Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Срещи за уреждане на подкуп прожектирани в съдебна зала

36 коментара
Срещи за уреждане на подкуп прожектирани в съдебна зала

Видеозапис на срещи за уреждане на подкуп бе излъчен за първи път в съдебна зала. Разговорите между получаващия рушвета и посредниците е направен със специални разузнавателни средства (СРС), които по традиция се държат далеч от широката публика.

Прецедентът, който може да положи основите на една нова практика за прожектиране на подобни записи, се случи в сряда по делото срещу триото Николай Цонев, бивш министър на отбраната, Петър Сантиров, съдия, и Тенчо Попов, някогашен главен секретар на Министерството на финансите.

Тримата са подсъдими за предлагане на подкуп. Парите трябваше да стигнат до следователя Петьо Петров, който работи по едно от разследванията срещу Цонев за комуникационната система на армията "Странджа 2" на стойност 120 млн. лева.

Няколко часа съдът гледа само един от четирите часа запис, на който е заснета първата среща на Сантиров със следователя Петьо Петров. Вторият играе и ролята на оператор, тъй като снимащото устройство е на неговото тяло.

Срещата се провежда в столично заведение. В началото на разговора следователят казва: "Дай да видим какво да правим с тоя Цонев". След това пита "Цонев плащач ли е". 

"Отишъл при Тенчо с такава молба", отвръща Сантиров. Той съветва следователя да се "разберат набързо", а Петров отговаря - "да кажат какво искат".

Следователят дава да се разбере, че по въпроса предпочита да комуникира със Сантиров и много упорито търси контакти с Николай Цонев. В друга реплика той казва: "Всички трябва да са доволни, няма да контактувам с никой друг, аз пари от Тенчо няма да взема, нищо, че ти е авер" (Тенчо Попов по обвинителен акт се води посредник – бел. ред)".

"Не че имам някакви съмнения, но нека така го направим – Тенчо ти дава кинтите", продължава следователят.

Разговорът между двамата е в този дух, но Сантиров пита дали изобщо Цонев знае за това разследване.

"Как да не знае, това му е най-голямото дело. Къде са осем, къде са 120 милиона?", отговаря Петров.

Става ясно, че Тенчо Попов е потърсил Петър Сантиров във връзка с друго дело на Цонев, което вече е в съдебна фаза.

Сантиров в един момент заявява, че "не поема никакви ангажименти".

На друга среща между седователя и Тенчо Попов, вторият заявява, че "в интерес на истината не сме се разбрали за цената (с Цонев - бел.ред). Нещо му се струва много. Не е казал не, не е казал да".

На тези думи Петьо Петров отвръща: "Той трябва да реши. Ако каже не - не. Няма проблем. Действаме както трябва. Като назнача експертизата и се докаже, че цените са надути 4-5 пъти се вижда какво става с всички договори, където почват да ги разследват".

Двамата изясняват, че разследването трябва да се "потурчи", да се "смачка".

Съдът установи разминаване в протокола и видеозаписа от първата среща. В протокола е записано, че по време на срещата, състояла се в кафене, Сантиров поръчва алкохол, а следователят - кафе и минерална вода. На видеозаписа се вижда обратното.

Съдът отбеляза, че в протокола са написани изречения, които не се разбират от звуковия файл, както и обратното - ясно чуващи се изречения не са отбелязани в протокола.

На тази първа среща Сантиров и Петров обсъждат и други теми, засягащи магистратските среди. Споменат се имената на зам.-главния прокурор Бойко Найденов и на съдията Алексей Трифонов, който бе кандидат за председател на Софийския районен съд.

По време на разговора става въпрос и за случайния принцип на разпределение на делата. По този повод Сантиров отговаря на въпрос на следователя, че няма как да влезе в състава по делото срещу Цонев.

След края на прожекцията, чието качество бе отвратително на фона на огромните средства, които държавата заделя за подслушване, проследяване и филмиране, адвокатите възразиха, че на записа не са отбелязани дата и час.

Защитниците добавиха, че поръчката на масата в заведението "се увеличава", без да се вижда кой сервира. Тази констатация им даде повод да се усъмнят в цялостта на записа.

В разговора си със следователя, Тенчо Попов намесва Златомир Иванов - Баретата и съдията от градския съд Петя Крънчева. Попов кава, че е чул от няколко места, че Баретата е платил 200 000 евро на Крънчева, за да го освободи от ареста. Действително в началото на тази година Крънчева пусна Иванов под домашен арест, но апелативният съд отмени решението ѝ. Това твърдение не е подплатено с факти, но прокуратурата е изпратила сигнал в инспектората на ВСС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

36 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #37
  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #36
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #35
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #34
  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #33
  6. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #32
  7. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #31
  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #30
  9. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #29
  10. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #28

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.