Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съветничка от ГЕРБ в София точила здравната каса с покровителство на депутати

93 коментара

Общинска съветничка от ГЕРБ в София заедно с управителя на поликлиника са точили незаконно пари от здравната каса. Двамата са били покровителствани от депутати и общински съветници от управляващата партия и са плашили с тях всеки дръзнал да им се противопостави. Това става ясно от документите по случая.

Историята е поредният пример за нарушаване на законите за ползване на общинска собственост и източване на публични средства, каза Жельо Бойчев, председател на групата на БСП в СОС.

Столичният кмет Йорданка Фандъкова обясни, че в поликлиниката тече проверка и прехвърли вината на Столичния общински съвет (СОС), който избира управителите на поликлиниките. Ако има нарушения, ще ги отстраним, заяви Елен Герджиков, председател на СОС.

Замесената общинска съветничка Денка Кушвалиева не вдигаше мобилния си телефон, за да представи своята версия.

Случаят е показателен и за битката между двете лобита в управляващата ГЕРБ в общинския съвет – това на кмета Фандъкова и на бившия председател Андрей Иванов, чието име също е замесено от Кушвалиева.

Разказваме го подробно, защото е илюстрация на това, че от времето на кмета Стефан Софиянски мръсните задкулисни игри с ограбването на столичани продължават, въпреки декларациите на ГЕРБ и кмета Фандъкова за нов морал в политиката.

Историята започва преди десет години

Денка Кушвалиева е собственик на медико-диагностична лаборатория “Хемалаб – 2003”. През 2002 г. тя сключва договор за наем с ХХХ ДКЦ в район Връбница за помещение от 55 кв.м През март 2010 г. наемът прераства в договор за съвместна дейност с ДКЦ-то срещу наем от 264 лв. месечно. По това време тя не е общински съветник от ГЕРБ, какъвто става през ноември 2011 г.

Договорът за съвместна дейност е незаконен, защото е сключен в нарушение на Наредбата за общинските лечебни заведения, смята Милка Христова, общински съветник от БСП и адвокат по професия. Аргументът ѝ е, че съгласно наредбата разрешението за сключване на договор трябва да бъде дадено от СОС, който е едноличен собственик на капитала на лечебните заведения. СОС обаче не е давал такова разрешение.

Договорът с “Хемалаб – 2003” е недействителен, смята и комисията, назначена от кмета Йорданка Фандъкова за проверка на поликлиниката. Техният мотив обаче е, че договорът с общинската съветничка Кушвалиева става недействителен от 17 март 2011 г. заради прехвърляне управлението на поликлиниката на район Връбница.

Въпреки тези констатации договорът не е прекратен. Днес Фандъкова заяви, че "Хемалаб-2003" е подала заявление за прекратяване на договора за съвместната дейност.

Без отговор засега остава и въпросът дали Кушвалиева е декларирала конфликт на интереси в декларацията, подадена от нея в СОС. Ако има такива съмнения, лично ще сезирам комисията да провери случая, обеща. Елен Герджиков.

В опит да се измъкне от скандалния случай вчера, на 27 март 2012 г., Денка Кушвалиева продава фирмата си на Димитрина Николова за 5000 лв., става ясно от справка в Търговския регистър.

Договорът предхождан от странно наводнение

Към момента на сключването на договора през март 2010 г. между Кушвалиева и д-р Слави Славчев, тогавашен управител на ХХХ ДКЦ, поликлиниката е имала собствена лаборатория. Тя е била на третия етаж, който вече е даден изцяло на Кушвалиева.

Наличието на лабораторията е било задължително условие, за да може ДКЦ-то да сключи договор със Столичната здравно-осигурителна каса (СЗОК).

Два месеца по-късно през май 2010 г. общинската лаборатория на третия етаж бива наводнена неясно как. Ефектът е, че техниката се бракува и изчезва в неизвестна посока. Подозренията са, че повредената уж апаратура най-вероятно в момента работи безотказно в частната лаборатория на Денка Кушвалиева.

Това може лесно да се установи, ако се направи справка по инвентарните номера на техниката. Столична община обаче нехае и не си търси апаратурата, защото официално е бракувана.

Източването на здравната каса

Въпреки че общинската лаборатория престава да съществува след наводнението, д-р Слави Славчев не уведомява за това никого. Напротив подава неверни данни на Столичната здравна каса, че ХХХ ДКЦ има собствена лаборатория.

В същото време той е работил с частната “Хемалаб 2003”, като е отчитал по 32 направления месечно за медико диагностична дейност в СЗОК. От парите от здравната каса д-р Славчев е приспадал наема и консумативите, които “Хемалаб” дължи на ХХХ ДКЦ. Така описва схемата бившата вече управителка на същата поликлиника д-р Нели Георгиева в сигнал до кмета Йорданка Фандъкова в края на 2011 г.

След като разбира за измамата, Столичната здравна каса предявява иск за 19 114 лв. към ДКЦ-то. Сега неправомерно взетите пари трябва да се платят от лекарите, които нямат вина за безобразията на Кушвалиева и д-р Славчев.

