Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Столичният кмет обяви битката с бездомните кучета за национален въпрос

Всеки месец директорът на “Екоравносвесие” ще се отчита публично

104 коментара
Столичният кмет обяви битката с бездомните кучета за национален въпрос

Решаването на проблема с бездомните кучета е национален въпрос и зависи от обединението усилия на обществото, местните и държавни институции. Това обяви на специална пресконференция столичният кмет Йорданка Фандъкова след поредния кървав инцидент, след който с опасност за живота е 87-годишният проф. Ботьо Тачков. Тя определи случаят като “ужасно тежък и неприятен”.

Фандъкова няма да подава оставка, защото е кмет от 2.5 години, а проблемът е от 20. “Никога не съм твърдяла, че като стана кмет проблемът ще бъде решен веднага”, каза Фандъкова. Тя допълни, че винаги е твърдяла, че решаването на проблема с бездомните кучета е най-тежкият и бавен. Причината е, че от едната страна законът изисква хуманно отношение към бездомните животни. От другата е сигурността и безопасността на хората.

Без национална програма за бездомните кучета и промяна в законите въпросът не може да бъде решен, смята още столичният кмет. Причината е, че кучетата мигрират от една община в друга, точно както хората. От друга страна са завишените изисквания в законите за осигуряването на луксозни условия на живот в приютите.

Смисленото решение - повече приюти

Смисленото решение на проблема е изграждането на повече приюти за бездомни кучета и приспиване на агресивните, смята Фандъкова.

Състоянието на нахапания от кучета професор остава тежко

Състоянието на жестоко нахапания от кучета мъж в столицата остава тежко, съобщиха в петък от ВМА.

Мъжът е претърпял поредна операция и според лекарите животът му е вън от опасност, но има риск от развиване на инфекции, затова прогнозите за изхода на лечението са предпазливи.

Проф. Ботьо Тачков бе приет в болница в тежко състояние с множество наранявания по цялото тяло. Кучетата, които го нападнаха и буквално разкъсаха, са приспани, съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова. Това е станало след като общината е получила разрешение от Агенцията по храните и пример за добро взаимодействие между институциите, каза тя.

Столична община има готови четири проекта за приюти, но не може да ги построи, защото струват много пари. Затова настоявам Министерството на земеделието да промени наредбата за изграждане на приюти в най-кратък срок, каза кметът.

Столичният кмет даде пример със строителството на един приют за 500 кучета, за който са необходими 6 млн. лв. ако се изпълнят всички законовите изисквания. Това е три пъти повече от строителството на една детска градина в София, което струва средно около 2 млн. лв.

Фандъкова отправи апел и към организациите за защита на животните да не саботират дейността на общината. София е готова да им даде терени, а те със свои средства да изградят приюти и поемат грижата за кучетата.

Двойно повече ловци на кучета и денонощен телефон

Това, което ще направи Столична община, е увеличаване двойно на екипите за ловене на кучета – от четири на осем, каза Фандъкова. Това ще стане от неделя. Ловците на кучета са на граждански договор и им се плаща по 5 лв. за хванато животно. Скитащите кучета по софийските улици са над 9100, според данните от последното преброяване.

Осем бездомни кучета са заловени до момента от кв. "Малинова долина" в София, където глутница от 15 кучета едва не уби проф. Ботьо Тачков. По предписание на агенцията по храните кучетата ще бъдат откарани в приюта в Сеславци и приспани.

Въвежда се и денонощен телефон за сигнали на граждани за глутници от кучета. Той е 02 988 04 35. Служителят ще има задължение, след като приеме сигнала, да уведоми подалия какво е предприето след това.

Предвижда се още да се маркират бездомните кучета с чип, който носи информация кой, кога и къде е кастрирал съответното животно.

Новият шеф на общинското предприятие “Екоравновесие” всеки месец ще се отчита публично колко са кастрираните кучета, колко са прибрани в приюти и колко е струвало това на общината, посочи Фандъкова.

Бюджетът на общинското дружество е 800 хил. лв. за 2012 г. От тях 230 хил. лв. са за работни заплати, а по-малко от 600 хил. лв. за всички останали дейности – задържане на кучата, маркиране, ваксиниране, издръжка на приютите.

Фандъкова настоява и Столичният общински съвет да приеме програмата за борба с бездомните кучета. Ще се направи всичко възможно това да стане още на сесията на 5 април, каза Лорита Радева, председател на екокомисията в СОС. По-реалистично обаче е в края на месеца, по думите на Фандъкова.

Двойно намаляване на кучетата до две години

Ефектът от предприетите мерки трябва да доведе до двойно намаляване на бездомните кучета от сегашните около 9000, каза Фандъкова. Това е и ангажиментът, който тя пое сега.

В момента най-много бездомни животни има в крайните квартали според общината. Глутници кучета обаче може да се видят и в центъра.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

104 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #104

    Да бе,национален проблем. Отново старото "другари, дайте да дадем"... та собствената си градоначалническа некадърност да я претворим и в национален проблем.Очакваме от кметицата дори и липсващата си менструация за национален здравен женски проблем да реши да обяви.

  2. Анонимен
    #103

    Че той Найденов нали беше директор на Екоравновесие? Колко пари похарчи и защо не реши проблема, ами го задълбочи. По негово време екоравновесие удари тавана с пилеенето на пари. И на кучкарите явно е плащал да не лаят като луди.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #102
  4. Анонимен
    #101

    Доколкото проверих в интернет, гражданска организация за защита на ХОРА от бездомните кучата, все още няма. Ако някой е открил или създал такава, моля да публикува информация за нея. Трябва да подкрепим общината и кмета. Иначе кучетата и т.нар. природозащитници ще продължават да са по-силни от хората.

  5. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #100
  6. Анонимен
    #99

    Определено требва да се обединим, защото целта е безопасността на всички нас!

  7. Анонимен
    #98

    Надявам се да няма хора, които продължават да пречат на СО, като хранят кучетата.

  8. Анонимен
    #97

    Праава е Фандъкова, това е национален въпрос!

  9. Анонимен
    #96

    Не, скъпа, не е национален въпрос! Всеки град си го решава, както може и от собствения бюджет. София де се оправя със столичния бюджет. Прованса не е длъжен да й плаща сметките.

  10. Анонимен
    #95

    Госпожо кметице, не се отглеждат бездомните кучета в приюти докато починат от старост, при това на разноски на данъкоплатците. В държавните приюти се държат по един месец и ако никой не ги осинови, ги приспиват. Поне така е в цивилизованите страни. А на защитниците на бездомните кучета никой не им пречи да си основат фондации, да си изградят приюти и да си ги гледат доживотно с дарения. На улицата не е мястото, където да се проявява "хуманното" им отношение.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

Участвам