Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Дянков блесна в трагикомичен етюд: Оттегли оставката си, но Борисов го отряза

С премиера сме приятели, ще продължим да работим за победа на ГЕРБ, каза министърът преди да го "уволнят" за втори път

160 коментара
Симеон Дянков пред журналисти в Министерския съвет. Сн. БГНЕС

Трагикомична сцена с главен герой Симеон Дянков се разигра в сряда, малко след като премиерът обяви в парламента, че връчва оставката на кабинета и се връща в Министерския съвет за редовното правителствено заседание. Там изненадващо се появи Дянков и съобщи, че оттегля оставката, която министър-председателят му взе в понеделник и остава да работи за второ правителство на ГЕРБ. Малко преди Бойко Борисов да го отреже и "уволни" за втори път, Дянков засвидетелства своята преданост към министър -председателя и ГЕРБ и изложи впечатляващи управленски и политически планове.

"С обявяването на готовност за оставка на кабинета премиерът Бойко Борисов показа, че е истински лидер на една демократична държава и нека народът да реши кой какво е направил", заяви Симеон Дянков, който преди ден се завърна от САЩ, където го завари новината за отстраняването му от кабинета. Оставката му трябваше да бъде гласувана от парламента в сряда и на негово място да бъде избран Томислав Дончев, но вместо това Борисов обяви оставката на цялото правителство и курс към предсрочни избори.

Дянков прогнозира пред репортери, че ГЕРБ ще спечели тези избори с мнозинство. Добави, че в сегашната ситуация ще остане на постовете, които заема в Министерския съвет – на вицепремиер и финансов министър.

"Когато народът гласува, нека да види какво сме направили в няколкото най-тежки години в Европа от поне 80 години насам. Не само магистралите, музеите, спортните площадки и детските градини и болничните зали. Всичко, което е направено, е благодарение на премиера Борисов и на кабинета", заяви Дянков.

Предишни правителства в много по-добри икономически времена не са направили нищо, продължи той. "Крали са, крали са, крали са", допълни с патос Дянков.

"Убеден съм, че народът ще се успокои, ще помисли и в крайна сметка ГЕРБ ще получи пълно мнозинство в следващия парламент", заключи министърът.

Той увери, че не се чувства обиден от думите на премиера, че не е свършил много работа, не е докарал инвестиции, че никой в ГЕРБ не го обича. Дянков каза, че наистина е имало "някои неща, които можеха да станат по-добре - електронното правителство е такъв пример, както и фонд "Научни изследвания", макар че не беше споменат, също беше в моя ресор".

"С Бойко Борисов, освен че работим заедно, сме и приятели. Миналата седмица имахме тежки разговори, имахме някои различия по отделни теми, като зърнопроизводителите, но главната ни визия е една и съща. Като финансов министър мисля, че съм успял", отбеляза Дянков.

В следващите дни ще продължим да работим и днес на заседанието на Министерския съвет беше решено в НАП да въведем така наречения "Златен стандарт", искан от бизнес организациите още от 1998 година.

Две години ние също работим за него и от следващата седмица големите и средните фирми ще имат много по-добро обслужване. Днес прехвърлихме и НДК към Министерството на културата, както бяхме обещали като за миналата година НДК е на оперативна печалба, посочи финансовият министър.

Финансовото състояние на страната е стабилно, подчерта той. Фискалният резерв в момента е на по-добро ниво от същото време миналата година и имаме над седем милиарда лева, каза Дянков.

Тази година вървим по-добре от миналата година, макар че януари и февруари винаги са тежки месеци, защото се изплащат много разходи и лихви по предишни кредити. Март и април започват да идват годишните отчети на данъкоплатците и тогава резервът се вдига.

"Аз продължавам да смятам, че зърнопроизводителите трябваше да изчакат, както пише в държавния бюджет до март да си вземат парите. Важно е от тук нататък да се работи така, че не се разклаща финансовата ни стабилност от политическите сили, а ние сме ги видели тях, особено комунистите как пет пъти са водили държавата до национална катастрофа", каза вицепремиерът.

