Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдебната система, борбата с корупцията, диверсификацията и свободното слово

Марси Рийс: Високо ценим подкрепата на България за Близкия изток и Северна Африка

52 коментара
Марси Рийс, Сн: БГНЕС

Реформата в съдебната система, борбата с корупцията и организираната престъпност и насърчаването на енергийната диверсификация, свободата на словото и търговията ще са сред основните приоритети на новия американски посланик в България Марси Рийс, която в понеделник даде първата си пресконференция в София.

"Ще разберете, че ние умеем да изслушваме и се надяваме съвместно да работим по важните въпроси в сфери като реформа в съдебната система, укрепване на върховенството на закона, насърчаване на енергийната диверсификация и в борбата с корупцията и организираната престъпност", заяви Рийс в понеделник, след като връчи акредитивните си писма на президента Росен Плевнелиев.

Марси Рийс пристигна у нас в петък, за да замени Джеймс Уорлик. Тя е старши дипломат от кариерата, с 34 години опит в Европа, Карибите и Близкия изток.

"Надявам се по време на мандата си да можем заедно да допринесем за укрепването на нашите двустранни отношения и съвместната ни работа в области като сигурност, правоохраняване, насърчаване на търговския обмен и бизнеса и да насърчим по-обстойното опознаване между нашите два народа", каза още Рийс.

Тя коментира в отговор на въпрос и състоянието на свободата на словото в България.

"Свободата на словото е един от основните постулати на демокрацията, така че несъмнено е изключително важно да се спазва всичко, свързано с поддържането на този постулат. Това е нещо много важно за американците и аз ще направя всичко възможно да го отстоявам”, посочи Марси Рийс.

Тя разказа, че вече е имала възможност да се повози на метрото, да се наслади на историческите сгради в центъра на София и да се разходи из Женския пазар и Витоша.

"Уверена съм, че за мен ще е удоволствие да опозная вашата красива страна в дълбочина. Нашите страни споделят една дългогодишна история на партньорство и приятелство, на взаимна подкрепа и съвместни дейности", каза Рийс.

Посланик Рийс е специалист по националната сигурност и военно-политическата сфера, работила е по важни въпроси на Обединените нации и НАТО, контрола над стратегическото въоръжаване, както и на двустранните отношения със Западна Европа, Балканите и Ирак.

"Нашата съвместна работа, както на двустранна основа, така и като съюзници в НАТО на места като Афганистан, Либия и Косово, е допринесла за един по-стабилен, по-сигурен и по-демократичен свят. Високо ценим подкрепата, която България оказва на новите демокрации в Близкия изток и Северна Африка", посочи още новият американски посланик.

На въпрос дали ще продължи политиката на мълчание за причините за забраната бившият вътрешен министър Румен Петков да посещава САЩ Марси Рийс каза: "Не бих могла да коментирам този случай и по принцип не може да се коментират публично конкретни случаи, свързани с визи и посещения”.

анкета

Вие ни познавате. Нека го направим взаимно!

Отделете няколко минути за анкетата и ни помогнете да сме ви по-полезни.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

52 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #52

    смърт за САЩ!

  2. Анонимен
    #51

    смърт на натовските чакали!

  3. Анонимен
    #50

    september 11 forever! да живее 11 септември!

  4. Коментарът е изтрит заради нецензурни думи или обиди.
    #49
  5. Анонимен
    #48

    Ох, горката! Ако знаеше в какво се забърква, за разлика от Уорлик, щеше да се разплаче още сега.

  6. Анонимен
    #47

    цвете гергьовче Дошла недошла и вече е наясно с болните ни места. Явно Уорлик е пращал редовно грами.

  7. Анонимен
    #46

    Още един "посланик". И тя ще реве, накрая когато си тръгва.

  8. Анонимен
    #45

    Представям си какъв червен вой ще чуем, когато следващия месец Мит Ромни спечели изборите. Тогава вече ще започне да настъпва краят ви, другари. Защото парите за вас няма да спрат, но много, много ще намалеят.

  9. Анонимен
    #44

    43, Това е лесно, още финикйците са го измислили как се прави,

  10. Анонимен
    #43

    Гергьовден 2012 Директно за топките. "Свободата на словото е един от основните постулати на демокрацията, така че несъмнено е изключително важно да се спазва всичко, свързано с поддържането на този постулат. Това е нещо много важно за американците и аз ще направя всичко възможно да го отстоявам”, посочи Марси Рийс. А дано. Ама нада ли.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.