Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Строежът на яз. "Тунджа" се обвързва с газовата връзка с Турция

26 коментара
Водите на Тунджа редовно наводняват Одринско

Строежът на язовир "Тунджа", който да овладява водите на едноименна река на българска територия и да предотвратява наводнения в съседна Турция, ще зависи от изграждането на връзката между газовите системи на двете страни. Това става ясно от думите на премиера Бойко Борисов по време на правителствената заседание в сряда, чиято стенограма бе публикувана в петък.

На заседанието министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев обявява, че ще оттегли от дневния ред проект за решение на кабинета за строеж на дискутираното от години наред хидросъоръжение, което за пореден път бе обсъдено в средата на май във Варна по време на среща на Борисов с турския му колега Реджеп Тайип Ердоган.

 

Борисов обяснява пред членовете на кабинета си, че той е настоял да се оттегли решението, "за да се изпипа" и от думите му става ясно, че като казва това има предвид, да се обвърже в пакет строежът на язовира на река Тунджа и водната електрическа централа с изграждането на газовата връзка, по която България иска да може да транспортира договорени самостоятелно количества природен газ от други страни, а Турция поставя условие тя да е доставчикът на суровината по този интерконектор.

 

"Аз още веднъж искам да ви кажа. На турската страна ѝ е жизнено важно овладяването на водите на река Тунджа, тъй като в пролетните месеци почти всяка година дават жертви и много настояват да направим язовир, който да може да овладее бурната река Тунджа", заявява Борисов.

 

След това той обяснява кои са "незаобиколими точки в постигането на подобен проект".

 

"Първо, язовирът трябва да бъде изцяло на българска територия, включително и язовирната стена, защото, съгласно международното законодателство, ако е на границата половината от територията на язовира ще е тяхно притежание. Естествено, че това не може да се допусне и те го знаят. Трябва да бъде на наша територия", казва премиерът.

 

През годините многократно е обсъждана темата за строежа на това хидросъоръжние, като са разглеждани варианти то да е на българска, турска и включително гранична територия. Редовно от прииждащите води на Тунджа страда регионът на Одрин. Последните наводнения от българската река там бяха този февруари.

 

"Второ, ние нямаме пари за това съоръжение – нито за отчуждителни процедури, нито за строителство, нито за поддръжката му след това, а добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай. За да го хванем ние този ток, трябва да направим електропреносна мрежа, която има да се изплаща години наред", обяснява министър-председателят проблемите пред един от най-дискутираните язовири у нас.

 

"С една дума, ако приемем, че този язовир за нас в случая не е нужен, а правим жест и помощ на населението от другата страна на границата, тогава при тези условия, най-грубо казано – финансиране, отчуждаване на наша територия – вървим напред, за да поставим жизнено важното пък за България, което по никакъв начин не се е случило и не би се случило, мога да го твърдя, ако не го пакетираме в общо споразумение. Това е интерконекторната връзка за голямо количество газ от Турция към България с поглед и в бъдещето, ако НАБУКО, ТАНАП (Трансанадолския газопровод, който най-вероятно ще замени турското трасе на "Набуко" – бел. ред.) или тези газови потоци тръгнат един ден, ние тогава ще сме точно като циганчето, което седяло на морето и чакало, ако се подкваси, да стане кисело мляко, с една лъжичка си стояло, да почне да си куса млекце", описва Борисов ситуацията.

 

Затова според него, за страната ни е жизнено важно един ден, когато започне да добива, транспортира или продава газ, да има газопреносна система. "Затова указанията към министър Добрев, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерството на финансите, Министерство на външните работи и ако щете, всички, които по някакъв начин са въвлечени в този проект, трябва да бъдат такива. А и неслучайно, трябва да ви кажа това, че сега точно турското правителство взима решение за българските имоти. Повтарям, хората искат да правят дружба с нас и този язовир на Тунджа е жизнено важен за тях поради тази причина", допълва премиерът..

 

След което обяснява, че решението за яз. "Тунджа" се оттегля, за да може "още веднъж, министрите, които изредих, още веднъж тези всичките важни елементи от проекта да бъдат проговорени, съгласувани, уточнени, детайлизирани, за да бъдем наясно от самото начало до края какво се прави".

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

26 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #26

    въобще не трябва да се строи този язовир,защото долното течение на реката попада в натура2000.Там гнездят 99 вида птици,83 от тях са защитени от ЗБР.В Червената книга са включени 18-от тях17 са застрашени 1 попада в категория "рядък".Обитават 7 вида земноводни и 13 вида влечуги.-от тях10 видаса защитениот ЗБР,а всички са включени в Бернската кконвенция.Бозайници те са 35 вида-от тях6 са защитени отЗБР,а 20 са включени в Бернската конвенция.Какъв язовир,какви пет лева?На Тунджа има три язовира и при добро планирано пускане на водите им комшиите няма да бъдат наводнявани.

  2. Анонимен
    #25

    № 10.
    Борисов отчита и обстоятелствата, изложени от № 24.Водата е стратегическа стока. Докато е на власт няма да я изтъргува ахмашки, № 24. Той го казва - няма да сме като циганчето край морето, дето чакало да се подкваси. Друг въпрос е, ако решенията се вземаха от коалиция, доминирана от руско-турския интерес. Нахакаха ни с Белене. Поеха ангажименти на сляпо, теглиха заеми, поръчаха оборудване за милиарди без договори, без разчети за цени и т.н. Сториха всичко, за да няма измъкване, а ако има,

  3. Анонимен
    #24

    Другаде е заровено кучето господа. Ердоан иска язовирната стена да е на турска територия. С една дума Турция да ползва водите от максимума на водите , които иначе бихме им продавали. Одринско е безводно, както и Западна Тракия в Гърция. И ние вместо да се пазарим и си направим добре сметката , че газът един ден може и да свърши или да се намери заменител, но водата винаги ще трябва. Те затова се натискаха и за Горна Арда. Ние държим водите на Марица , Места, Струма и Тунджа , а с държим като ахмаци.

  4. Анонимен
    #23

    № 10.
    За брилянтната дипломатическа школа на Турция може да се спори. За пазарлъци ги бива. И за изнудване също. Много добре търгуват с геостратегическото си положение. Американците наливаха милиарди всяка година безвъзмездно, защото Турция беше нещо като преден пост на запада срещу СССР. След студената война от враг на Русия, Турция стана нейн стратегически партньор и показа на Америка, че не се е венчала за нея. Направиха така, че цяла армия на американците увисна във войната срещу Садам и не я

  5. Анонимен
    #22

    Турция има брилянтна дипломатическа школа. Нашите набедени дипломати, събирани с годините по разни по цвят партийни събрания и агитки даже не стават да им лъскат обувките. Да не говорим изобщо за това как техните политици защитават интересите на държават си и как го правят нашите продажни аматьори. А големите геополитически ходове на Тиквошенко са достойни за самодейния кръжок на ТКЗС-то в село Банкя. Много правилно са казали някои по-долу. Димпломация не може да се прави от недоучили селски бекове,

  6. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #21
  7. Българин
    #20
  8. Анонимен
    #19

    Идва ред на другия проект - отклоняването на р. Резовска към Истанбул и превръщането на Странджа в пустиня. На съд !!!

  9. Анонимен
    #18

    ББ - най-добрият ученик на Путин.

  10. Анонимен
    #17

    "...а добивът евентуално на ток от него ще бъде под 14 мегавата в най-добрия случай." Мутрата пак се е объркал с числата. И с мерните единици. Като поприказва още няколко месеца, може и да каже нещо вярно. За дипломатичност и интелигентност да не говорим.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.