Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съдът отложи делото за отнетите лицензи на "Лукойл"

За необходимата експертиза били нужни още поне 45 дни

18 коментара
Съдът отложи делото за отнетите лицензи на "Лукойл"

Административният съд в София отложи в сряда делото за отнетите лицензи на бургаската рафинерия "Лукойл - Нефтохим" за 9 ноември, след като се оказа, че все още не е готова експертизата, която трябва да изясни дали измервателните уреди в рафинерията и на терминала "Росенец" са монтирани в изисканите от закона места и дали самото монтиране е започнало в законосъобразния срок.

Според експертите необходими са поне още 45 дни, за да направят заключението си.

Така се потвърждават предварителните прогнози, че делото, образувано след жалба на "Лукойл" срещу решението на директора на агенция "Митници" да отнеме лицензите на рафинерията и терминала, едва ли ще приключи в рамките на тази година.

Причината за отнемането на лицензет бе, че не са монтирани измервателните уреди в предвидените от наредба на митниците срокове. "Лукойл Нефтохим" и петролният терминал "Росенец" са с отнет лиценз от 22 юли, но рафинерията и терминалът продължават да работят, тъй като Върховният административен съд (ВАС) спря на 10 август изпълнението на решението на митниците за отнемане на лиценза, като прецени, че производственият процес може да продължи, докато делата по същество не приключат.

В рамките на предварителното производство ВАС призна доводите на "Лукойл", че заповедите на Ваньо Танов ще доведат "до значителни или трудно поправими" щети за дружеството. Компанията успя да докаже, че щетите ще са в размер на 70.4 млн. лева месечно.

Доводите на Агенция "Митници", че безспорно е установено неизпълнение на закона, бяха отхвърлени с мотива, че това ще бъде решено, когато делото започне по същество. Съдът отхвърли и аргументите, че затварянето на рафинерията няма да доведе до щети за икономиката, защото има множество лицензирани доставчици на гориво.

Административният съд вече над месец се чуди и дали да изпрати питане до Съда на Европейския съюз за това дали нормата на Закона за акцизите и данъчните складове, която урежда поставянето на измервателните уреди не противоречи на европейската практика.

Шефът на митниците Ваньо Танов вече коментира, че назначената от съда експертиза по делото цели неговото протакане. Той прогнозира, че съдебният казус няма да приключи в рамките на годината, а дотогава "Лукойл" вече ще е монтирал исканите уреди.

Във вторник президентът на руската петролна компания "Лукойл" Вагит Алекперов бе на еднодневно посещение в България и се срещна с премиера Бойко Борисов. Визитата премина "на тъмно“ и без официално съобщение на Министерския съвет за разговорите.

От визитата излезе единствено кратко съобщение на "Лукойл България", в което се казваше, че Алекперов е представил на Борисов графика и техническите въпроси около поставянето на уреди в 276-те точки на замерване на постъпващата, преработваната и пускана на пазара продукция. От репортажа по бТВ стана ясно, че до края на годината "Лукойл" ще постави 80% от уредите, останалите – догодина. Ясни срокове отново не бяха дадени.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

18 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #18

    До Хаяско-Абе незнам кой ще си пие хапчетата ама кога отказаха Белене и тръбите тогава тръгнаха тези постановки с туристите и Катуница.Също като едно време когато взривяваха църкви пращаха подводничари и парашутисти.

  2. Хаяско
    #17
  3. Анонимен
    #16

    нЕКА ВСИЧКИ ЗАВЕДЕМ ДЕЛА, ДАЛИ Е ДОПУСТИМО МОНТИРАНЕ НА ЕЛЕКТОМЕРНИ И ВОДОМЕРНИ УСТРОЙСТВА НА ВХОДА НА ДОМА НИ! И ЗАЩО ВСЪЩНОСТ ИМА ТАКИВА УСТРОЙСТВА И ПО БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ????? НАПРАВО СЕ ЧУДЯ??? П.П ЕСТЕСТВЕНО ЕКСПЕРТИЗАТА Е ТРУДНА- НА 60 ТРЪБИ ДА СЕ ВИДИ ДАЛИ ИМА ВОДОМЕР. бРЕЕЕ, ТРУДНО Е- ИЛИ ИМА ИЛИ НЯМА....

  4. Анонимен
    #15

    http://sofiapost.net/2011/09/държата-срещу-„лукойл”-–-сагата-прод/

  5. Анонимен
    #14

    Напълно съм съгласен с 12, че държавата и политическата сцена в България са наводнени от руски агенти. Дори самият факт, че внукът на ген. Заимов - национален предател и съветски агент, шпионирал за СССР за пари (документите, от които е видно как е получавал пари за шпионската си дейност в полза на СССР, са налични и не оставят никакво съмнение за мотивите). Без чет са и днешните политици в България, вкл. на върха на държавата, които за пари продадоха жизнени интереси на България на руската държавно-олигархическа мафия. Вижте кой издига Заимов и ще познаете поне един от руските агенти.

  6. Анонимен
    #13

    От къде на къде българският премиер се среща с някакъв шеф на частна (и то руска, т.е. мафиотска) фирма? Дали да не се договарят корупционни механизми под масата? А целият казус със смехотворните аргументи на българския съд в полза на Лукойл напомня епиграмата на Радой Ралин: За Кон - законче, за конче - Закон!

  7. Анонимен
    #12

    Дрън дрън ярина.Държавата е пропита на всички нива от руски агенти и национални предатели.Въпрос на време е излизане от ЕС и НАТО.Възродителния процес да не би да го измислиха тук или днешното заиграване с малцинствата.Атака и ДПС нали им дърпат конците от Москва.Днес има атака срещу ГЕРБ заради отказа от руските проекти в енергетиката.Постановки от селски вечеринки сценарийте на който се пишат на Лубянка.

  8. Роси
    #11

    Не че нещо, ама се чудя защо само аз съм със специален статут в този форум медиапулски? Само мен ме удостояват с честта да ми се трият коментарите от който пожелае... Чудно, грешка в софтуера или съм на специален режим питам аз и отговор не чакам...

  9. Роси
    #10

    Ами това ако е новина... Какъв съд, нали шефът на Лукойл, Алекперов ли беше, обясни какво мисли да прави и какви са неговите срокове... Ей, васали сме си и васали ще си останем и то на който ни пожелае...

  10. Анонимен
    #9

    Мишо бирата, Вальо Нафтата, Киро Катуницата

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.