Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Стотици руснаци закъсаха на летище Бургас и Варна заради дълг на туроператора им

10 коментара
Стотици руснаци закъсаха на летище Бургас и Варна заради дълг на туроператора им

Стотици руски туристи не успяха да излетят от Бургас и Варна в петък и да се приберат в Санкт Петербург и в Москва, след като им бе отказан превоз от авиокомпанията “България Ер“ заради неплатени дългове на туроператора, организирал почивката им на нашето Черноморие. Става въпрос за отказани три полета от Бургас и един от Варна, предаде РИА Новости.

Чартърният полет от Бургас за Санкт Петербург със стотина пътника е трябвало да излети в 4.30 сутринта в петък, после рейс за Москва в 8 часа е трябвало да превози около 300 руски граждани, а трети до руската столица е бил планиран за по-късно с още около 100 души. От Варна не е излетял полетът в 13.55 за московското лутище "Внуково", за 23.00 часа по разписание трябва да се извърши трансфер и до Санкт Петербург, но засега не е ясно дали той ще бъде извършен. 

Полетите са провалени защото туроператорът “Алма Тур“ дължал на авиопревозвача 7 млн. лв. и “България Ер“ анулирала всички полети, резервирани от туристическата компания. Така руснаците останали на летището, като по данни на руски медии дълго време не им била предложена нито храна, нито вода, както и евентуално настаняване в хотел, каквито са изискванията в такива случаи.

Така на двете аерогари, особено на бургаската, където хората стоят близо 15 часа, обстановката е изнервена. Сред руските туристи има множество малки деца, които правят ситуацията още по-сложна. По информация на БНР дори се стигнало до буйстване на част от руснаците и опит на гранична полиция на летището в Бургас да отведе младеж във видимо нетрезво състояние. Намесата на останалите руски пасажери предотвратила това. 

От авиокомпанията са поднесли своите извинения на пасажерите и обясняват, че всички други полети до Русия се изпълняват редовно.

“В момента компаниите водят преговори относно плащанията и времето на излитане на самолета”, съобщи руският вицеконсул във Варна Галина Петровская, цитирана от ИТАР-ТАСС. Представители на консулството са договорили осигуряването на храна и вода за пътниците, които не е ясно кога ще могат да излетят от Бургас.

Полагат се усилия авиопревозите да бъдат извършени още в петък вечерта, но не е ясно дали двете компании ще постигнат съгласие по уреждане на задълженията на туроператора. След като до 20 часа не бе постигнато споразумение, от туристическата агенция "Алма Тур" съобщиха, че останалите на летище Бургас руски туристи ще бъдат настанени в хотели в Бургас. Част от пасажерите обаче имали своя собственост по морето и вече се били прибрали в имотите си.

Остава неясно кога ще бъдат извозени летовниците до Москва и Санкт Петербург.

Руските издания, които следят отблизо ситуацията, припомнят, че "Алма Тур" членува в Българската асоциация на туристическите агенции. Фирмата е основана през 1991 г. и има офиси не само в България и Русия, но също така и в Румъния и балтийските страни и в Украйна. 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

10 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #10

    До номер1 "АЛМА ТУР - КОМСОМОЛСКО-ПАРТИЙНА ФИРМА, С ФИНАНСИРАНЕ ОТ "НЕЗНАЙНИ " ИЗТОЧНИЦИ С МРЕЖА ОТ ЗАДГРАНИЧНИ ФИРМИ, ХОТЕЛИ В ЗЛ.ПЯСЪЦИ И БАНСКО" А сега обясни и коя и чия е "България Еър", де :)

  2. Анонимен
    #9

    Точно така,г-н ШОПОВ!Пиеш,плашташ и после пак.Явно Булгарияаир разполага с ресурси,за да не иска вземанија.А тия глупави руски летовници,дето после цела година има да си приказват где атдъйхали,сега като не се приберат навреме,много им се обърква положението-постъпления,семеен бюджет и пр.,понеже кой не дойде на работа овреме вече бива уволняван.А в Русия без работа е очен тяжало да се живее.Икономиката е пазарна,нали така?

  3. Анонимен
    #8

    Тук очевидно има пръст И. Костов. Само той е способен на такива мръсни номера. Нали заграби цялото крайбрежие и продаде авиокомпанията Балкан. Руската фирма е честна и почтена и ще си плати, когато има пари, казват била комсомолска.

  4. Анонимен
    #7

    Алма тур и Алфа тур са две мафиотски фирми, които непрекъснато лъжат клиентите си. Учудвам се, че още има хора, които ползват услугите им.

  5. Анонимен
    #6

    "Алма Тур" дължала 7 млн. Пак малко дължи. Вие сте интересни хора. Видялили сте някога милиционер да плати нещо?

  6. ДИМИТЪР ШОПОВ
    #5

    ХА, АМИ "БЪЛГАРИЯ ЕР" КЪДЕ ДРЕМАХА ? ТРЯБВАЛО Е ДА НАПРАВЯТ ТОВА НА ВТОРИЯ ДЕН СЛЕД КАТО НЕ ИМ Е ПЛАТЕНО, А НЕ КОГАТО ДЪЛГЪТ Е НАРАСНАЛ НА 7 МЛН.

  7. Анонимен
    #4

    Алма Тур - e милиционерска българска фирма

  8. Анонимен
    #3

    Hotel Bulgaria Relax said the nightman We are programed to recieve You can check out any time you like But you can never leave

  9. Анонимен
    #2

    Тази "Алма тур" е много интересна фирма. Вижте как се оправдават: http://www.livebiz.bg/kompanii/s/630332600

  10. Анонимен
    #1

    ТОВА, КОЕТО СЕ СЛУЧВА В МОМЕНТА НА АЕРОГАРА БУРГАС Е САМО НАЧАЛОТО НА ОТДАВНА ПРЕДИЗВЕСТЕН КРАИ ЗА АЛМА ТУР.ТЕЗИ, КОИТО НАБЕЖДАВАТ СЕГА "БЪЛГАРИЯ ЕЪР" НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО ДА ГИ ВИНЯТ ЗА НЕЩО В СЛУЧАЯ (НЕ, ЧЕ СА ДРУГО Е ТОЧНО ТАКА..). АЛМА ТУР - КОМСОМОЛСКО-ПАРТИЙНА ФИРМА, С ФИНАНСИРАНЕ ОТ "НЕЗНАЙНИ " ИЗТОЧНИЦИ С МРЕЖА ОТ ЗАДГРАНИЧНИ ФИРМИ, ХОТЕЛИ В ЗЛ.ПЯСЪЦИ И БАНСКО...С НЕКОМПЕТЕНТНО РЪКОВОДСТВО ОТ ВРЕМЕНАТА НА ДКМС- БМТ "ОРБИТА" И АКЦИОНЕРИ- СЪВЕТНИЦИ ОТ АПАРАТА НА ЦК НА БКП... БЕШЕ МНОГО ЯСНО ДО КЪДЕ ШЕ СТИГНАТ

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.