Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София в омагьосан кръг с бездомните кучета заради беззаконие и лъжи за парите

Фандъкова удвои ловците на безпризорните животни

94 коментара
София в омагьосан кръг с бездомните кучета заради беззаконие и лъжи за парите

Неправителствени организации предупредиха, че София е отново в омагьосания кръг на временно намаляване на броя на бездомните кучета, последвано от възстановяването им, пак намаляване и пак възстановяване - всичко това за сметка на милионите левове на данъкоплатци и дарители за справяне с проблема.

Реакциите са по повод поредните обещания за спешни мерки за справяне с проблема, обещани от столичните власти след трагичния инцидент с проф. Ботьо Тачков, нахапан почти до смърт от безпризорни кучета в София.

Броят на бездомните кучета в София вероятно вече е около десет хиляди заради неспазване на Закона за защита на животните от страна на Столичната община, заяви Аксиния Боснева от федерация "Грижа за бездомните кучета".

Бездомните кучета трябва да се кастрират и да се връщат там, където са били заловени, защото в противен случай се отваря ниша, в която се настаняват нови кучета, поясни Боснева на пресконференция в неделя.

Живеещите между блоковете кучета, хранени и обгрижвани от гражданите, не са агресивни, твърдят защитниците им. Те цитират препоръка на Световната здравна организация, според която ситуацията с безконтролната популация ще се овладее, когато се спазва принципа "кастрирай и върни". Така трябва да се работи квартал след квартал, защото така ще се блокира раждаемостта, обясни Боснева, цитирана от БТА.

Според представители на десет организации за защита на животните, средствата за борба с популацията на бездомните кучета се усвояват неправомерно. Те твърдят, че от общинското дружество "Екоравновесие" залавят кучета, които вече са били кастрирани, за да се отчита дейност; залавят се бебета, защото е по-лесно - вместо майките им, кастрираните не се връщат, което води до появата на нови, некастрирани. 

Като заблуда на обществото определят защитниците твърденията, че за построяване на приют за 500 кучета са необходими 6 млн.лв. В условията на криза 13 хиляди лева за куче би провокирало отново негативно отношение към бездомните, според Боснева.

Защитаващите бездомните кучета твърдят, че след като животните са станали агресивни, за това е виновна общината, тъй като според закона тя е длъжна да направи така, че те да бъдат нахранени и обезпаразитени. Гладните кучета са агресивни, а готвените промени, чрез които ще се санкционират хората, хранещи бездомни кучета, още повече ще задълбочи проблема, според защитниците им.

От гражданските организации посочиха, че след трагедиите, разиграли се в "Малинова долина", се предлага спешно приемане на мерки от Столична община за преустановяване на незаконните действия, в резултат на които популацията на бездомните кучета расте, а ужасните инциденти с хора и животни зачестяват.

Организациите от година насам настояват за оставката на заместник-кмета на Столична община Мария Бояджийска, защото смятат, че чрез действията си тя е допринесла за увеличаване на популацията на бездомните кучета. Предстои и изпращане на протестно писмо до ЕК за "незаконните действие на някои български общински управи", заявиха от 10-те организации.

Ако столицата можеше да се похвали с намаляване броя на бездомните кучета по времето на кметуването на Бойко Борисов, сега броят им стремглаво се увеличава, заяви Боснева и обясни, че в общинското предприятие се правят несъразмерно високи разходи. Примерно, 800 лв. за косене на декар трева. Залавят се неправомерно и вече обработени кучета, залавят се просто за отчет, възможно е да се отчита повторно и за кастрация, допусна тя.

Много ме е срам да го кажа, но отказвам да живея в този град - джунгла, където мога да бъда нападната от животно, обезумяло от глад поради неспазване на правилата за действия към бездомните кучета, заяви Боснева.

Организациите са информирали за тези проблеми кмета Йорданка Фандъкова, но не виждат резултат. Те искат и среща с премиера Бойко Борисов, като в същото време недоволстват от медиите, които пишат единствено за нахапани от кучета хора, но не и за ответната страна.

Междувременно кметът Йорданка Фандъкова съобщи, че от неделя екипите за залавяне на бездомни животни в "София" са пет, а от понеделник ще са седем. Броят на екипите на общинското прадприятие "Екоравновесие" ще бъде увеличен до осем - двойно повече от работещите в началото на миналата седмица, посочи Фандъкова пред БТА.

Мярката бе предприета след трагедията с 87-годишния проф. Ботьо Тачков, зверски нахапан от глутница кучета в кв. "Малинова долина" в сряда. Оттогава в района са заловени 13 бездомни кучета от глутницата, работата по залавяне на останалите продължава.

Заловените животни са настанени в приюта в кв. "Сеславци" и след спазване на процедурата ще се пристъпи към евтаназирането им. За целта в понеделник ще бъде сформирана комисията от представители на "Екоравновесие" и областния клон на агенцията за безопасност на храните.

