Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

СУ се включи в кампанията за увековечаване "делото" на Людмила Живкова

Единствено от Синята коалиция реагираха срещу "научната конференция"

175 коментара
СУ се включи в кампанията за увековечаване "делото" на Людмила Живкова

Настойчивата кампания за налагането на образа на Людмила Живкова като обществена фигура от голям мащаб от края на тоталитарния режим, а не като на дъщеря на държавния лидер Тодор Живков, придобива нови измерения, след като и най-старото и престижно учебно заведение - Софийският университет, се включи с организирането на "научна конференция" за делото на Живкова.

Конференцията, която трябва да се проведе в петък в сградата на университета, ще бъде открита от ректора проф. Иван Илчев, от декана на Историческия факултет доц. Пламен Митев и на в нея ще вземат участие куп публични лица.

Участието на тези лица е донякъде обяснимо. По един или друг начин те бяха облагодетелствани както професионално, така и в личен план от близостта си с Живкова, а тя, както е известно, като дъщеря на Първия можеше да прави каквото иска. Така участници в мероприятието са Светлин Русев, Любомир Левчев, Лъчезар Еленков, Вера Ганчева, Васил Гюзелев, Васил Проданов, Гергина Тончева, Искра Баева, куп руски и международни учени. И, естествено, дъщерята на Живкова - Евгения, която ще сподели спомени за майка си. Вероятно Людмила Живкова не е напълно чужда и на ректора Иван Илчев.

В анонса на събитието са представени и темите, сред които има такива: "Людмила Живкова в контекста на културните и идеологически промени в България през 70-те години”, "Предпоставки и последици на културната политика на Людмила Живкова”, "Големите международни проекти на Людмила Живкова през 70-те години”, "Людмила Живкова и амбициозните български проекти в Индия”, "Неуморният мечтател Николай Константинович Рьорих – идеал за многостранно развитие на личността” и други, които звучат наукообразно.

Разбира се, поканените творци, които бяха в обкръжението на Живкова и ползваха всички плюсове от него, ще говорят в светлината на "Аз и Людмила".

Научната конференция на СУ "Св. Климент Охридски" е част от поредицата събития, посветени на 70-годишнината от рождението на дъщерята на Тодор Живков. Но докато досега повечето от тях бяха организирани от частни и неправителствени организации, сега се включва и висше учебно заведение, и то най-старото държавно висше учебно заведение.

Единствената публична реакция днес, ден преди събитието, бе на Синята коалиция.

В декларация, прочетена от парламентарната трибуна, от коалицията поискаха "СУ "Св. Климент Охридски" да отмени научната конференция за годишнината от рождението на Людмила Живкова".

Изразено бе и възмущение от опитите на ректора проф. Иван Илчев "да използва Софийския университет за политическа пропаганда в полза на БКП/БСП".

"Категорично сме против фалшификацията на миналото и реабилитирането на ръководни лица от БКП", заявяват от Синята коалиция. Т. нар. "научна конференция", която университетът организира в чест на дъщерята на комунистическия диктатор Живков, е нахален опит българският репресивен режим да бъде представен като хуманен, толерантен и отворен към света", заявяват от коалицията.

В декларацията се настоява министърът на образованието да потърси обяснение от ректора и да обяви публично отношението си, както и парламентът да приеме закон за санкциониране на "всяко физическо или юридическо лице", което прави опити да реабилитира българския комунистически репресивен режим.

От Синята коалиция заявяват още, че "мълчанието на управляващите от ГЕРБ ги прави съучастници в тази реабилитация на живковизма, започната от премиера Борисов" и допълват, че е необяснимо и непростимо пред пострадалите от режима български турци мълчанието на ДПС.

От Синята коалиция питат и БСП къде в програмата на Партията на европейските социалисти се съдържа реабилитация на комунистическите режими в Източна Европа.

