрепя БСП и ДПС, а обратно - БСП и ДПС се присъединиха към искането ан Атака за касиране на изборите. Няма никакво сближаване в политиката, ни "коалиране", както враговете на Волен се мъчат да внушат. Атака не може да казва на черното бяло, само за да не я заподозрат в сближаване с политическите й противници. Неофициален коалиционен партньор на ДПС е ГЕРБ и

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.