Екипите на общинското предприятие са работили за залавяне на кучета по сигнали на граждани освен в "Малинова долина" и в ж.к. "Студентски град" и в "Младост".

"Екоровновесие" ще публикува в следващите дни информация за осиновителите, които са взели кучета от приютите, а е установено, че тези животни са пуснати отново на улицата и някои от тях са в квартални глутници. По думите на кмета тези "осиновители" възпрепятстват и работата на ловните екипи, които са повикани по сигнал за агресивно поведение от осиновените кучета, които всъщност са на улицата.

Положението на ранения проф. Тачков, който е успял да се спаси от комунистическия режим през 1960-те и да направи научна и бизнес кариера в САЩ, е тежко. След като му бяха направени няколко операции, лекарите казаха, че има опасност той да остане сляп. Най-тежка е травмата му на левия крак, защото лявото стъпало е почти изядено.

Веднага след инцидента кметът Фандъкова отново обеща мерки за справяне с бездомните кучета, но упрекна предишния Столичен общински съвет (също като сегашния с мнозинство на ГЕРБ), че не е приел нужните нормативни промени.

Освен това Фандъкова, както и заместничката ѝ Бояджийска, неколкократно заявиха, че вина за съществуващия проблем имат и гражданите, които хранят бездомните кучета.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

94 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #94
  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #93
  3. Анонимен
    #92

    Някои хора много се заблуждават,като пишат,че кастрираните кучета не са агресивни .Това е пълна глупост.Те само не се размножават,но продължават да са си също толкова агресивни.Искам да попитам Какво се случи на кмета на Букурещ когато преди няколко години събра и изби бездомните кучета ? НИЩО НЕ МУ СЕ СЛУЧИ Пошумяха няколко дни във вестниците и това беше всичко,но проблема беше решен Разликата е ,че той искаше да го реши ,въпреки всички лъже кучешки защитници,които у нас само прибират парите ! И се пита докога ще ги прибират.ХОРАТА ВСЕ ПАК СА МНОГО ПО-ВАЖНИ Не е ясно дали на един самотен човек се отделят толкова пари колкото за едно куче!?

  4. Анонимен
    #91

    Антифриз !!! За горките бездомни кученца!!! Не чакаайте община или някоя организация да реши проблема, можем сами да си помогнем!!!

  5. Анонимен
    #90

    А екоактивистите какво ще ядат като им вземете заниманието?

  6. Анонимен
    #89

    ОТ ТУК ПРИ КМЕТУВАНЕТО НА БОЙКО БОРИСОВ МИНА КАТО ДИРЕКТОР И МИНИСТЪРА НА ЗЕМЕДЕЛИЕТО МИРОСЛАВ НАЙДЕНОВ

    Кучешката мафия, която години наред топи столичния бюджет без никакви резултати, е продукт на Стефан Софиянски. Още по време на неговото управление структурата "Екоравновесие" и подчинената й администрация са мъртвородени по подобие на здравната каса и са обречени да губят парите на софиянци, пише в. "Всеки ден". Структурите са създадени от Софиянски и хората му така, че пътят на парите се проследява

  7. Анонимен
    #88

    Трябва най-накрая кухите глави на управниците ни да го разберат.Те повтарят като мантра две ЛЪЖИ : 1. Че бездомните кучета са бивши домашни любимци./Ако някой ми покаже повече от две - три кучета приличащи на породисти ще се извиня/. 2.Кучетата около блоковите пространства са агресивни защото хората ги хранят./Пълна глупост/.
    Агресивни са кучетата, които по една или друга причина им е вменено да охраняват нещо.Най-често това са кучетата отглеждани и възпитавани от работниците и пазачите на новите

  8. Анонимен
    #87

    БОСНЕВА, ЗАГРИЖИ СЕ ПЪРВО ЗА БЕЗДОМНИТЕ ХОРА!!!

  9. Анонимен
    #86

    До 83. По твоята логика от номер 70 не трябваше да е останало и помен. Толкова злоба и лошоча лъха от поста му, че трябваше глутница кучета да са му разбили вратата в тях и да не са му останали и кокалите:)))

  10. Анонимен
    #85

    Аксиния Боснева от федерация "Грижа за бездомните кучета".

    Бездомните кучета трябва да се кастрират и да се връщат там, където са били заловени, защото в противен случай се отваря ниша, в която се настаняват нови кучета, поясни Боснева на пресконференция в неделя.
    Защо трябва да се дава трибуна на всякъкви болни идеи ?
    Според Боснева Кучетата и хората трябва да си съжителстват съвместно. Какво толкова че понякага кучетата се дохранват като ръфат хората.
    Тези кучкари са болни.
    В природата има толкова

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.