Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Сметката за "Белене" набъбва още, а НЕК няма пари да я плати

Възможно е пускане на облигации за плащане на ядрения заем

100 коментара
Сметката за "Белене" набъбва още, а НЕК няма пари да я плати

Сметката за спрения в края на март проект за строеж на АЕЦ "Белене" продължава да набъбва, а "Националната електрическа компания" няма пари да я плати и се обсъждат всякакви варианти за изход от създалото се положение, стана ясно във вторник.

Руският изпълнител на проекта за строеж на АЕЦ "Белене" изчисли, че "Националната електрическа компания" (НЕК) е поръчала оборудване за около 1 млрд. евро, за което сега трябва да се реши дали да се плати или да се прекратят направените поръчки срещу съответните неустойки от българска страна.

Към представената нова сметка от руснаците, за която досега се знаеше, че ще е малко над 100 млн. евро, се прибавят проблемите на НЕК с изплащането на заема от 250 млн. евро за предпроектните работи по ядрения проект, чийто падеж е на 23 май 2012 г. За неговото разсрочване с година се преговаря от 6 месеца, но 55 млн. евро от него вероятно ще се наложи да се платят идния месец като парите сигурно ще се вземат назаем от собственика на НЕК – "Българския енергиен холдинг", каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев пред журналисти във вторник. Той допълни, че няма пари и за обещаното на руснаците плащане за извършените дейности по АЕЦ "Белене", а на въпрос откъде ще се вземат отвърна: "Ще видим, ще ви кажа, като ги намерим".

Плащайте – или оборудването, или неустойки

"Ние сме готови да изпълним условията на договора. Голяма част от оборудването за АЕЦ "Белене" е готова, друга част е в процес на изработка, договорите със заводите са сключени – трябва да вземат решение – дали ще платят това оборудване и работата от порядъка на 1 млрд. евро или ще се върви към разтрогване на договорите и изплащане неустойки на предприятията", каза Сергей Кириенко, президент на "Росатом", собственик на компанията изпълнител на АЕЦ "Белене" – "Атомстройекспорт" (АСЕ). По думите му този въпрос трябва да се реши от поръчалата оборудването НЕК, предаде ИТАР-ТАСС.

Добрев отказа да коментира сметката на Кириенко за поръчаното оборудване като посочи, че само допълнение 5 към споразумението с руснаците е за над 600 млн. евро. Министърът обеща в следващите дни да даде информация за дължимите според НЕК суми на руснаците.

Изявлението на Кириенко обаче прибавя към проблемите на НЕК с разплащането на ядрената сметка се прибавя още един, след като часове по-рано Добрев каза пред журналисти, че НЕК няма пари нито да плати заема за 250 млн. евро от БНП-Париба, нито да погаси обещаните на руснаците суми по извършената от тях работа до спирането на ядрения проект в края на март 2012 г.

Обмислят се всякакви варианти в случай, че се провалят преговорите за разсрочване на плащането при по-облекчени общи условия с френската банка, управляваща заемното споразумение, в което участват още осем кредитни институции. Възможно е да се търси заем от компанията-майка на НЕК – "Български енергиен холдинг" (БЕХ), дори и да се пуснат облигации, каза Добрев, но не отговори на въпрос дали облигациите ще се емитират от БЕХ.

Министърът не посочи и откъде ще се намерят пари за погасяване на дълговете към АСЕ, на която по обявени груби сметки НЕК дължи около 100 млн. евро само за поръчания и почти изготвен реактор, както и суми за извършени дейности, чиито фактури в момента се сверяват с Москва. През октомври 2012 г. обаче държавната компания трябва да плати на руснаците поне остатъка от дължимите суми за реактора, ако иска все пак да си го вземе.

Синдикираният кредит за предпроектните проучвания за АЕЦ "Белене" от 250 млн. евро бе теглен през 2007 г. от БНП-Париба, като през годините НЕК е плащала дължимите лихви, а главницата от половин милиард лева трябва да бъде погасена накуп на 23 май 2012 г. От повече от половин година НЕК преговаря с банките, участващи в кредитирането, за разсрочване на заема и облекчаване на условията по него, но безуспешно.

