Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Строежът на "Набуко” тръгва от България около 10 януари

Ако бил обикновен човек, премиерът би гласувал за някой като себе си

94 коментара
Строежът на "Набуко” тръгва от България около 10 януари

Строителството на газопровода "Набуко” ще тръгне от българска територия на 10 януари 2013 г., съобщи премиерът Бойко Борисов  в предаването "Панорама" на БНТ в петък вечерта. На 9 ноември пък с руския президент Владимир Путин ще се подпише договорът за изграждането на газопровода "Южен поток” и двата проекта  "ще се строят почти едновременно, ще създават работни места и ще гарантират в следващите години истинска диверсификация на доставки на газ”.

"Преди една седмица във Виена имаше една конференция на енергийните министри (на страните, участващи в "Набуко” – бел. ред.), на еврокомисаря Йотингер, и аз, и канцлерът на Австрия проведохме една подобна, заедно една среща. Там комисаря Йотингер много ясно и точно заяви, че "Южен Поток” е приоритет на Европейския съюз, както "Северен Поток”. Те нямат нищо против "Южен Поток”, а "Набуко” е приоритет, защото има друг източник в случая "Шах Дениз ІІ”, разказа министър-председателят.

"Така и в момента какво направих аз във Виена? Казах им така: "Ако искате да строим "Набуко”...”, между другото днес с президента Барозу разговаряхме също на тази тема, пълна подкрепа имаме и казахме: "Ние, България, понеже искаме "Набуко” да го има, искаме да диверсифицираме своята връзка, а и това, че един огромен консорциум от "Тотал” (Total), OMV и "Репсол” (Repsol) спечелиха проучванията и добив на гази нефт в "Хан Аспарух” в дълбоководно Черно море, ние ще имаме след две-три години газ, който да изнасяме или да си харчим в България”, и то големи количества, "и ние ще си построим интерконектор с Турция. Ако искате да участвате, Европейската комисия да заповяда и да започнем строителството на "Набуко” от територията на България.” Днес президентът Барозу ми потвърди, че този приоритет ще ни бъде подпомогнат, вчера бяха тук ръководителите на "Набуко” в София и нашият план е около 10 януари да стартираме изграждането на "Набуко” на територията на България”. Така Борисов обясни развитието около искането на страната ни с предоставените от ЕК 200 млн. евро за строежа на "Набуко” да се финансира газова връзка между Турция и България, която да послужи за вход на газопровода на европейска територия и връзка с турско-азерската тръба ТАНАП, по която се очаква пък да идва природен газ от находището "Шах Дениз ІІ” в Каспийско море.

"А на 9 ноември заедно с президента Путин ще стартираме "Южен Поток”. Такава ни е уговорката. Така че да стартираме влизането на "Южен Поток” на територията на Европа – там, около Провадия ще бъде. Така че България ще има възможност да взима своите такси следващите поколения и от двата потока”, заяви Борисов.

Относно продължаващите дебати около референдума за строежа на АЕЦ "Белене”, той заяви, че неслучайно след консултациите при президента Росен Плевнелиев миналата седмица за формулировката на въпроса в допитването е казал, че подкрепя предложения от БСП текст за референдума. "И на практика ние абсолютно го подкрепяме, просто само сме им изчистили юридическите грешки и сме го пуснали. Защото, вижте, ако аз се бях съгласил на този текст, първо, извън България веднага ще кажат: кой е този премиер, който се съгласява противоконституционен текст, знаейки, че е такъв, неговата парламентарна група да го подкрепя в парламента”, коментира Борисов промяната на мнението си.

Той обясни, че тогава бил съгласен на формулировката на БСП, от която в петък бе изчистено присъствието на конкретното наименование на АЕЦ "Белене”, защото това бил капанът на БСП. "Разбирате ли, Станишев не иска референдум, Станишев не иска ядрена централа. Ако е искал, е щял да го подпише 2006-2007 година. Тази централа е започната осемдесет и някоя година. Досега да са я строили, ако са считали, че е трябвало да я строят. Само три първи копки са правени. И сега, ако искат референдум, ето, да проведем референдум”,  каза премиерът.

Той също така обясни изхарчването на фискалния резерв, за което търпи постоянни критики от БСП, с обяснението, че социалистите не го ползвали, защото не знаели как да правят големи европейски проекти. "Ние взимахме пари от Фискалния резерв, където стоят на 0% лихва, сиреч абсолютно ненужно, но подпират борда, затова стоят, взимахме от тях, финансирахме големите проекти, магистралите, жп линии скоростни, мостове, естакади и след това, след 65 дни Брюксел ни възстановява парите и те, оп, си отиват във Фискалния резерв и затова те, като видят, че изтънее бюджета, защото ние авансово, защото аз имам четири години да построя това, което те не са построили 22 години и съм си помогнал в София и затова София вече изглежда по друг начин, но сега си помагам и в провинцията и ако българите преценят, че можем да си достроим това, което сме започнали, и да им го оставим, ще ни дадат и втори мандат, защото, повтарям, София, помните какво беше – за няколко години сме направили 40 километра метро, тунели под земята, 30 декара археологичен музей подземен, Южната дъга, моста "Брюксел”, сега, което правим на телевизионната кула, на "Черни връх”, да, малко е притеснително, хората се изнервят, но когато строихме Южната дъга и тогава имах повече време, беше лято, ходех и заставах на, и много хора, които гледат сега, сигурно ще го потвърдят, заставах да видя колко хора ще ме напсуват, като минат, защото голямо задръстване, когато го строях – никой не го направи, да чукнем на дърво”, разказа Борисов.

