Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София остава за два месеца без паметника на Цар Освободител

Ще бъдат сменени краката на коня заради многобройните пукнатини в отливката

49 коментара
Зам.-кметът по културата Тодор Чобанов. Сн. БГНЕС

Изображение на платно ще замени паметника на Цар Освободител пред Народното събрание за два месеца, съобщи в четвъртък зам.-кмета на столицата Тодор Чобанов. Причината е, че скулптурната фигура на руския император на кон ще претърпи пълна реконструкция, която е първата от монтирането му преди 105 години.

Основният ремонт се налага заради пукнатините по краката на коня на Александър Втори, които вече стават опасни, както и за подмяна на носещия постамент. Това обясни Светослав Глосов, председател на Камарата на строителите в България, която си партнира със Столичната община в проекта за реконструкция.

Средствата за ремонта – над 1 млн. лева, се осигуряват от руската хуманитарна фондация на Андрей Скоч “Поколение”.

Паметникът вече еопасан със строително скеле, а в близките дни фигурата с коня ще бъде свалена. Скелето ще се покрие с обезопасителна мрежа с изображението на паметника от всички страни, така че да не липсва на софиянци, каза Чобанов.

Глосов обясни, че ремонтът може да излезе повече от планираните 1.2 млн. лева заради непредвидени повреди по паметника. Той ще се изпълни от фирми – членове на камарата, но Глосов не ги назова. Той обясни, че ще бъдат привлечени най-добрите консултанти и реставратори в областта.

Смяната на напуканите крака на императорския кон е наложителна, тъй като са изградени от некачествена сплав за разлика от останалите елементи от паметника. Те пък ще бъдат почистени от патината, а след цялостната реконструкция “Цар Освободител” трябва да изглежда както преди 105 години. Това обясни арх. Любомир Петров, автор на проекта. Официалното откриване на паметника пък е насрочено за 3 март 2013 г., когато се навършват 135 години от Освобождението.

Паметникът на Цар Освободител е дело на флорентинския скулптор Арналдо Дзоки. В края на 19 век още неизвестният млад творец печели конкурса за изработване на композицията в чест на Освобождението на България. Архивите пазят конкурсните документи. Проблемите обаче започват още в далечната 1937 година, когато се забелязват първите сериозни пукнатини по краката на коня.

"Сплавта, от която е изпълнена фигурата, не отговаря на условията на договора, който има Дзоки с леяра Франческо Бруно. Скулптурата е отляна през 1902 г. и за един сравнително кратък период - 35 години - се появяват такива пукнатини, което общо взето за такъв тип фигури е нещо необичайно", каза архитект Петров пред БНТ.

В архивите е намерена преписка между тогавашните общинари и Арналдо Дзоки за ремонта на паметника, в която италианците изпращат рецепта за реставрацията и тя е изпълнена.

"Четирите крака на коня са изпълнени със сплав от цинк и 5% мед по много интересен начин – това всичко е станало на място", разказва арх. Петров.

По време на бомбардировките през 1944 г. наблизо пада бомба и отново краката на коня са напукани. Оказва се, че рецептата за сплавта пак не е спазена. Дори се взема решение за подмяна на предните два крака на коня, но в тежките следвоенни времена това така и не се случва.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

49 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #49

    ЕС

    На цар или "хан" Аспарух е редно да има паметник точно там,
    пред Народното събрание.

    Основател на тази България, Аспарухова Европейска България,
    известна още като Дунавска.
    Тогава - разположена от река Днепър на север до Коринтско море на юг.

    Не се знае много или се прикрива по този въпрос,
    но преди и през 7 век след Христа вероятно голяма част
    от местното и от мигриращото население,
    по-специално българско, е приело Христовата Вяра.

    Бащата на Аспарух Кубрат израснал в императорския двор
    в

  2. Анонимен
    #48

    Срещу НС трябва да има паметник на наш владетел, а не на цат поробител, на когото са ни научили да казваме "освободител". Пълни безродници са червените!

  3. Анонимен
    #47

    Добре е да се сетиме да направиме и един паметник на кан Крум Страшни в София. Щото преди 1200 години за първи път присъединява Сердика към България. Ма нещо този юбилей им бяга от тиквите в общината. И ако стане без лапане на комисионни, значи е имало някакъв смисъл великият кан да се е трепал за жалките си днешни наследници.

  4. Анонимен
    #46

    Наличието на толкова много руски паметници в България са едно от многото доказателства за имперската политика на Русия, която не си е поставяла за цел да ни освободи, а да ни пороби.Руските паметници са поставяни в България след убийството на Стамболов от руски протежета, по време на русофилските правителства на Данов,Каравелов и Гешов.Те са финансирани от Русия , както и сегашният ремонт се финансира от Русия.Руските паметници са построени по инициатива на Русия,в изпълнение на целенасочена руска

  5. Анонимен
    #45

    НА ТОЯ СТОГОДИШЕН ПАМЕТНИК МУ ДАВАМ НЕ ПОВЕЧЕ ОТ ТРИ ЧЕТИРИ ГОДИНИ СЛЕД РЕМОНТА,НА СТОЙНОСТ НАД МИЛИОН

  6. Анонимен
    #44

    Робството болест е безбожен безроден социалистически марксизъм. През 19 век марксистка болест забъркана в Западна Европа намерила почва в Русия и убила руския Цар Александър II Освободител след което планово намерила почва на цели 5 континента. Болни и уж здрави са склонни расисистки да обвиняват за марксистката болест Русия. Не са съвсем прави, такива роби на марксистка болест. Анонимен 19:54 | 30.08.2012 Наричат го цар освободител, защото е премахнал робството в тази все още робска Русия.

  7. Анонимен
    #43

    38, звучите като камертон! Поклон!

  8. Анонимен
    #42

    При руски монопол над всичко и бездействие от наша страна какво очаквате като резултат?
    Червените събраха над 700 000 подписа за Белене, което значи срещу бъдещето на България и нашите деца; а ние не можем да напълним 2 петиции, които ще помогнат на Родината:
    Има решение на общината от 1993 година за демонтиране на паметника на руската окупационна армия. Моля изпълнете го и покажете, че българите имаме достойнство! Сега поне има специализиран музей за тази цел.
    1. Петиция ЗА преместване на паметника

  9. Анонимен
    #41

    Нумер 35 ако искаш да запазим некаков русофилитет у тая страна, както е партината повеля, спри да се изразеяваш! дрънкаш глупости по-големи от теа дето ги учахме у вечерното училище дето ни направи вишисте а после и прафесоре да дадем на таа страна наука.

  10. Анонимен
    #40

    Жалко че никой нe се включва кампанията за строителството на паметник Б0йко Взродител.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.