Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Съмнения, че ще бъдат разкрити притежателите на "ония" швейцарски сметки

65 коментара
Съмнения, че ще бъдат разкрити притежателите на "ония" швейцарски сметки

Едва ли ще се стигне до разкриването на имената на българите, притежатели на сметки в швейцарски банки, така че нашите данъчни служители да ги притиснат за произхода на парите в сметките и за неплатени данъци. Това съмнение изказа пред БНР в неделя бившият зам.-министър на финансите и сегашен данъчен експерт Атанас Кацарчев.

Шефът на Националната агенция за приходите (НАП) Красимир Стефанов заяви по време на посещението си в Германия в края на работната седмица, че в швейцарски банки има сметки на български граждани за около 200 млн. евро. Тази информация му е била показана от германските данъчни власти, но не стана ясно дали му е предадена или само е обявено съществуването ѝ и дали се е съдържала в дисковете, които две германски провинции купиха от анонимен продавач и които съдържат сведения за около 3500 лица със сметки в Швейцария, основно или изцяло германски граждани.

Според Стефанов, тепърва щяло да се провери на кого са тези сметки и дали притежателите им са изрядни откъм произход на средствата и платени данъци.

Атанас Кацарчев заяви, че това, че някъде има някаква информация за някакви сметки, още нищо не означава.

"Процесът е разписан в Данъчния процесуален кодекс. Ако данъчната администрация случайно се добие по някакъв начин, какъвто и да било, с информация, че някой някъде държи някакви суми, тя би трябвало по процедура да отвори, т.е. да възложи ревизия, в процеса на ревизията да събере доказателства, които са годни, и да докаже, че това лице държи суми, които представляват недекларирани доходи. В обратния случай това е все едно да напиша донос срещу някого до данъчна администрация и да кажа: Иван има пет милиона в банка в Китай, да кажем. Но тази информация все още не представлява доказателство", обясни експертът.

Кацарчев каза, че много по-важното е, че засега Швейцария няма намерение да потвърждава каквато и да било информация за банкови сметки, ако източниците ѝ са нелегитимни. А в случая става дума за крадени данни.

"Което поставя нашите органи в едно трудно положение за доказване. Например, аз имам информация като данъчен орган, че някой има пет милиона. Отивам при него, започвам ревизия и казвам: вие трябва да декларирате петте милиона. Лицето казва: аз нямам пет милиона. България трябва да се обърне към Швейцария в този случай, за да потвърди или не Швейцария съответната информация. Но ако Швейцария откаже да сътрудничи, за съжаление, това остава без резултат", поясни данъчният експерт.

Според него, ако все пак данъчната ни администрация се сдобие, макар и по неофициален път, с информация за сметки на български граждани, би трябвало да постъпи по следния начин - да открие ревизия на даденото лице, след което да спре ревизията към даден момент и да прати материалите на прокуратурата, за да продължи тя разследването на друго равнище, защото става дума за крупни суми. Той обаче предупреди, че такова производство може да се проточи много дълго и ефектът за бързо прибиране на укрити данъци няма да се получи.

Експертът обясни още, че според него оповестяването на някакви пари в някакви сметки и уж задвижването на процедурата за разкриването на притежателите има почти 90% пропагандна и дори превантивна цел, защото, по думите му, "когато данъчните обявят нещо по този начин, обикновено поне даден процент от хората реагира и отива и да декларира".

По отношение на евентуална законодателна инициатива за данъчна амнистия на укрити доходи, лансирана от шефа на НАП, Кацарчев каза, че от 1990 година досега не е имало нито един такъв приет закон.

"При всички останали промени в политическата система на държавата е имало такива закони, при което натрупани задължения преди това са били опрощавани от държавата при определен ред и условия. След 1990 година за съжаление няма такъв закон. Предвид не само това, че имаме смяна на политическата система, но имахме и хиперинфлация и всякакви други икономически сътресения. В крайна сметка голяма част и от тези задължения всъщност са инфлационни пари. Но нямаме решение на правителството или на парламента в тази посока", каза той.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

65 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. НАП
    #66

    .

  2. Анкета
    #65

    http://polls.bg/poll/id/kakvi_rezultati_ochakvate_ot_oktopod_fakirite_i_naglite-507

  3. mimi
    #64

    Ако си спомним за Вальо Топлото от къде започнаха разкритията за парите му, може да се мисли че и сега историята ще се повтори и ще има да доказват произход на парите си доста хора.

  4. Наско
    #63

    Това е един от бандата на Милен Велчев.

  5. Карина
    #62

    Много тъжно ама президента няма банки, заводи, охранителни и други фирми, хотелски комплекси по морето, хотелски комплекси по Банско, процент от дрогата не взима, Сретен Йосич не познава, фирми с Маджо, Маргините и Пашата НЯМА, БГА Балкан е ползвал само като пътник.

  6. Критидис-Атина
    #61

    Мога най-отговорно да заявя, че в Гърция държат парите си не един и двама представители на администрацията на бившия премимер Иван Костов. Готов съм да дам сведения и да съдействам на разследването. Това е най-маалкото, което дължа на Българияза политическото убежище, което предостави на момите родители иза безплатното образование, което получих вэъв вашата страна. За съжаление, България все повече и повече се певръща в мащеха за бедните, изстрадали и социално-немощни хора-жертва наполитиката на безскрупулно ограбване на народа и съсипване напостиженията на социализма.

  7. Ридер
    #60

    А как ли ще се отнесем към настояването на Швейцария да се спазват приети международни спогодби, според една от която Швейцарските банки превеждат на страните от Европейския съюз определен процент от лихвите върху депозитите на граждани от съответната страна. Съвсем наскоро в медиите излезе информация за преведената сума за България, не си спомням колко, струва ми се няколкостотин хиляди . Това в замяна на банковата тайна. България, като част от ЕС, също е част от този договор, досега е получавала

  8. водопада
    #59

    мутрите на прехода са близки до комунистите и ДС.след "смяната" те станаха демократи и радетели за пазарна икономика.голяма част от тях сега са за ГЕРБ.така че ай стига са ни правили на прости.а комунистите които са бивши шумкари (има разлика с партизани) знаят много добре как да се крият-от 1943 г. до около 1989 все излизаха от горите да кандидатстват за борци против фашизъма.а тази дума "борец" май стана свещена аааааа-ха-ха-ха-ха!

  9. поп Грую
    #58

    не се търсят крадените и укрити пари на червената мафия. Нека НАП да продължава да натиска и заедно с германците да извади поне част от скритото .Когато от много страни вземат да натискат швейцарските банкери,в аден момент те ще снесат поне част от информацията ,при искане на прокуратурата ,ако има престъпления. А кацарчев знае3м на кого служеше така ,че от него друго нещо не може и да се очаква.

  10. бос
    #57

    по подобие на този който пуснаха в Германия- как като се разбрало за диска се юрнали разни германци да си признават. Дрънци.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.