Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдии отлагат дела и излизат на протест срещу ВСС

Съветът обвинен в изпълнение на политически поръчка

117 коментара
Съдии отлагат дела и излизат на протест срещу ВСС

Съдии от три столични съдилища и от Върховния касационен съд смятат да отложат делата си и да се съберат на протест в петък пред сградата на ВСС заради уволнението на председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. С безпрецедентно остър тон те обвиняват кадровия орган на магистратурата в изпълнение на политическа поръчка.

 

"Решението Висшия съдебен съвет (ВСС) да уволни Мирослава Тодорова е не само поредната проява на дефектната и непредсказуема дейност на този орган, то е еманация на зависимостта на ВСС от конюнктурни интереси и последователна проява на безпринципност и двоен стандарт", се казва в отворено писмо, подписано от "съдии от Софийския районен съд, Софийския градски съд, Софийския апелативен съд и Върховния касационен съд".

 

С призив за протест от 10 часа пред сградата на ВСС те заявяват, че решението на съвета "минава всяка граница на търпимост“.

 

"Мирослава Тодорова е единственият съдия в съдебната система, която е уволнена за три просрочени съдебни акта. Известно е, че колегата Тодорова е генератор на настоятелните искания на редовите съдии за действителна реформа на съдебната власт, че тя олицетворява борбата за промяна, че е открит критик на порочните практики на ВСС, злепоставящи всички почтени и честни магистрати, че отстоява независимостта на съдебната власт от недопустимите посегателства на изпълнителната власт. Известно е, че е честен и достоен човек и че проявява общопризнат и изключителен професионализъм в съдийските си задължения", се казва в призива.

Уволнението на съдия Тодорова е политическа поръчка на Борисов и Цвитанов

Партията на Меглена Кунева "Движение България на гражданите” (ДГБ) осъди решението на Висшия съдебен съвет да уволни председателя на Съюза на съдиите в България Мирослава Тодорова. Това е политически акт и изпълнение на политическа поръчка на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, които от три години се опитват да подчинят цялата съдебна система и да я превърнат в инструмент за постигане на политическите и икономическите си интереси, заявиха от партията.

Още

Според съдиите ВСС е лишил съдебната система от качествен съдия с високи нравствени качества, "като за пореден път не спази закона и изопачи действителността".

 

"Няма съмнение, че днешното решение не е легитимно. Има основателни съмнения обаче, че то е изпълнение на политическа поръчка. Целите ѝ са прозрачни: всякакви опити за промяна на статуквото да се унищожат в зародиш. Съдия Тодорова, която е председател на Съюза на съдиите в България и която оглавява активната дейност на редовите съдии да изберат нов качествен ВСС, въпреки законовите пречки за това, която се изправи лично срещу министъра на вътрешните работи, стана жертва на най-брутална политическа разправа", заявяват магистратите.

 

"С това никой съдия не може де се примири. Повече не можем да понасяме срама заради уронващите престижа на съдебната власт действия на малцина. Ние не искаме да се срамуваме от професията си, нито считаме, че е редно да понасяме отъждествяването ни с онези, които я злепоставят. Неведнъж сме изразявали открито своята позиция по актуалните проблеми на съдебната власт в писма и декларации. ВСС нито веднъж не показа, че има желания да чуе гласа на съдиите и да води равнопоставен диалог. Време е да я демонстрираме безкомпромисно", се заявява още в писмото.

 

Протестът си по повод решението на ВСС изразяват и единадесет младши съдии от цялата страна, които излязоха с отворено писмо в защита на уволнения магистрат. Те изразяват възмущението си от "репресията", която се упражнява върху нея. Младшите съдии са нейни бивши студенти от Националния институт на правосъдието. Магистратите остро критикуват непрозрачните дисциплинарни процедури на ВСС.

 

"Ние познаваме съдия Тодорова като преподавател в НИП и за нас тя е символ на истинския съдия – със задълбочени правни познания, с твърд характер, неподдаващ се на каквото и да било влияние, тя възпитаваше у нас независимост, човечност и постоянен стремеж към професионално усъвършенстване. По времето, когато беше преподавател, тя продължаваше да разглежда и започнатите от нея дела, за да не се налага колегите ѝ от градския съд да ги започват отново", се казва в отвореното писмо.

 

"За нас е очевиден стремежът съдия Тодорова да бъде охулена и злепоставена в очите на обществото, така че хората, които не я познават да не вярват на думите ѝ. Подобно поведение на управляващия съдебната система орган ни кара дълбоко да се замислим, дали има бъдеще за нас в тази система", коментират младите съдии и призовават всички колеги, които споделят тази позиция да ги подкрепят.