Неизвестни за погасяването на ядрения заем

"Още не сме решили въпроса със заема от БНП-Париба. Две от банките, които също имат проблеми със своите портфейли, не искат да участват в подновяването му с 55 млн. евро и ние или трябва да намерим други банки, които да ги финансират тези 55 млн. или да погасим поне тази част от заема", каза Добрев. Той посочи, че преговорите продължават, но призна, че няма много време и трябва да се мислят и други варианти, в случай, че двете кредитни институции - белгийската Dexia и японската Mizuho, изискат плащане на датата на падежа.

"Обмисляме различни варианти, но няма много време. Работим по този въпрос от 6 месеца, но не е толкова лесно, особено в сегашната финансова ситуация", добави министърът на икономиката, енергетиката и туризма.

Като конкретен вариант той посочи отпускането на вътрешен заем на НЕК от собственика ѝ БЕХ, тъй като няма време за търсене на нови банкови кредити (друг е въпросът, че финансовото положение на НЕК не позволява получаването на такива заеми при изгодни условия – бел. авт.).

"НЕК няма налични средства да ги плати, по-скоро ще се търси вариант да се вземат пари от БЕХ за тази част, няма време за нов заем от 55 млн. евро и това не е добра идея. По-скоро в дългосрочен план ще се мисли в посока издаване на облигации, които да погасят този заем и да го рефинансират", каза Добрев.

Запитан как НЕК ще погаси, както обеща, задълженията си към АСЕ за над 100 млн. евро при положение, че не може да намери 55 млн. евро за плащане на малка част от ядрения заем, Добрев каза: "Ще видим, ще ви кажа, като ги намерим".

Шефът на НЕК оптимист

За разлика от него новият шеф на НЕК Иво Лефтеров смело заяви, че НЕК има пари и ако трябва, ще плати със собствени средства част от ядрените дългове на ръководеното от него дружество. Което не е ясно как ще стане при положение, че предшественикът му Михаил Андонов, който вече е шеф на БЕХ, обяви малко по-късно данни, че общите дългове на НЕК за са 970 млн. лв. и има текущи борчове за 200-250 млн. лв.

"Има достатъчно време до падежа на заема от БНП-Париба. Търси се банково кредитиране за покриването на прозореца от 55 млн. евро. Има вариант за покриване с кеш от НЕК или с пари от БЕХ. До момента сме намерили по-голямата част от финансирането и няма причини за притеснения да се изпадне в несъстоятелност", обясни Лефтеров пред БНР.

Той дори спрегна вариант за изплащане на дълговете към руснаците с пари от изработения реактор за АЕЦ "Белене"

"Както се знае реакторът трябва да отиде на площадката на АЕЦ "Козлодуй" и най-нормално е да се създаде проектна компания. Ще се види кой ще ѝ бъде принципал и това оборудване ще бъде продадено и с парите от него ще се погасят дълговете към АСЕ", пазви хипотеза Лефтеров.

Той обясни още, че в момента на площадката на АЕЦ "Белене" продължава да има около 100 служителя на НЕК, които получават заплата, въпреки че проектът е спрян. "На тях им се плаща заплата, тъй като голяма част от този персонал може да бъде трансфериран в новата проектна компания (за седми блок на АЕЦ "Козлодуй" – бел. а.)", обясни още шефът на НЕК.

Повече пари за мрежата след спирането на "Белене"

Малко преди тези коментари Добрев заяви пред участниците във форум, посветен на зелената икономика, че със спирането на строежа на АЕЦ "Белене" НЕК вече ще се освободи от плащания по проекта и така ще може да повиши инвестициите в мрежата си, за да повиши енергийната ефективност и да се намалят загубите при преноса на електроенергията. Той обаче не посочи с колко биха се вдигнали мрежовите инвестиции на НЕК след спирането на ядрения строеж, заради който по думите му държавната компания била инвестирала досега много малко в мрежата си.

