Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Спорът между България и Македония се води от тясно скроени дебелоглави провинциалисти

292 коментара
Центърът на Скопие

Травми от времето на Санстефанска България, копнежи по великобългарската идея, сантименталности, дефицит на държавническо поведение, голяма доза провинциализъм. Накратко - невропатология. Така бившият зам.-посланик на Германия в София и дипломат един мандат в посолството в Скопие Клаус Шрамайер описва спора между България и Македония в интервю за Дойче Веле.

Шрамайер нарича участниците в този недостоен дебат "тясно скроени дебелоглави провинциалисти". Дипломатът е на мнение, че и от двете страни на границата липсват държавници с дългосрочна визия за двете страни, за региона и за Европа.

Българският шовинизъм

В спора между Скопие и София е налице и голяма доза арогантност, демонстрирана преди всичко от българската страна, твърди Шрамайер. Откакто България беше приета в ЕС, според Шрамайер напълно неоснователно, София използва по-остър и арогантен език спрямо Скопие, прави се на истински европеец и не пропуска случай да се скара на бедния си роднина.

Премиерът Бойко Борисов твърди, че Скопие крадяло българската история. Но кой е дал на София правото да се разпорежда с историята като със своя собственост - пита германският дипломат и определя това поведение като "исторически шовинизъм", сравним с полските претенции към източногерманските територии от времето на комунизма.

София гледа на македонците като на "заблудени овци", които трябва да бъдат върнати обратно в стадото. Докато България не се прости с тази илюзия и докато Трети март продължава да бъде национален празник на страната, отношенията с Македония няма да се подобрят, убеден е Клаус Шрамайер.

Българската политика очевидно се интересува повече от историята, отколкото от настоящето, казва Клаус Шрамайер.

Факт е, че двете страни имат вековна обща и неделима история, която се нуждае и от съвместно изследване и интерпретиране. Никой нищо няма да загуби от това, казва Шрамайер и предлага дебатът да бъде оставен на историците. Но не само на тези от БАН, които българският финансов министър нарече "феодални старци", а и на македонски експерти. А най-добре би било да бъдат поканени и независими експерти от чужбина, предлага Шрамайер.

Късогледството на София

Германският дипломат допуска, че е възможно напрежението по оста София - Скопие да е част от предизборната кампания на ГЕРБ - един вид опит тази тема да се "изземе" от "Атака", ВМРО и т. н. Или пък става дума за отвличане на вниманието от многото скандали напоследък.

Но включвайки се в този спор, България си прави мечешка услуга и допълнително се дискредитира пред света.

Защо София просто не се вслуша в гласа на разума, който чуваме от политици като Желю Желев, Николай Слатински или Кристиян Вигенин - пита германският дипломат.

Според него спорът е опасен не само за двамата участници в него, но и за целия регион, тъй като по този начин той допълнително се дестабилизира и отдалечава от своята европеизация.

Очевидно българската политика е късогледа, щом се интересува повече от историята, отколкото от настоящето, казва Клаус Шрамайер.

Германският дипломат твърди освен това, че България е длъжник на Македония: след двете Балкански войни, довели до загубата на Вардарска Македония, през двата окупационни периода (Първата и особено Втората световна война) София не само не се отнасяше братски със Скопие, а дори точно обратното. Това се помни от обикновените хора в Македония, но в София очевидно не, казва Шрамайер.

Вълците отново вият край Вардара

Ако Македония бъде отклонена от пътя на европейската интеграция, България ще носи част от вината за това, твърди Шрамайер

Според германския дипломат, никой не би трябвало да има интерес от това спорът между двете съседни страни да продължава безкрайно. Единственото изключение е може би българската мафия, която междувременно е стъпила здраво в Македония и много добре знае, че надзорът от страна на Брюксел доста би пречил на "работата" ѝ.

Има слухове, че именно по тази причина българската мафия се опитва да осуети европейската интеграция на Македония, твърди Шрамайер, който в периода 1996-1999 г. е изкарал един мандат и в Скопие.

Ако Македония бъде отклонена от пътя на европейската интеграция и бъде обречена на самота, България ще носи част от вината за това.