Отказът Румяна Желева да бъде преизбрана за зам.-председател на ЕНП премиерът обясни така: ”С няколко гласа нашият кандидат не влезе повторно като заместник-председател по простата причина, че сега на 9 ще има огромен сблъсък между Бъсеску и Понта в Румъния и влезе техният кандидат. Предполагам, че повечето колеги са предпочели да помогнат на Румъния, тъй като им предстоят избори и затова със седем или осем гласа имаха повече, но понеже Станишев ги издразни, е точната дума, със своите реплики, те още веднага му отговориха с реакцията на Европейската народна партия – нашето правителство в момента е за пример в Европа, защото ние сме от малкото правителства, които спазваме Маастрихтски критерии – в моите изказвания вчера в Брюксел това беше подчертано не веднъж и всички ни поздравяват и хвалят за това. Ако Испания, Португалия, Гърция и много от другите държави спазваха Маастрихтски критерии, нямаше сега да летят и да обикалят само и да искат пари”.

Борисов коментира и каква ще е стратегията на ГЕРБ за изборите.  ”Изборите ще се решат от нас, ще се решат от това, че ние ще покажем какво сме направили и хората го виждат всеки ден. Когато станах кмет, хората мечтаеха за метро, за подземни паркинги и булеварди в София. Сега София е строителна площадка и отдолу, и отгоре. Затова в новият бюджет даваме толкова много пари повече за археология, за музеи, за култура, за спорт, за образование на първо място – огромни пари, които българският данъкоплатец слага точно на местата, където да ги видят, където далече след мен, като си замина, хората ще ги ползват”, каза Борисов.

”Станишев пускаше и там неговата приближена и казваха: ”Гласуваш за Борисов, получаваш Костов.” Помните ли? Преди това с Тодор Живков или с Първанов. Аз съм минал през всякакви гадости, но аз разчитам на здравия инстинкт на хората. Те знаят какво е правил Станишев, видяха какво правим ние, знаят ги и другите. Аз ако съм обикновен човек, в смисъл не съм на такъв пост, защото по-обикновен от мен трудно може да се намери, аз щях да кажа така: ”Другите крадоха, не крадоха или нищо не правиха, дай да не ги обиждаме, нищо не се видя. От този поне виждаме пътища, жп линии, мостове, естакади и те остават, метро и всичко останало, което го виждат”. Музеи и колко опери направихме, колко театри възстановихме в условията на криза, колко музеи направихме, колко археология разкрихме допълнително. Това няма как да се вземе”, заяви премиерът.

”Станишев не ми е любим противник. Обръщам му внимание, защото след като беше преизбран за лидер на ПЕС се самозабрави в изказванията си. Аз обаче му благодаря, защото това ще помогне на ГЕРБ”, коментира още Борисов.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

94 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #94
  2. Анонимен
    #93

    Значи кретен не е обидна дума, а медицинския термин на обратен е обида или защото така наричат един сега много високопоставен европейски лидър.

  3. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #92
  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #91
  5. Анонимен
    #90

    До утре ще си играя, за да разбера кое пускате и кое считате за обида . Казвам Боко-тиквата е кретен /69/

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #89
  7. Анонимен
    #88

    NORMALEN отсече: Долу Костов, искаме си Царя!

  8. Коментарът е изтрит заради реклама или спам.
    #87
  9. Анонимен
    #86



    NORMALEN


    И Гербаджиите ще си отидат също така безславно като Костов...Дотука бяха.С всеки изминал месец,политиката им към собствения народ изпростява все повече и повече!Жалко.Унищожиха надеждите на милионо българи за някаква промяна в тази феодална държавица,притежание на мутри и олигарси.Те са вече пътници извън политиката-също като Костов.Лошото е,че са надменни като него и не осъзнават собствения си крах....Но има време-ще реват точно като него и ще гледат изумено и невярващо на изборните

  10. Анонимен
    #85

    ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

    Носете си новите пуловери, момчета. Че студ иде.

    “Лили, подсети ме да си сложа пуловера, дето съм обещал на тази бабка, която ми го оплете. Те не са имали никога път там.”. Това каза на правителствено заседание министър-председателят Борисов преди седмица. Социологически агенции тъкмо бяха оповестили, че рейтингът му за първи път, откакто се мери, е отрицателен. Това значи, че повече хора не го харесват, отколкото го.

    ГЕОРГИ ДАСКАЛОВ

    На това премиерът има готов отговор и той е

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.