Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

София смекчи изискванията към строителите за новия кучешки приют

6 коментара
София смекчи изискванията към строителите за новия кучешки приют

Столичната община смекчи техническите изисквания към строителите за втория етап на изграждането на приюта за безстопанствени кучета в Горни Богров. Това стана след като Строителната камара посочи първата поръчка като пример за завишени изисквания към кандидатите.

 

Очевидно общината си е взела забележка и сега в обявлението е отпаднало изискването кандидатът да има “минимум три обекта – ниско строителство, подобни на настоящата поръчка за последните 5 години”. Това означаваше дадената фирма да е построила три приюта, без такива обекти да са се изграждали.

 

След намесата на строителната камара от общината обаче се поправиха и това изискване вече се тълкуваше, че кандидатите трябва да имат “минимум три обекта – І-ва група ІV-та категория, изпълнени за последните 5 години”. В настоящата поръчка е записан този текст, като дори се дава възможност на участниците да са строили и обекти от по-висока категория. Така в поръчката ще могат да участват и строители на атомни централи, докато при предишната нямаха право, иронично отбелязаха от Строителната камара.

Вторият етап от изграждането на приюта за бездомни кучета в района на Кремиковци е по-евтин от първия. Столичната община не е посочила прогнозна стойност, но гаранцията за участие е 8000 лв., което по Закона за обществените поръчки е до 1% от стойността на поръчката или около 800 000 лв. За сравнение цената на първия етап на изграждането на кучкарника ще струва около 1.4 млн. лв.

Вторият етап предвижда да бъдат изградени метални навеси с обособени клетки за около 1000 кучета с дворчета към тях. Между навесите се предвижда да има пешеходни асфалтови алеи. Ще се направи и водопровод, за да се мият клетките. За администрацията е предвиден павилион, а за инвентара и храната ще има три склада.

Срокът за строителство на кучкарника е 90 дни. Офертите се подават до 4 септември. Критерият за избор на победител е най-ниската цена.

Фирма “Нивел” на Силвия Йорданова и Жеко Желев най-вероятно ще строи първия етап от новия приют за бездомни кучета, след като дадоха най-ниска цена от 1.385 млн. лв. Те ще построят около 900 клетки за 1000 бездомни кучета. Все още общината не е обявила официално коя фирма ще строи първия етап на кучкарника в Горни Богров.

Цялото съоръжение е на площ от 38 декара.

Столичната община е обявила поръчка и за изхранването на бездомните кучета в приютите в Сеславци и в бъдещия в Горни Богров. Тя е за доставката на 90 000 кг за една година. Индикативна стойност не е посочена, но гаранцията за участие е 1000 лв. По закон гаранцията е до 1% от стойността на поръчката. Срокът за подаване на офертите 27 август.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

6 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #6
  2. Анонимен
    #5

    Важното е, да има добри резултати и да не се случават повече трагедии с нахапани хора. Действията на общината и лично на Фандъкова в последно време са насочени в правилната посока и вероятно ще бъдат успешни. Дано и обществото да ги подкрепи.

  3. Анонимен
    #4

    Щом се работи, значи скоро ще има резултати. Браво на общината, че се е заела сериозно с проблема.

  4. Анонимен
    #3

    Браво, вижда се вече скорошното решение на проблемите с бездомните кучета в София. Фандъкова много добре подреди нещата.

  5. Анонимен
    #2

    Тия се грижат повече за помиярите, отколкото за клошарите. А НАЙ-ВЕЧЕ ДА НАПЪЛНЯТ ГУШИТЕ НА ПРИЯТЕЛЧЕТАТА СИ И ДА СИ ПРИБЕРАТ СЪОТВЕТНИТЕ КОМИСИОННИ.

  6. Анонимен
    #1

    А приют за хора някой ще построи ли?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.