 

В същия тон е и позицията на Българския хелзинкски комитет, който обвинява ВСС в изпълнение на политическа поръчка.

 

"ВСС изпълнява тази политическа поръчка в края на мандата си, когато много от неговите членове си търсят други постове и няма от кого другиго да ги получат освен от министъра на вътрешните работи. Трябва да сме наясно - Мирослава Тодрова е председател на най-голямата съдийска организация в България. Това е удар не просто върху нея. Това е показно на управляващите, една акция, която цели сплашване на представителите на съдебната власт", коментира председателят на БХК Красимир Кънев.

 

Той допълни, че БХК ще даде сериозен отпор като изпрати писма до редица международни организации, навсякъде, където имаме влияние и възможности да го направи. Призоваваме неправителствените организации, професионалните организации на юристите да вземат отношение, защото това е безпрецедентно у нас, коментира Кънев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

117 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #117

    Може тази съдийка да е еманация на прекрасен и винаги етичен специалист. Като дойдете на власт я направете министър. Но защо е прекратила делото срещу Софийски имоти, след като е закупила няколко имота на името на баща си. Май на това му се казва "конфликт на интереси". И защо не излязоха граждани да подкрепят тротеста, а само от продажната гилдия. Да бяхте направили запитвания между гражданите за да чуета "ласкавото" им отношение.

  2. Анонимен
    #116

    Евала 115. И на мен ми се ще хората (а и медиапуул, хехе) да коментират само фактите и то до степен, отговаряща на познанията им, ама едва ли ще стане.

  3. Анонимен
    #115

    до news 110-Аз нямам вашата информация за прекратени от Янева 3 дела срещу Софийски имоти. Но вие нямате елементарна правна култура. Правите ли разлика между прекратено съдебно производство и прекратено наказателно производство? По спомен от публикациите Янева е прекратила СЪДЕБНО ПРОИЗВОДСТВО и е върнала делото на прокурор за недостатъци в обв. акт. Което означава, че след поправянето на обвинителният акт, делото ще бъде отнововнесенов съда и разгледано. При Тодорова проблемът е, че заради бездействието

  4. Анонимен
    #114

    Всички протестиращи, лицемерни и корумпирани, съдии ще бъдат съдени от Божия Съд. Той не може да бъде измамен, купен или заблуден. Там няма високо платени адвокати. Там единствения адвокат е собсвената съвест. От БОГ не може да бъде укрито нищо.

  5. Анонимен
    #113

    Току що слушах разяснения по делата на Мирослава Тодорова, по които толкова много се плюе:
    - Първото за изнасилването на децата, се оказва, че прокуратурата случайно или не в обвинението, е пропуснала да отбележи, че единият от обвиняемите е полицай, поради което делото се мести във Военна прокуратура.
    - За второто - съдия Мирослава Тодорова се е произнесла за наркотрафика и е осъдила подсъдимия на 8 години мисля, че казаха затвор, след което осъденият е бил преместен в затвор с по-лек режим, като

  6. Анонимен
    #112

    Любимата на ГЕРБ Владимира Янева има: - 44 забавени дела. - скандално прекратени 3 дела срещу "Софийски имоти", в което е набутана и тя самата заради конфликт на интереси. - странна диагноза, която едва ли и позволява да е активен съдия. И нищо от страна на ВСС.

  7. news
    #111

    Аз мисля, че това е удар, предназначен към съдийската колегия, да внимава как ще отсъди по делото, което съдия Тодорова води срещу Цветанов. Да припомня, че вече втори път делото не може да започне (не по вина на съдия Тодорова) и последно е насрочено за септември!!! Това е първата и най-важна причина за тази репресия, според мен! Да видим!

  8. news
    #110
  9. Анонимен
    #109

    БОКО ТИКВАРА ДА НЕ СЕ ПРАВИ НА УТРЕПАНА ЛЛИСИЦА И ДА СЕ ВЪЗМУЩАВА НА УЖКИМ. гАДНЯРА МУ ОТНОВО ПРАВИ ОПИТ ДА СПЕЧЕЛИ ДИВИДЕНТИ ОТ ЦЯЛАТА ПОМИЯ....ега ти!

  10. Анонимен
    #108

    Това е политически акт и изпълнение на политическа поръчка на премиера Бойко Борисов и на вътрешния министър Цветан Цветанов, които от три години се опитват да подчинят цялата съдебна система и да я превърнат в инструмент за постигане на политическите и икономическите си интереси, заявиха от партията.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.