Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Според полски учени добивът на шистов газ не е опасен

19 коментара

Научни тестове в Полша са установили, че при добива на шистов газ се отделят вредни отпадъчни продукти, които обаче могат да бъдат използвани повторно и да не вредят на околната среда. Това е записано в доклад на Полския геоложки институт, цитиран от Асошиейтед прес.

Институтът е провел изследването си миналата година, когато компанията Кънейдиън лейн енерджи (Canadian Lane Energy) започна пробни сондажи край севернополския град Лебиен.

Полша се надява, че запасите от шистов газ ще ѝ помогнат да намали силната си зависимост от вноса на руски газ.

Според оценките на експерти полските залежи на шистов газ са сред най-големите в Европа.

Докладът на института посочва, че при процеса хидравличен фракинг се отделят някои високотоксични течности и твърди отпадъци. Тези вещества обаче могат да се използват повторно или да бъдат преработени. Лабораторните изследвания не са установили замърсяване на подземните води, почвата или въздуха, допълват експертите.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

19 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #19

    Той че не е опасен това е ясно, в щатите вече го позват години на ред и освен няколко натровени говеда пили от водата с химикалите други поражения няма. Само че за Русия метода е изключително опасен, защото им спира кранчето с лесните долари, затова са врегнали всичките си агенти най вече в Европа да лъжат и плюят по шистовия газ, за което между впрочем им се плащат тлъсти хонорари. Вече са издадени 10 серии на пасквила Газленд щедро финансиран от Москва та белким се ограничат до минимум загубите за путинландия.

  2. Анонимен
    #18

    Брей, платената пропаганда на шистовия газ продължава.

  3. Анонимен
    #17

    "Докладът на института посочва, че при процеса хидравличен фракинг се отделят някои високотоксични течности и твърди отпадъци." Полша е огромна територия, с пресметнат риск може да си позволи нещо такова. Ние, дето сме "една човешка длан", нямаме мегдан за такива рискове !

  4. Хаяско
    #16
  5. Анонимен
    #15

    Изпаренията от руският газ замъгляват всякакви научни доводи в нечии мозъци тук, а комисионните от същия им действат като успокоителни.

  6. Анонимен
    #14

    Като не е "опасно", да произвеждат, да дават и на нас, срещу гостоприемство! Как? Като замърсят водата и почвата, ще ги приемем на наша територия, така поне едната държава, ще е годна за живеене!

  7. Анонимен
    #13

    "Специалистът по хидравличен фракинг "# 11 e руснак. Не му обръщайте внимание.

  8. Анонимен
    #12

    НИКАКЪВ ШИСТОВ ГАЗ!!! ДА СЕ МАХАТ АМЕРИКАНСКИТЕ ИМПЕРИАЛИСТИ!!! ПОЛЯЦИТЕ НЕ МОГАТ КАЖАТ ДАЛИ ДОБИВЪТ НА ШИСТОВ ГАЗ Е ОПАСЕН ИЛИ БЕЗОПАСЕН!!! ОТ КОГА СТАНАХА СПЕЦИАЛИСТИ ПО ДОБИВ НА ШИСТОВ ГАЗ ПОЛЯЦИТЕ?

  9. Анонимен
    #11

    " че при процеса хидравличен фракинг се отделят някои високотоксични течности и твърди отпадъци. че при процеса хидравличен фракинг се отделят някои високотоксични течности и твърди отпадъци." Това частично се знае - само не разбрах, всичките ли токсични в-ва могат да ги "изкарат"/"върнат" от сондажа? По други статии "загубите" на тези в-ва (т.е. което остава под земята) са около 30-40%.

  10. Карина
    #10

    Е, сега българите ще им кажат, че нищо не разбират :))))

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.