Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Столична община си затвори очите за рекета на “Витоша ски”

Въпреки че влековете не работят цяла зима, според кмета това не е нарушение на договора

33 коментара
Столична община си затвори очите за рекета на “Витоша ски”

“Витоша ски” не е нарушила приватизационния договор със спирането на лифтовете тази зима и не може да бъде наказана за това, става ясно от отговора на кмета на София Йорданка Фандъкова до общинския съветник Вили Лилков от ДСБ. Така на практика общината услужливо си затвори очите за рекета на дружеството, свързано с шефа на ски федерацията Цеко Минев и президент на "Първа инвестиционна банка".

От началото на годината столичани са лишени от възможността да се качат на Витоша с лифтовете, които “Витоша ски” купи в края на 2007 г. за 8.3 млн. лв. Причината за спирането на съоръженията беше ултиматумът, който “Витоша ски” постави на правителството за промени в Закона за горите. Компанията на Цеко Минев иска да се даде възможност да се строят ски писти на държавни терени, без те да се отписват от горския фонд, като инвеститорът плаща за отстъпено право на строеж и спестява разходите по смяната на предназначението на земята. Поправките на закона минаха на първо четене през парламента в началото на февруари.

Приватизационният договор преизпълнен

Общо пет проверки е направила Столичната общинска агенция за приватизация по изпълнението на договора за продажба на съоръженията на “Витоша ски”. Единственото нарушение, което е било установено, е за частично неизпълнение на задължението за работните места. Санкцията е била 120 хил. лв. и е платена от собственика. През 2011 г. в дружеството вече работят 61 души, както е според контракта.

Изискването на половин милион инвестиции дори е преизпълнено, са установили проверяващите. Това е станало с купуването и монтирането на пропусквателна система и модули за валидиране на карти за 501 430 лв., отчита Фандъкова. Според договора “Витоша ски” е трябвало да вложи 500 000 лв., но инвестиции в остарелите лифтове не са правени.

“Витоша ски” има задължение да запази предмета на дейност на дружеството за срок от 25 години – до края на 2032 г., съгласно приватизационния договор. Според отговора на Фандъкова това не означава, че съоръженията задължително трябва да работят.

“Що се отнася до спирането и функционирането на съоръженията на туристическите ски зони, същото не е в хипотезите на задълженията по приватизационния договор, за които са предвидени санкции, включително не променя дейността по чл. 11 от договора и в тази връзка не е основание да бъде наложена предвидената в чл.20, ал.1, т.5 от договора санкции”, пише кметът до Лилков.

Според търговския регистър предмета на дейност на “Витоша ски” е изграждане и експлоатация на туристически и спортни обекти, хотелиерство, както и инвестиране в такива, организиране на турнири в страната и чужбина, извършване на услуги съпътстващи спорта и туризма, благоузтройство и изграждане на инфраструктора за туризъм и спорт, туроператарска дейност, специализиран транспорт свързан с осъществяването на горните видове дейности, както и всяка друга търговска дейност незабранена от закона.

Общината в помощ на столичани

За да се улесни затруднения достъп до Витоша заради неработещите лифтове от 14 януари, Столична община разкри временна автобусна линия, припомня Фандъкова.

Автобус номер 266 се движи от началната станция на лифт Симеоново през Драгалевци до обръщателно колело “Морени”. Линията работи през почивните и празнични дни от 8 до 17 часа. Цената на еднопосочния билет е 4 лева, а в двете посоки – 6 лв.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

33 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #33

    А защо специално разкритата линия 266, се движи от и до неработещия симеоновски лифт, вместо да е някой транспортен възел на градския транспорт, като Хладилника, например, където десетилетия беше връзката към Алеко на градския транспорт.

  2. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #32
  3. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #31
  4. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #30
  5. Анонимен
    #29

    Фандък, А кой го сключи този интересен договор? Статията е добра, но е пропуснато, че лифтовете НЕ работеха и през лятото. С това софиянци бяха лишени от възможността през отпуските си да използват високото на планината. Където, ако се качеха, щяха да заварят изровено от бъгитата плато, което е защитена зона. Отврат е кметуването на Фандъка! Поняла? Одурела, обнаглела, намусорила -- пошла-поехала кругом деревенщина!!

  6. Анонимен
    #28

    http://goo.gl/rydeH Тази статия показва лицемерието на Столична Община и абсурдната правна ситуация, при която щом си заявил предмет на дейност в Търговския Регистър, значи оперираш лифтове, независимо, че те не работят! Ако договорът се спазва изрядно, а реално столичани не получават транспортна услуга, значи договорът куца. А кой подписа договора? Настоящият премиер и бивш кмет - Бойко Борисов. Излиза, че под неговото вещо ръководство е изработена тази "изгодна" за София сделка.

  7. Анонимен
    #27

    Спокойно другари - наше момиче си е Данчето Фандупкова! Редовно си получава бонусите и вече доказа своята лоялност !!! А вие там яжте яко дървото !!! Ваш Гоце от Гоцеделчевско

  8. Анонимен
    #26

    Прочетете задълженията по Договора, които е поел Цеко Минев: 1) чл. 11 - "Да не променя предмета на дейността на дружество "Въжени линии", т.е. лифтовете да работят! 2) Отговорност не се носи, ако неизпълнението "...е в резултат на действие на непреодолима сила". Такава сила не е налице; 3)Общината трябва да поиска неустойка в размер на 100% от продажната цена. Точка. Останалото е писане във форума на хора, които не са наясно с нещата или обслужват некоректните спрямо софиянци приватизатори!

  9. Анонимен
    #25

    На Вили Лилков му бяха откраднати 100000 € от дома му! То й щеше да съди медията която измесе тази имформация, бихте ли ни осведомилимдокъде стигна процеса?

  10. Анонимен
    #24

    Договор е подписан...и не е нарушен!Кой пак реве за ***?

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.