Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Стоичков стана почетен доктор на Пловдивския университет

“Спортът тук се развива на висока висота“

89 коментара
Стоичков стана почетен доктор на Пловдивския университет

Христо Стоичков беше удостоен в петък с почетното звание "Доктор хонорис кауза" на Пловдивския университет. Футболистът получи почетния знак на висшето училище и грамота на старобългарски и латински език от ректора на висшето училище доц. д-р Запрян Козлуджов, който открои големия му принос в популяризирането на България по света.

Стоичков благодари за оказаната му от университета чест и заяви, че се радва "двойно на званието", защото именно в Пловдив е направил първите си стъпки като футболист.

“Още като активен спортист съм си задавал въпроса кой е най-спортният град в България. Те са много, но като че ли Пловдив остава люпилнята на българските спортисти. От този град са излезли много големи спортисти, които със своите изключителни постижения прославиха България абсолютно в най-голям аспект в световния спорт. Всички знаем Стефка Костадинова откъде е, двукратният олимпийски шампион Николай Бухалов всички знаем откъде е, колко големи спортисти са тръгнали от Пловдив“, заяви в речта си при награждаването Стоичков.

“Голяма част от младите перспективни спортисти, които отидоха във ВИФ “Георги Димитров“ не се завърнаха в Пловдив по простата причина, че не можахме да ги задържим. Затова мисля, че когато сме събрани днес тук, мога да кажа с отворено сърце, че тези спортисти ще си останат тук. Благодарение на премиера, благодарение на спортния министър, благодарение на Симеон Дянков, благодарение, сега вече, и на моя добър приятел Вежди Рашидов. Тези хора ще могат да имат една прекрасна зала, една зала, която ще може да ги задържи, да кажем: “Ние имаме нещо, което може да ни задържи“, заяви Стоичков.

През октомври премиерът Бойко Борисов и министърът на финансите Симеон Дянков присъстваха на официална церемония, с която беше дадено началото на строителството на учебната спортно-тренировъчна зала на Пловдивския университет. Проектът е на стойност 4 млн. лева като 3.5 млн. лева се осигуряват от държавния бюджет, а 500 000 лева – от висшето училище. Залата ще бъде мултифункционална – за всички видове спорт.

“Спортът в Пловдивския университет се развива на висока висота, въпреки липсата на подходящи теренни условия. Футболният отбор е многократен шампион на студентските игри и само преди няколко месеца стана шампион на България, където участваха над 50 университета“, каза още Стоичков.

Той беше предложен да получи почетното звание от проф. Веселин Маргаритов, функционален декан по спорт и социални дейности в Пловдивския университет, а решението е прието на заседанието на Академичния съвет от 24 октомври. Футболистът е отличен и заради приноса му за проекта за Спортен комплекс на университета.

На церемонията присъстваха министърът на младежта, физическото възпитание и спорта Свилен Нейков и министърът на културата Вежди Рашидов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

89 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #89

    Вече и сравнението на страната ни с "турски клозет" е много меко и невинно!

  2. Анонимен
    #88

    Новина от CNN: шофьорът на ректора на Пловдивския университет е защитил дипломна работа на тема: "Ролята на малкия пръст на левия крак за двойното амбриране при преминаване от 3-та на 2-ра предавка при изпреварване в десен завой на баир" за присъждане на научно звание "доктор на шофьорските науки".

  3. Анонимен
    #87

    Доктор с кауза и среден пръст
    Доктор хонорис кауза - Христо Стоичков
    Камата се сдоби и със "заслуги към развитието на науката и висшето образование", каквото е законовото основание за даване на почетната титла.
    Пловдивският университет обяви вчера Христо Стоичков за "Доктор хонорис кауза".
    нашият коментар:
    Според ректора на университета доц. Запрян Козлуджов, за почетни доктори във висшето учебно заведение се избирали световноизвестни учени с особени заслуги за развитието на световната наука.

  4. Анонимен
    #86

    Цветозар Томов напуска университет Стоичков
    Социологът Цветозар Томов, доцент в катедрата по сицология на Пловдивския университет, оповести в отворенопписмо до ректора на учебното заведение, че напуска университета в знак на протест срещу присъждането на титлата "Доктор хонорис кауза" на футболиста Христо Стоичков, съобщи Бгнес.
    Известно ми е, че присъждането на най-високото академично звание на хора, доказали се преди всичко с умението си да ритат топка, се превърна в традиция за този университет.

  5. Анонимен
    #85

    kakvi sa tesi tschumi i sarodischi na tapi prosti selenduri da sportisti no ne i inteligenti hora kakvi sa tesi prostotii v bg.hr.stoitschkov koito edvam savarschi gimnasia s vrakite si ami kakto i vejdi raschidov deto nikakav bg.esik ne govori mnogo tapotii ima v bg.koi sche gi oprava dezata ni isustavat nama dobra utschebna podgotovka na mutrite dezata se utschat v tschasnite utschilischa a tam sa otlitschnizi rasbira se plaschat se mnogo pari no tschasnite utschilischa samo po parata gi vijte

  6. Анонимен
    #84

    pak prostotii i nakadarnost na pravitelstvoto i t.n. chr.stoitschkov s kupenoto si obrasovanie stava isvesten ama s fudbola a ne s snanijata si kakvi sa tesi gluposti a i boiko pak go napravi i konsul namate li kulturni obrasovani mladi hora be stiga ste stava sa smjah ami naprevete i neobrasovanija bojan radev konsul ne samo milizoner s 750 lv pensii i dopalnitelni ot mvr kakto i stoitschkov vsima ot mvr st.konstantinova i dr.sportisti a utschnite balgari s pensii po 200 lv.besobrasie

  7. emma
    #83

    Доц.д-р Цветомир Томов от ПУ,подаде оставка в знак на протест срещу колениченето на ректора пред силните на деня,а именно присъждането на титлата Доктор Хонорис Кауза,на Христо Стоичков.

  8. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #82
  9. Анонимен
    #81

    Трагичното при него е, че славата му на добър футболист не породи у него и най-скромното желание да се възпита, да се образова, да се култивира и очовечи. Винаги е подкрепял силните на деня. Безграничното му его го тика да се предлага и да сервилничи ту на Първанов, ту на царя, а сега – на Б. Борисов.
    Преди години „модерният” ляв вече се обясни в любов на Петър Стоянов, на Надежда Михайлова, на Д. Луджев, на кого ли не. „Аз ще бъда с таз, която е на власт”, се казваше в песничка на НЛО. Когато се

  10. Анонимен
    #80

    Ние сме мазохисти, а още не сме се сетили да изкараме два мандата под Стойчков?! Той си е роден демократ, малцинство, интелектуален кретен, обича да командва, да го показват по телевизията, да дава акъл, ако се ядоса и да даде да се разбере.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.