Час след това изявление пред медиите от пресслужбата на МС разпространиха краткото и ясно изявление на премиера Бойко Борисов, в който той категорично отхвърля идеята Дянков да бъде него министър в бъдеще.

"Вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков подаде оставката си пред мен и аз я приех и предложих на депутатите в Народното събрание да го освободят от заеманите от него постове. Това е моето решение и аз не съм го променил".

Според министър-председателя оставката на Симеон Дянков не е гласувана в парламента, тъй като там беше депозирана оставката на цялото правителство.

"Ако на предстоящите избори хората гласуват доверие на ПП ГЕРБ и получим мандат да съставим следващото правителство, Симеон Дянков няма да участва в него“, заявява Борисов, цитиран от пресслужбата на МС.

Социолозите Андрей Райчев и Юлий Павлов, които по това време коментираха в БНТ оставката на правителството, изразиха мнение, че изявлението на Дянков е неадекватно и че ще бъде в полза на ГЕРБ, ако не се показва повече. "За какъв втори мандат говори този човек, след като първият им още не е изтекъл?! ", запита Райчев.

Останалите министри не бяха особено словоохотливи по повод сюрприза с оставката на кабинета.

"Вината не е наша", каза министърът на еврофондовете Томислав Дончев, който така и не успя да стане финансов министър.

"Аз вече съм свободен артист. Не ми се коментира. Ще има други министри от ДПС и БСП, питайте тях", каза министърът на културата Вежди Рашидов.

 

Министърът на образованието акад. Стефан Воденичаров, избран на поста едва преди две седмици, заяви, че се връща в БАН.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

160 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #160
  2. Анонимен
    #159

    BLUE:Некомпетентен и недостоен-който се е заял с образованите не е прокопсирал

  3. Анонимен
    #158

    Ако съм на местото на децата и жената на този, ще се срамувам. Такава липса на чест и достойнство! Такова дебелоочие! Наистина е сбъркан не само в сек-су-ално отношение!

  4. Анонимен
    #157

    Евреите са наша хазна! КАЗВАЛИ ИМПЕРАТОРИТЕ НА СВЕЩЕНАТА РИМСКА ИМПЕРИЯ! Всеки суверен си имал и по един камериер кат Дянков който да носи ковчеджето и да хвърля чат-пат на бедните! Когато казвал господарят давай и то давал, а сега Дянков взел да става непослушен и виж каква случка му се случи на шута ... ха ха ха ... трагикомична!

  5. Анонимен
    #156

    Ай обяснете ми за какво ламти тоя! Бих казала 'ти го плюеш, той си мисли, че дъжд вали!', но явно замитането и осребряването са по-важни от достойнството и хората!

  6. Анонимен
    #155

    Обърнете внимание на снимката!С дясната си ръка и пръсти показва Рогата на дявола!БОГ да МУ ПРОСТИ!

  7. Анонимен
    #154

    141 специално за теб продължавам- двадесет и втори обяснява на тридесети и тридесет и трети че не иска да плаща сметки тъй като го лъжат, но той също би постъпил така стига да има възможност както четиридесет и пети, който има познат, като седемдесет и четвърти в прокуратурата и заедно с със сто и първи имат общо бъдеще в някои регулаторен орган, както са четиридесет и втори и трети които са роднини по принуда и ако нямат шанс за печалба като седемдесет и осми, ще си сформират партия като петдесет

  8. Анонимен
    #153

    152: Тои иска да помогне и помогна, поне не е прахосвал като някои.

  9. Анонимен
    #152

    Този скопец се ос*ра тотално

  10. Анонимен
    #151

    Не мога да се начуда на злобата ви и на наглостта ви, комунисти и ченгета. Ще ви се врщшта да знаете.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.