Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

След като забраниха шистовия газ, ГЕРБ ще анализират защо

Според БАН сегашната формулировка засягала и конвенционалните проучвания и добив

52 коментара

Седмица след като наложиха забрана за проучването и добива на шистов газ, управляващите възнамеряват да анализират какво точно са направили и какво трябва да направят в бъдеще. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред  журналисти в четвъртък.

Добрев отговаря за подземните богатства и водеше преговорите с американската "Шеврон", която миналото лято получи разрешително да търси шистов газ в Североизточна България. Миналата сряда обаче Министерският съвет реши да ѝ позволи само сондажи по конвенционални технологии за проучване за природен газ. Още не е ясно дали при това положение "Шеврон", която проучва за шистов газ в румънска територия, съседна на българската край Нови пазар,  ще запази интереса си.

"Шеврон" са наясно с мораториума, но не мога да отговаря какви са намеренията им", каза Делян Добрев. От учени от БАН обаче били получени редица становища, че по начина, по който е формулирана забраната за използването на технологиите "хидравличен удар", "хидроразбиване", "хидрофракинг" и още няколко подобни, ще бъдат засегнати и конвенционалните технологии за проучване и добив на природен газ, съобщи зам.-министърът.

"Мораториумът подлежи на допълнителен анализ", посочи той и отново даде пример как във Великобритания и САЩ парламентите са сформирали временни парламентарни комисии, в които да се проведе широк дебат по темата шистов газ и използваните за търсенето и добива му технологии и да излязат с общ доклад и становище.

От думите на Добрев се разбра, че парламентарната група на ГЕРБ, която прокара забраната на шистовия газ в Народното събрание, ще инициира създаването точно на такава комисия, която отново да анализира проблема с технологиите за търсенето му. Не е ясно дали целта на този ход е да се направи истински обстоен анализ по темата – какъвто отсъстваше преди да се вземе решението за забраната – или просто е опит за запазване на отношенията с "Шеврон" и уговарянето ѝ да не напуска България.

Зам.-министърът коментира още, че темата ще бъде засегната и регламентирана сериозно и в бъдещи поправки или изцяло нов закон за подземните богатства. Не стана ясно обаче кога може да се очакват подобни текстове и дали с тяхното приемане ще отпадне забраната на хидрофракинга и производните на него технологии.

Междувременно еколозите, чиито протести доведоха до налагането на забраната, са недоволни от това, че при гласуването на мораториума в парламента отпадна текстът, забраняващ добива на газ от въглища.    

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

52 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #52
  2. Анонимен
    #51

    А иначе си е имало разрешителни много преди Шеврон от „другарите“ на Русия и Шеврон се явява конкурент! Около 600 сондажа вече има в Добруджа,ама за това екоталибаните мълчаха досега и как иначе?

  3. Анонимен
    #50

    Скоро ще са в кошчето за боклук при тези дето им плащат.

  4. Анонимен
    #49

    Червените еколози са срам за нацията, но гордост за Москва!

  5. Анонимен
    #48

    Всъщност волята на българския народ е диаметрално противоположна на демонстрираното от шепата червени еколози. В. 24 часа - „75% от българите подкрепят проучванията за шистов газ в България при гаранции за екосредата. Това става ясно от национално представително проучване, проведено в периода от 6 до 12 януари т.г. от агенция ESTAT. Анкетирани са хиляда души на възраст над 18 години."

  6. Анонимен
    #47

    Ето защо: България винаги е била управлявана пряко от Съветската империя, СССР ( вечна му памят). От 1947 до 2010 следните лица граждани на СССР са били премиери на губернията/бананката България: 1.Г.Димитров -Тарабата, СССР 2.В.Коларов -СССР 3.В.Червенков-СССР 4.Гриша Филипов -СССР 5.Ан. Луканов - СССР 6. Хамстера- СССР, Украйна Първият президент на Р България Петър Младенов беше гражданин на СССР също...

  7. Анонимен
    #46

    Освен ако няма много - скоро ще разберем, другарю червен еколог.

  8. Анонимен
    #45

    PO MNENIATA RAZBIRAM CHE PO ZLOBNI I PO TAPI OT BULGARITE NIAMA.SHISTOV GAZ ZA PROMISHLENNO IZPOLZVANE V BULGARIA NIAMA

  9. Анонимен
    #44

    @ 34: Шистов газ ще се добива, защото там е бъдещето /не само нащо/. Истински могат да отровят земята и водата ни руснаците със своята безотговорност, некадърност, технологическа изостаналост, пиянство, вроде мързел /нашия е придобит от тях/ и т.н. национални характеристики. Вие това ли искате?

  10. Анонимен
    #43

    40 - Образовайте се малко и не задавайте тъпи въпроси като червен еколог. Всички разбраха вече, че газ, нефт и минерална вода се добиват по един и същ начин - http://www.dnevnik.bg/bulgaria/2012/01/20/1748978_prof_kristalina_stoikova_zabranihme_shistoviia_gaz_bez/

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.