"Честването в СУ е незаконно и антиевропейско, защото през 2000 г. Народното събрание прие закон за обявяването на комунистическия режим в България за престъпен, а през 2009 г. ЕП обяви за престъпни всички тоталитарни режими на 20 век", казаха още от коалицията.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

175 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #175

    Случилото се показва, че у нас все пак започва да се заражда някакво гражданско общество. Няма спор, че прекадяването пред портрета на Людмила трябваше да срещне съпротива, защото това не беше научна конференция, а събиране на живите носители на "червения пламък" в душите. Анализ на станалото: http://dimitaratanassov.wordpress.com/2012/10/25/conf-liud-zhiv/

  2. Анонимен
    #174

    Подкрепям „научната”конференция, но темата е погрешна . . . Правилната тема е: „На кого и за колко Людмила продаде Тракийското Златно Съкровище и защо никой не го търси ? ” Видя се що за професор е Илчев, кое нарича наука и как промиват мозъци в СУ, затова не се чудете, че будните младежи следват в чужбина . . .

  3. Анонимен
    #173

    Защо трябва да ме е обзела носталгия по комунизма, ако се интересувам от реални политически личности като Людмила Живкова. Това е опит да се анализира и прочете по нов начин историята. Що за ограничено мислене. И не ми сравнявайте фашистки режими със социалистическа система от авторитарен тип.Животът на живкова е ивенно опит за разчупване на системата, за промяна. Инициативите и носят белезите на своето време, но доста от тях са много успешни. Стига с това ограничено мислене за реабилитация и други

  4. Анонимен
    #172

    цитатник

    МНОГО ИНТЕРЕСЕН ПОСТ

    158

    Проф. Калин Янакиев в “ЧАСА на Милен ЦВЕТКОВ” оспори заглавието на Темата на Конференцията, за 70-та годишнина от рождението на Людмила Живкова, член на политическото ръководство на ЦК на БКП, чиито режим се олицетворяваше чрез Тодор Гивков!
    Именно този факт прави невъзмоно участието в нея на десни ритори като него с доклад, особено при обявен първи доклад на ЕВГЕНИЯ ЖИВКОВА - внучка на Тодор Живков, на която прогониха баща Й от България, сменчйки и фамилията

  5. Анонимен
    #171

    ПОРЪЧКОВ юроде, престараваш се.

    За да облаеш Расистки Българска мишена на деня,
    облая Маркс и Рьорих вместе...

    Това е прекалено и изопачава
    Братски равните Интернационални идеали
    на братя Маркс,

    който капиталистически проект беснеел с всички сили
    анти капиталистично, анти демократично и така нататък,

    Но винаги е бил Много внимателен да провежда
    официална политика на Расов Неутралитет.

    Затова в Интернационалните марксистки кайманови острови на свободата в системата на СССР и сателити в семейството

  6. Анонимен
    #170

    АБВ Да, нещата са относителни. Защо Сега през 2012 на Вас и на разни с Власт, отдалечени на цели 23 години Демокрация, ви е нужно да величаете "великански" функционери на Престъпна и Нелегитимна Тоталитарна Диктатура? Щом са били Великани, кому е нужно днес скандална вазпоменателна пропаганда?? Свършиха ли се ДНШНИТЕ АКТУАЛНИ ПРОБЛЕМИ на опустошената от тоталитарска и прочее корупция България, че тероризирате хората чрез ПРЕСТЪПНА ПРО-ФАШИСТКА ПРОПАГАНДА? 151 "Относителни са нещата. Спрямо днешната действителност , времената преди 89 година , Тодор Живков и Людмила Живкова,наистина са великани..."

  7. Анонимен
    #169

    Ах колко е страшно и тъжно. Колко много хора ги гони носталгия по светлия комунистически режим. Лошото е, че не са само тези, които с умиление си припомнят как бозата е била 6ст. и са ходели по два пъти на море. А и техните деца и внуци. Които не помнят. Които не знаят. И тяхното незнание, ведно с лошите условия на живот, предоставени любезно от сегашния посткомунизъм, са идеална почва са възраждането на идеологията.

  8. Анонимен
    #168

    \ДОЛО КОМУНИСТИТЕ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  9. Анонимен
    #167

    Представяте ли си честване на Цар Борис в СУ преди 10.11.89г. През 50-те г.имаше песен,която пеехме тихичко;Недей танцува РОК щеима ДЖИПКА.Закриваха забавите,ак о се свири-западна упадъчна музика.Учеха ни на частушки.

  10. Анонимен
    #166

    Комунистическият режим е обявен за ПРЕСТЪПЕН със Закон! Но Българската Прокуратура се прави на умряла Кума Лиса. Затова няма Шенген!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.