Но това не е всичко. ДКЦ-то дори е плащало заплати на Кушвалиева като медицински лаборант, без тя да има такова образование, и на д-р Бонка Стоянова. Така общинската съветничка не само, че не е плащала за наем и консумативи, но е взимала и възнаграждение от общинския бюджет.

В крайна сметка “Хемалаб 2003” дължи на поликлиниката 28 265 лв. за 2010 г. и още 2646 лв. за периода февруари – ноември 2011 г. Това става ясно от финансовия отчет на поликлиниката. Посочено е и от д-р Георгиева в сигнала до кмета Фандъкова.

Заплахи вместо погасяване на дълговете

На опитите на д-р Нели Георгиева да събере вземанията си от Денка Кушвалиева последвали заплахи и натиск от депутати.

Същата (Денка Кушвалиева) непрекъснато ми отправя заплахи, че ще ме отстрани от ДКЦ-то, в качеството ми на управител, защото имала големи връзки в Столична община, визирайки г-н Андрей Иванов, председател на СОС”, пише д-р Георгиева до Фандъкова. Копие от писмото ѝ е изпратено още на премиера Бойко Борисов, главния прокурор Борис Велчев и омбудсмана Константин Пенчев.

В него д-р Георгиева обяснява как е била заплашвана от двама депутати от ГЕРБ от район Връбница и предупредена да се отчита на тях, а не на Столична община, защото те са я назначили за управител. “Категорично ми забраниха да контактувам със Столична община”, пише още д-р Георгиева до Фандъкова.

По неофициална информация в случая са замесени депутатите, които нашумяха по време на последните местни избори с пренасянето на чували с бюлетини.

Д-р Георгиева, която е член на ГЕРБ, обаче не се съобразила със заплахите и продължила да докладва за нередностите. Тогава последвал натиск да си подаде оставката. Тя отказва.

Нарушителите наградени, неудобните отстранени

В крайна сметка Столичният общински съвет награждава провинилите се и отстранява неудобните. Управителят на ХХХ ДКЦ д-р Нели Георгиева беше уволнена от СОС в началото на 2012 г. Предшественикът ѝ в ХХХ ДКЦ д-р Слави Славчев пък е назначен за управител на VІІІ ДКЦ със санкция на СОС.

По време на заседанията на СОС мотивите за смените не бяха дадени от управляващите от ГЕРБ. Настоящият председател на СОС Елен Герджиков единствено отбеляза, че д-р Славчев не е освободен от отговорност за деянията си в ХХХ ДКЦ.

Днес Герджиков напомни, че е обявен конкурс за избор на нови началници на поликлиниките. “Да се надяваме, че ще бъдат избрани хора, които да оздравят и стабилизират това ДКЦ, защото там бяха сменени много ръководства, които все не успяваха да се справят”, каза Герджиков.

Денка Кушвалиева, която към момента на сключването на договора пък не е общински съветник, вече е сред управляващото мнозинство, което взима решенията как и на кого да се раздава общинската собственост, както и да се избере правилният директор.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

93 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #93

    В крайна сметка, тази проверка /за 30-то ДКЦ/ приключи ли или не? И ако е приключила, какви са резултатите от нея?

  2. Анонимен
    #92

    много неща се изписаха, много лъжи се казаха от хора,които не са запознати с истината,но на тях до някъде им е простено,защото са подведени.Лошото е, че някои от пишещите са работещи в здравното заведение, знаят истината и умишлено я изкривяват.Аз също работя в ХХХ-то ДКЦ. Лекар специалист съм и съжалявам, че не взех отношение до сега.Непочтенно и неморално е да се обвинява частната лаборатория,защото всички ползвахме услугите й,дори когато регулативните ни стандарти(лимити) свършваха тази лаборатория

  3. Анонимен
    #91

    do88 Naivniko,pravda she ima,ako nakajat pokrovitelite i vyrnat parite s lihvata,a sega tova e ,,vsqko chudo za 3 dni".

  4. Анонимен
    #90

    bravo gospojo Georgieva!Dano se porazrovqt i da obqvqt koi pozori Gerb s korupciq i dalaveri.

  5. Анонимен
    #89

    Безславно завърши кариерата на един крадец! Да се готвят останалите! Бог бави, но не забравя! Идва вашият "видов" ден!

  6. Анонимен
    #88

    ЧЕСТИТО! ИМА ПРАВДА!

  7. Анонимен
    #87

    Крадците, ако въобще имаха срам,отдавна щяха да спрат! Напротив те са нагли! Вижте колко време са развива описаното действие! Най-вероятно са "затаили дъх" в очакване на последствията!

  8. Анонимен
    #86

    Крадците млъкнахте май, а? Ако сте се засрамили - добре!

  9. Анонимен
    #85

    83,84 Браво!

  10. Анонимен
    #84

    Почти никой тук / едно изключение има/ не е грамотен! А когато пишеш, по написаното съдят за теб! Обидите издават слабост! пък и е грозно!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.