Тъжно е, че т. нар. македонски въпрос, смятан дълго време за погребан, възкръсва сега по този грозен начин. Тъжно е също така, че вълците отново вият.

В глутницата липсват само сърбите, които за щастие сега си имат други, по-важни проблеми, заключава германският дипломат.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

292 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #292
  2. Анонимен
    #291

    Сърбия е в необявен банкрут,с неработеща икономика.10 000 фирми не изплащат заплати и са пред фалит.17-8млд е външншя дълг.5.6%инфлация.25%безработица.От ЕС до сега Сърбия е получила около 8млд,невъзвръщаеми- 1.5млд.60%от продукцията си Сърбия изнася в ЕС.Русия даде заем за сръбския бъджет,кеш-300млн.800млн руски пари отиват да сръбските железници,което означава,че руски фирми ще работят по тях и новите вагони също са руски.51%от НИС-сръбската рафинерия са в ръцете на Русия,което означава,че руснаците

  3. Анонимен
    #290

    Коментирайте това да ви видя: Сърбия получава 4,5 милиарда долара безвъзмездна помощ от Русия? Македония получава 1,5 милиарда долара безвъзмездна помощ от Русия... От къде руснаците събират тези пари и за какво ги дават? Руския газ за Сърбия е на цена 30% по-ниска от цената за България. Да говорим ли за нефта? А оста Москва - Атина - Белград - сега и Скопие?..срещу кого е насочена? Срещу Камерун ли?

  4. Анонимен
    #289

    Прав сте 259.И тук виждаме комуно-еврейски продукт от Източното ГДР. Те са по-увредени и от нас
    259 Анонимен 11:54 | 24.01.2013
    Няма какво да коментираме немеца.Немския народ, като българския, несправедливо е обвиняван в чудовищни престъпления, които не е извършил.Победителите от ПСВ и от ВСВ прикриват своите престъпления и ги приписват върху немците.Опитаха се да унищожат Германия, но тя като птицата Феникс отново възкръсна от пепелта и, макар и окастрена териториално и претърпяла огромни загуби

  5. Анонимен
    #288

    А защо този немец на вижда СРЪБСКАТА мафия?..Реално там се разпорежда сръбската мафия и УТБа. Мамка му и "евреодипломатът"! Как премятат от болната на здравата глава... "Според германския дипломат, никой не би трябвало да има интерес от това спорът между двете съседни страни да продължава безкрайно. Единственото изключение е може би БЪЛГАРСХАТА мафия, която междувременно е стъпила здраво в Македония и много добре знае, че надзорът от страна на Брюксел доста би пречил на "работата" й.

  6. Анонимен
    #287

    До другаря Шрамайер.Германия.Другарю!!??Стига се наливал масло в огъня на Интернационала и Сърбия.Те са виновни за разделението на
    България и да има измислена държава Югославия и слад това Македония.
    Концентрираш псувниге си едиствено протид България.Не живея в този руски вилает,но следа плътно развитието на събитията там.
    България е пърланата сдържава признала Македония като зържава,но
    пустите му макета мислят,че като се прилепят към Сърбия ги чака голяма лепотия.Уви !!Още не едошло времето за

  7. Анонимен
    #286

    Стига с тая тема, че омръзна и даже велето на дойчето спря да я разтяга. Я македония, я евреите дето не сме спасили, я корупцията и пак отначало.

  8. Анонимен
    #285

    "Спорът между България и Македония се води от тясно скроени дебелоглави провинциалисти", намиращи се в югозападна България, понастоящем "БЮРМ".

  9. Анонимен
    #284

    Интересно защо г-н Шрамайер хем казва, че "българската политика е късогледа, щом се интересува повече от историята, отколкото от настоящето" и това (според него) е очевидно, хем подчертава с исторически доводи (негативното отношение на БГ към Македония между Първата и Втората световна война) тезата си. Като че ли Германия (страната на автора) е имала добро отночение към Македония през Втората световна война?! Не приляга на автора цялата статия!

  10. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #283

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.