Друг е въпросът, че преносната мрежа на НЕК трябва да бъде прехвърлена на друга компания съгласно изискванията на третия енергиен пакет на Европейския съюз за либерализация на преноса на ток и газ. Това ще е "Електроенергийният системен оператор" (ЕСО). В момента той е дъщерна компания на НЕК, но капиталът на дружеството ще бъде прехвърлен на БЕХ и трябва да получи и преносната мрежа. Тя обаче служи за обезпечение на заеми на НЕК за 483 млн. евро.

От края на миналата година БЕХ провежда конкурс за избор на консултант, който да предложи модели за разделяне на активите на НЕК и ЕСО и евентуално да предоговори заемите на НЕК, обезпечени с мрежа, която ще стане актив на ЕСО. Консултант обаче още не е избран сред деветимата кандидати , въпреки че срокът за това изтече в края на февруари.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

100 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #100

    ГЕРБ са главните виновници със своето бездействие за оскъпяването на проекта, а с отказа си ни набута да плащаме милиарди неустойки. Когато се поема управлението, особено на държава,се гледат както приходната част,така и разходната.Има договори, има заеми, има споразумения, има плащания, ама явно нашите само смучат парите за стотици хиляди бонуси по министерства, за рязане лентички всякакви, но задълженията по плащане и на дълг, и за Белене -няма такова нещо.

  2. Анонимен
    #99

    Нема проблеми, държавата е богата, ще плаща.

  3. Анонимен
    #98

    "Преди да пишете за "руски бракми", все едно разказвате за първия си москвич, погледнете Турция. Една страна, която вече навлезе във високите технологии, която изглежда по-европейски от нас, дори в изостаналите си райони, там избраха руската технология..." Каква руска технология са избрали,какви пет лева. Единственото което направиха турците е да вкарат в дранголника преговарящите с Атомстрой,заради рушветчилък и подкупи. Китайците разстреляха своите преговарящи също за подкупи. Строителството на руски АЕЦ в Турция не само че още не е почнало,а ине се знае ще почва ли. В Индия вече ПРЕКРАТИХА ВСИЧКИ РУСКИ ПРОЕКТИ.

  4. Анонимен
    #97

    Политически е подтекстът на проваления проект. И да се привеждат примери от нас васалите се изисква едно да се слуша новият господар. Протакане, приказки до небето те не правят принадена стойност. Рецесията ще ни нагази, а след нея ще почустваме прегръдката на стагфлацията. И нови 100 хил. българи ще си потърсят по-добър живот другаде. Въпросът е кой ще е новият господар и как ще се заселят обезлюдените територии.Всичко останало е губене на време и сили.

  5. Анонимен
    #96

    АЕЦ"Белене" изяде главата на Б.Б. Час по-скоро да сдава властта на правителство, което ще построи централата.

  6. Анонимен
    #95

    Преди да пишете за "руски бракми", все едно разказвате за първия си москвич, погледнете Турция. Една страна, която вече навлезе във високите технологии, която изглежда по-европейски от нас, дори в изостаналите си райони, там избраха руската технология. Не от любов към Русия. Докато ние се търкаляме надолу към състоянието си отпреди освобождението си от турско робство, въпросните турци са тръгнали по пътя на Китай.

  7. Анонимен
    #94

    Значи като трябваше да се обвини Станишев, Белене беше гьол. Така го показваха. Сега, като трябва да се обвини Станишев, че е опукал парите, Белене е ненужно построена наполовината.

  8. Анонимен
    #93

    Нали този проект нямаше цена?Ако строителството беше изпълнено съгласно договорките-август 2008г-2013 г,след година първия реактор щеше да започне да се изплаща,а след още две-и втория!Всичко е проблем не на партийни и народни интереси,а на кадърността и отговорността на управляващите!От липсата им са загинали и малки държави,и империи!Проблемът е властта да е в ръцете на знаещи, можещи и с доказан опит в управлението на производството специалисти.Това не се придобива с пожарникарско, физкултурно

  9. Анонимен
    #92

    Изтакането на България от НЕК с подкрепата на Росатом продължава по братски.

  10. Анонимен
    #91

    Брей, тая руска бракма няма изплащане. То от злато и диаманти да я бяха направили щеше да е по евтина.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.