Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София избра една от най-скъпите оферти за “Лъвов мост”

Скрито остава как Столичната община предпочете петия по сбор точки пред останалите кандидати

43 коментара
София избра една от най-скъпите оферти за “Лъвов мост”

Столичната община избра една от най-скъпите оферти за изграждането на кръстовището на две нива на “Лъвов мост”. Търгът се печели от обединение “Лъвов мост” с водещ партньор “Главболгарстрой” (ГБС) на Симеон Пешов, съобщиха от кметството в петък.

Официално решението на комисията все още не е публикувано, но компаниите са уведомени за резултатите. Така остава скрито за обществото как Столична община предпочете една от най-скъпите оферти, която зае пето място в комплексната оценка, пред другите четирима кандидати. Според неофициална информация всички кандидати, получили по-висока комплексна оценка са отстранени от търга заради пропуски в ценовите предложения.

От седемте отворени оферти цената на ГБС беше 22.26 млн. лв., като по-висока от тяхната беше единствено на консорциум “Хидрострой – Мостовик” - близо 48 млн. лв. За сравнение най-ниска цена даде обединение “Трейс Лъвов мост” - 14.7 млн. лв.

Съгласно тръжните условия изборът на победител става с комплексна оценка, включваща три показателя – цена (55 точки), технически показатели (35 точки) и срок за изпълнение (10 точки).

Така най-много точки събра сдружение “Лъвов мост 2011” с водещ партньор “ПСТ Холдинг” 87.79 точки, следвано от “Трейс Лъвов мост” - 87 точки, турската “Доуш” - 84.94 точки и обединение “Център 2011” с водещ партньор “Геотехмин” - 80.88 точки. Едва на пето място е офертата на ГБС с 78.48 точки.

Кандидатите с ниски ценови оферти не успяха да ги защитят в тяхната пълнота и обоснованост, коментира представител на общината пред Mediapool, пожелал да не бъде цитиран. След отварянето на цените фирмите с ниски цени бяха привикани в кабинета на зам.-кмета по транспорта Любомир Христов, за да дават обосновка на ниските си цени. Любомир Христов не беше открит за коментар.

Участник в търга коментира, че пропуските в ценовите оферти са предимно некалкулирани дейности. В едно от предложенията например липсва сметка за електрическата инсталация на съоръжението. Така крайната цена се оказва нереална и ще трябва да се актуализира в бъдеще.

На друг участник обаче, с повече точки от ГБС, пропускът е, че не е събрал вярно две суми, при което се получава разлика от 10 000 лв., но въпреки това Столична община е предпочела да плати с над 4 млн. лв. повече за изпълнение.

Проблемът с ниските цени отдавна се коментира в строителния бранш. Тук обаче става въпрос, че не се спазват критериите на възложителя за комплексна оценка по точките и методиката, дадени от самия него в тръжната документация.

Най-вероятно част от фирмите ще обжалват търга.

Индикативната стойност на кръстовището на две нива на "Лъвов мост" беше 26 млн. лева. Изграждането му  се финансира със заем от Европейска инвестиционна банка. Срокът за проектиране на обекта, предлаган от фирмите, е между 25 и 40 дни, а за строителството – средно 250 дни.

Строителството на кръстовището на две нива ще започне през 2013 г. поради липса на финансиране за тази година, каза директорът на дирекция “Пътна инфраструктура” Георги Тодоров в четвъртък.

Изграждането на кръстовището ще засегне ремонтирания участък на бул."Мария Луиза", който започна днес, призна вчера шефът на "Метрополитен" Стоян Братоев. Той уточни, че по тази причина в засегнатия участък ще се постави сега само 5-6 см асфалтово покритие за да бъдат минимални загубите на средства. 

Така и не беше даден смислен отговор вчера от Столична община защо се налага едно нещо да се ремонтира тази година, а догодина да бъде развалено и след това наново да се прави.

Със сигурност обаче столичани ще имат проблеми с придвижването през бул."Сливница" догодина заради строителството на кръстовището. Така и не стана ясно, защо обектът не беше изграден усперодно със строителството на метрото за да не се налага затварянето и ограничаването на движението на булеварда на два пъти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

43 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #43

    Все недоволни бре нали за нас го правят, боли ме мене, че по Сливница ще има задръствания, и че Бойко си бил правил реклама. Аман от недоволници и разбирачи. Ай пали джапанките на село ако не ти изнася

  2. Анонимен
    #42

    Никой няма да обжалва, защото си знаят, че са се накъкали. Статията е а/ просто некомпетентна, б/ поръчкова. Хубаво е да се чете малко процедурата преди да се пише по теми, от които авторът си няма никаква идея.

  3. Анонимен
    #41

    № 35: Исфинете, ама за каква отстъпка от "Арена армеец" става дума??? За нея платиха не 98, както беше по първоначалната сметка, от която Лъжливото Тикварче САМО НАУЖКИМ намали 10 милиона - абсолютна лъжа! Сбед като намалиха размерите с близо 20%, платиха 118 милиона!!! А сега ми кажи за каква отстъпка говориш! Освен това на С. Пешов му бяха додадени тутакси около 22 милиона за "ПЕРФЕКТНОТО СТРОИТЕЛСТВО" на Южната дъга на околовръстното... Безкрайни са лъжите Тиквешки!!! Но БОГ ЗАБАВЯ, НО НЕ ЗАБРАВЯ!!!

  4. Анонимен
    #40

    Всяка медия има своя линия от която се разбира коя политическа сила поддържа! Задача с понижена трудност - каква е линията на Mediapool?

  5. Анонимен
    #39

    Чудя се защо ли им е на нашите управници закон за обществените поръчки, та не вземат да го отменят. Имаше навремето една песен за 8 милиона мишлета. Май още си е актуална.

  6. Анонимен
    #38

    Абе, на тоя кой ли му плаща за да пиеше, че София се оправяла... Кой знае от кое село е момчето и взима по некой лев за да пише глупости...

  7. Анонимен
    #37

    Фандъкова наистина работи = без да вдига много шум, оправя София ВИДИМО И ОСЕЗАТЕЛНО.

  8. Анонимен
    #36

    ГЕРБ или ББ бил построил нещо?!? Това е все едно някой да каже, че ББ ми е построил къщата. Истината е, че каквото е построено е било с НАШИ пари - от данъци или заеми, които пак ние ще плащаме. И е съвсем нормално хората да са ядосани, когато някой се опитва да пилее парите им.

  9. Петър Иваянов
    #35

    Ето къде ще отиде отстъпката за арена Армеец

  10. Анонимен
    #34

    Най-важното е, че София ще има още едно добро, модерно техническо съоръжение. Фандъкова се доказа, като добър управленец и хората оценяват това.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.