Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спонсорът на БСП Марио Николов осъден на 10 години затвор за пране на пари

83 коментара
Спонсорът на БСП Марио Николов осъден на 10 години затвор за пране на пари
Десет години затвор и 30 000 лева глоба за пране на пари получи от Софийския градски съд (СГС) близкият до БСП бизнесмен Марио Николов, собственик на "Палмигруп" АД. Съпругата му Мариана Николова бе пратена зад решетките за 8 години и също трябва да плати 30 000 лева. В понеделник първоинстанционният съд постанови, че семейство Николови трябва да изтърпят наказанията си при първоначален строг режим.

Другият знаков обвиняем по това дело бизнесмен – президентският спонсор Людмил Стойков - бе оправдан. Той бе "зачислен" към престъпната група на Марио Николов от Европейската служба за борба с измамите (ОЛАФ).

Съдът реши да вдигне запора върху няколко имота на Стойков – апартамент в София, два парцела в Созопол и Лозенец и земеделска земя.

Останалите подсъдими - Анна Шаркова, Иван Иванов, Григор Главев и Валентин Ангелов получиха по 6 години затвор и по 30 000 лева глоба. Те са сочени от прокуратурата като помагачи на Марио Николов и Людмил Стойков.

Всички, които получиха осъдителни присъди за пране на пари, бяха сметнати и за виновни за организиране на престъпна група. По това обвинение те получиха 4 години затвор, които няма да бъдат изтърпявани, тъй като законодателството предвижда да се "лежат" само по-тежките наказания. На шестимата осъдени се отнема в полза на държавата имущество за общо 12 милиона лева. Те дължат и 10 000 лева разноски по делото.

Делото за пране на пари е наблюдавано с повишено внимание от европейските партньори и със сигурност ще повлия положително на летния евродоклад. Присъдите по него идват преди да е завършил процесът за източването на програма САПАРД. Според прокуратурата и ОЛАФ Марио Николов и останалите подсъдими са получили неправомерно 7.5 милиона евро като са представили стари месопреработвателни машини за нови, а след това парите са били изпрани през офшорката "Кингстън ентърпрайсис" и курортния комплекс "Дюни", който бе собственост на Людмил Стойков.

Марио Николов, съпругата му и останалите осъдени за пране на пари, без Людмил Стойков, са изправени пред съда и за неправомерно получените субсидии от предприсъединителната програма. Въпреки че престъплението, от което са придобити парите не е доказано, според тълкувателно решение на Върховния касационен съд може да се постанови осъдителна присъда за изпирането им. Условието е да има достатъчно убедителни доказателства за изпирането на парите.

По аферата САПАРД отдавна има осъдени няколко чужденци. Поради тази причина двете дела в България дадоха повод на вътрешния министър Цветанов да отправи остри критики към съда заради мудността му. Делата обаче бяха отлагани главно заради подсъдимите и техните адвокати.

Веднага след като чу решението на съда, Людмил Стойков коментира, че оправдателната му присъда е доказателство за лъжите на медиите по негов адрес.

Няма група "Николов – Стойков", заяви той. Дори при най-малкото нещо срещу мен, щях да понесе и аз тежка присъда, допълни спонсорът на президента Първанов. Той се оплака, че делото е могло да се реши още преди две години, но това не е станало. "Просто нямаше воля, а имаше натиск", обясни Стойков.

"Ако някой мисли, че съм оправдан неправилно, мога още утре да застана на детектора на лъжата. Просто нямам нищо общо с този случай", заключи Стойков.

Обвинителят в процеса Андрей Андреев коментира, че гледа на присъдите с доволство. В пледоарията си миналата седмица той поиска по 15 години лишаване от свобода за Николов и Стойков. За останалите подсъдими Андреев настоя за наказания от 5 до 10 години.

Андреев призна, че още от самото начало доказателствата срещу Людмил Стойков са били косвени, но обясни, че тезата на обвинението е била, че крайният получател на средствата е именно бившият собственик на "Дюни".

Според прокурора парите от САПАРД вече са легализирани в нормалния търговски оборот на дружествата, в които имат участие подсъдимите. Той заяви, че никой не е оказвал натиск на прокуратурата по това дело.

Присъдите подлежат на обжалване пред Софийския апелативен съд.

Процесът срещу Николов се посреща като тест за волята на България да постави под контрол ендемичната корупция в страната, отбелязва  Ройтерс в кореспонденция по темата. Припомня се, че в междинния си доклад за напредъка на България в сферата на правосъдието и вътрешния ред, разпространен миналата седмица, Европейската комисия разкритикува липсата на присъди по знакови
дела.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

83 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #83

    Точно така. Като е признат за виновен да лежи в панделата и да обжалва. Тогава делата ще минават много бързо, ако не му се лежи и е невинен. А сега се забравя кои, кого и за какво. Хората са го казали - "Всяко чудо за три дни". Защо в САЩ ги прибират на място, а у нас - не? И защо ходят нашите съдии, прокурори, полицаи и военни - като министъра да се обучават вм САЩ и после нищо. Само разходки и имидж - вижте ме къде съм бил и дупка в бюджета.

  2. Анонимен
    #82

    Госпожо вицепрезидентке, улицата не трябвало да раздава правосъдие. Ами раздавайте го вие - правосъдната система. Сигурно и вие сте бивша комунистка с това мислене. А кой да раздава правосъдие, като няма такова. За казуса Опиц се изказахте,а сега мълчите - да не уточнявам като какво. Докато бяхте министър защо не предложихте изменение в Закона - след осъдителна присъда престъпниците да се прибират още в съда както е в САЩ, защото ще ги гоним после като братята Галеви - гони този който клати гората.

  3. Аз
    #82

    А ПРЕЗИДЕНТА ?

  4. МУНЧО
    #81

    Отърва кожата ! Няма как, иначе Параванов трябваше да си подава оставката ! Това Б.Велчев няма да допусне ! Нали сме българи!Но, ако няма някаква давност -след година -две и стойков ще отиде в панделата. Не може в Европа да има осъдени, да имат обща фирма с Марио и да е невинен! ДА НЕ НИ СМЯТАТ ЗА АБДАЛИ !

  5. Ф1
    #80

    ДОЖИВЯХМЕ!!!!!!!!!

  6. Ф1
    #79

    ДОЖИВЯХМЕ!!!!!!!!!

  7. Карина
    #78

    Абе, вие сте уууумнички и много леснички, кълвете на всякакви въдички

  8. Обективен
    #77

    Гоце ще го помилва.Затуй този другар е сипвал пари в президентската касичка,която според някои източници и по-коро милиардески сейф.

  9. симо
    #76

    7.5 милиона за 10 години лишаване от свобода - бАЙ Иван е съгласен

  10. znam
    #75

    Нали не сте толкова наивни, да мислите, че няма да се обжалва и да се проточи до безкрай? Докато тези 10 години се размият и започнем да забравяме за какво става дума и кой беше този Марио. Но Гоце наистина е много по-интересен! Щото Марио това пране не го е прал заради собствения си хатър. И щото от тези милиони не са папкали само той и жена му. И нека пак направим малка аритметика. Ако влязат в какамангата за по 3-4 години /това е реалистично/ - ще им се получи една много, много добра годишна заработка. Ще стигне и за правнуците им! Да са живи и здрави!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.