Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съветник на Цветанов поема Съвета по сигурността вместо Миланов

Елеонора Николова временно оглавява БОРКОР

35 коментара
Елеонора Николова. Сн. БГНЕС

Съветник на вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов ще е новият секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет на мястото на уволнения вчера от този пост Румен Миланов.

 

Новият титуляр е Георги Кръстев, бивш анализатор в Национална служба за сигурност (НСС), която сега е част от ДАНС, и е съветвал Цветанов по етническите въпроси. Допреди няколко месеца той бе сочен като най-вероятен съветник по отбраната и сигурността на президента Росен Плевнелиев.

 

Румен Миланов официално бе освободен и като шеф на Центъра за превенция и разкриване на корупцията по високите върхове на властта и организираната престъпност, известен като БОРКОР, който временно ще бъде оглавен от Елеонора Николова. Тя бе заместник на Миланов.

 

Назначението на човек, близък до Цветанов, в Съвета по сигурността е показателно предвид обтегнатите отношения между вътрешния министър и Миланов.

 

Вицепремиерът заздравява позициите си в този консултативен орган, след като бе махнат оттам опонентът му ген. Миланов, който дълго време се ползваше с доверието на премиера Бойко Борисов.

 

Миланов пое работата по подготовката на законите за спецслужбите и последно лансира идеята за слагане в правителството на трети силов вицепремиер, който да координира всички служби. Миланов веднага бе свързан с бъдещия пост, въпреки че отричаше.

 

Идеята му обаче бе посрещната остро от Цветанов, който усети в нея заплаха за собственото си влияние в правителството. Зам.-вътрешният министър Веселин Вучков пусна в пресата своя статия, в която остро критикува идеите на Миланов.

 

В Съвета по сигурността се подготвяше и друга законова промяна, която пряко засяга Цветанов - промените в     Закона за специалните разузнавателни средства,     поръчани преди повече от година от премиера Бойко Борисов, които трябваше да отнемат правото на вътрешния министър да разпорежда прилагане на СРС.

 

Премиерът обясни уволнението на Миланов с недоволството си от работата на генерала в БОРКОР. Повече от година центърът на практика не е заработил, а целта на създаването му бе да е ефикасна структура за борба с корупцията и престъпността. Въпреки това според запознати фиаското на антикорупционното звено прикрива реалните мотиви за отстраняването на Миланов, които се крият именно в обтегнатите отношения с Цветанов.

 

Вицепремиерът Цветанов ще представи виждането на правителството за реформата на спецслужбите по време на първия Консултативен съвет за национална сигурност (КСНС), организиран от президента Росен Плевнелиев на 25 април. Реформата на спецслужбите се подготвяше под ръководството на уволнения преди ден секретар на Съвета по сигурността към Министерския съвет Румен Миланов.

Трябва да бъдат изготвени устройствени закони за Националната разузнавателна служба (НРС)и за Националната служба "Охрана" (НСО), както и закон, който трябва да обхване дейността на всички специални служби, в това число и ДАНС.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

35 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #35

    Ако попитате хората в Русе, сигурно ще споделят някои интересни факти за госпожата от снимката от времето, когато е била кметица. Но властите работят с тяхна си информация - не желаят да чуят това, което почти всички в града знаят! Немислимо е безпринципен и продажен човек да "бори корупцията" (как се наричат такива, дето постоянно прескачат от един отбор в друг, правят какви ли не "гимнастики", само и само те да са добре?!).

  2. Анонимен
    #34

    Kak naskochihme na dvama kompleksari ednovremenno? Tezi s lupa da gi tarsish pak e trudno, Balgaria se sdobi s dvama poluidiota navednaj!

  3. Анонимен
    #33

    Още една пичка на хоризонта!

  4. Анонимен
    #32

    Главните пазители и охранители на дясната червена олигархия в БГ са Цецо конецо и Боко тиквата и се питам къде е справедливостта тъй като след ПРЕМАХВАНЕТО НА ПАРИТЕ от др.В.И.Ленин ДЕСЕТКИ МИЛИОНИ ЖИТЕЛИ НА СССР ИЗМИРАТ ОТ ГЛАД... Червеният кумир Ленин на когото комунетата приписват поне 100 пъти повече направени чудеса от Исус Христос всъщност е управлявал само петилетка... За това пък Ленин е направил престъпни поразии.... Мен ако питате по примера на Ленин на нашите ДЕСНИ ЧЕРВЕНИ ОЛИГАРХЧЕТА трябва да се научат да живеят без никакви пари

  5. Анонимен
    #31

    До 30 Напълно си прав и Цветанов, и Кръстев, и Миланов и цялата плеяда некадърници около тях не разбират от въпросите на националната сигурност. Затова са ги подбрали, за да изпълняват чужди указания.

  6. Анонимен
    #30

    До № 25 и 21 За Цв.Цв. е ясно-физкултурник, нищо не разбира,не знам ѝ Кръстев колко е внятен в материята, но, какъв експерт беше Р. Миланов-бивш КАТаджия, не е виждал жив престъпник, да не говорим за "агент", оперативни дела- това е нещо непознато за него-помна ногато в БОП-а му докладвахме, слушаше "компатентно",гледаше "разбиращо" и се мъчеше де вдене за каво му говорим, така че загубата му за Националната сигурност не е голяма загуба. чудя се, ББ как го направи и шеф на НСО а и съветник.

  7. Анонимен
    #29

    Добавка към 26: Тази въртиопашка не знае ли, че "софтеур" няма множествено число. За грамотните българи това понятие, освен единствено число, е единствено по форма и множествено по значение.

  8. Анонимен
    #28

    "Камо градеши" господи-н премиер ?

  9. emma
    #27
  10. Анонимен
    #26

    Намериха нов пост на тази въртиопашка, преминала от кмет през няколко партии, а сега ще осигурява държавата. Тежко ни.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.